Mi ez?

Juli a penészölő

3594

A mai korszerű ablakok tökéletesen és légmentesen zárnak, a lakás természetes szellőzése ezzel meg is szűnt. A klímaváltozás, a talaj- és esővíz, a belső- illetve külső, a lakóterek közötti hőmérsékletkülönbség, a páratartalom mind befolyásolják a penészgomba megjelenését. A lakás hermetikusan lezárt tér lett, maximum húsz centis falakkal - a régi nyolcvan helyett -, a belmagasság megáll három méter alatt az egykori négy méter helyett, így a páraképződés sokkal intenzívebb.

Így készült

Egy lakás normális páratartalma ötven és hatvan százalék között van. Mivel mosunk, főzünk, lélegzünk, virágot locsolunk, így a páratermelés nagyüzemben folyik. A penész a széllel száll spóra formájában, hiszen gomba. Amennyiben a spóra megfelelő táplálékot és hőmérsékletet talál, hát megtelepszik, és gyors iramban szaporodni kezd. A penész nagyon rossz hatással van szervezetünkre, belégzése súlyos asztmatikus tüneteket okoz, bronchitist és reumát. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet hét éven keresztül vizsgált húszezer háztartást városban és falvakban egyaránt, és kimutatták, hogy a penészes lakásokban élő gyermekek között hatvankét százalékkal gyakoribb a bronchitis, közel hetven százalékkal az asztma és az allergiás megbetegedés, mint a száraz lakásokban élőké. 

Kezeld

A legjobb a megelőzés, amit már az építkezésnél figyelembe kell venni, persze utólag is lehet okoskodni. A rendszeres szellőztetés nagyon jó megoldás a páratartalom egyensúlyának helyreállítására. Ha már kialakult a penész, mondjuk a fürdőkád és a fal közötti szilikonos fugán - ami elég gyakori - akkor nincs más hátra, mint a vegyszer. Sajnos nincs más megoldás. Nagyon sok mindent kipróbáltam, mert utálok kemikáliákat használni, de sem az ecet, sem a szódabikarbóna nem segített, így maradt a hipó, és egyéb fehérítők. Az viszont jó hír, hogy amennyiben eltűnt a penész, utána lehet már megelőzésként ecetet használni. Minden héten öntsünk ecetet a fürdőkád szélére, és negyed óra hatóidő után öblítsük le. Lehet kapni speciálisan penészölő spray-ket is, de sajnos kiirtani nem fogja, csak a tüneteket szünteti meg egy időre.

Prevenció

Ha te építed a lakást vagy te újítod fel, mindenképpen olyan anyagokat használj, amelyek meggátolják a penészképződést! Újrafestésnél is lehet olyan festékeket kenegetni, amelyekben van penészképződést gátló szer. Ha nagyon profi cuccokat akarsz, akkor szerezz be páramérőt, páraszabályozó ketyeréket, amelyek bár a villanyszámládat megnyomhatják, de biztos hatékonyak. Szerintünk a klasszikus, ingyenes szellőztetés a legjobb. Télen rövideket kell szellőztetni, de annál intenzívebben, nyáron lehet állandó rés.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások