Étel+Ital

A fehérbor sem aranyos

3586

A vörösborral semmi gond nincs azon kívül, hogy kékre festi az ember fogát, szája szélét, nyelvét, és hogy az arra hajlamosaknál kiválthat egy laza migrént. Namármost az első okból kifolyólag sokan hörpölnek inkább fehéret vörös helyett, de most kiderült, ez nem feltétlenül olyan klassz ötlet. A New York University kutatói rendkívüli fontosságú kísérlet keretében bizonyították ugyanis, hogy a fehér bor nemhogy kíméli a fogak színét, hanem inkább ront azon.

A fehér köpenyesek fogtak ugyanis pár szarvasmarha fogat, és egyik felüket vörös, másik felüket fehér borba helyezték egy órára. Azért szarvasmarha fogakkal dolgoztak, mert azok felületi szerkezete nagyban hasonlít az emberi fogakéra, és azért egy órára, mert körülbelül ennyi áztatás felel meg egy esti poharazgatásnak a fogak szempontjából. Ezek után a fogakat fekete teába lógatták, és láss csodát, a fehér borban pácolódott fogak igen erősen elszíneződtek a tea hatására. Ugyanez történne kávéfogyasztás után is.

Persze a fehér még mindig jobb, mint a vörös, nyilatkozták a kutatók, de ha valaki azt hiszi, a fehér bor kíméli fogait, annak rossz hír, hogy a benne található savak megbontják a fogzománcot, és utat engednek a foltot hagyó festékanyagoknak, amiket ilyen-olyan módon a szánkba viszünk. Tehát nem maga a bor színez, hanem a társaságában elfogyasztott ételek és italok.

A mechanizmus a következőképpen néz ki. A borban található tannin egyfajta kötőanyagként működik a szájban, és a kávéban, teában, egyes ételekben található kromogéneket, azaz olyan szerves anyagokat, melyekből festék lesz, a fogak felszínéhez tapasztják. Jó tudni azt is, hogy a kávé kevésbé színez mint a tea, hisz ez utóbbiban több a festékanyag.

Nem megoldás a borozás utáni, kávézás előtti fogmosás sem, hiszen ha erősen savas italt fogyasztunk, a dörzsölés-sikálás sokat komolyan roncsolhatja a fogszerkezetet. Biztosan mindenki ismeri azt a nyilalló érzést, amit esetenként már borivás közben, de sokszor fogmosáskor is érzünk egy kellemes beszélgetős este után. Körülbelül egy órát kell adnunk saját nyálunkak, hogy elvégezze feladatát, és minimalizálja a károsodás lehetőségét.

Lehet dönteni - fehér fogak vagy finom borok?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások