Lélek

Szerelem, házasság, hűség

3565

Mindenki elgondolkodott már azon, mit lehet megengedni a másiknak, mit tűr el? Na most a kérdésem: meg lehet-e bocsájtani, ha megcsalt a párod? Függ a körülményektől, vagy tök mindegy miért és hogyan tette, a lényeg ugyanaz? Azt is hallottam már hogy az egyház találta ki a házassagot a rendszer megteremtésére, és méginkább a fertőző betegségek megakadályozására. Angliában egy időben nem lehetett gyereket csinálni a király engedélye nélkül, ekkor kiírták az ajtóra: furnication under controll of the king, állítólag ebből ered a fuck szó. Más vallásokban egy férfinak több felesége is lehet, és mindegyiket ugyanúgy szeretheti, és mindegyiktől lehet is gyereke - létezik az hogy egy ember egyszerre több egyénbe legyen szerelmes, vagy egyik kivarja a masikat. Mi tulajdonképpen a megcsalás? Egyesek azt vallják hogy a szerelem és a szex két külön téma, nem kell ahhoz szerelmesnek lenni, hogy szexeljenek, az igazi megcsalás pedig az, amikor szerelemből csinálja mással. Azt is mondják hogy a csók a legfontosabb, tehát már az is megcsalás ha csókolozol valakivel, viszont más kultúrákban szájra adják a puszit mikor üdvözlik egymást- akkor mi a lényeg? Mi van azokkal akik swingers-életmódot folyatatnak, szabad kapcsolatban élenk, nem féltékenyek, mert megbíznak egymásban hogy nem csaljak meg a másikat, viszont szexuális kapcsolatot létesiteni lehet, mert az nem megcsalás, hisz ők egymást szeretik igazán.

Egyáltalán létezik olyan, hogy szerelem-házasság-hűség, ráadásul mindhálalig? Olyat is hallottam, hogy a szerelem nem más, mint kémiai, biológiai folyamat a szervezetünkben, ami két és fél év után elmúlik, ezek után pedig már nem szerelmes vagy az egyénbe, hanem szereted. Ha azt nézzük, biológiai működésünk alapján a férfi meg tud termékenyíteni akárhány nőt, ezért is képes folyamatos spermatermélesre, míg a nő, ha egyszer teherbe esett, akkor onnantol másfél-két éven belül nem lehet újabb gyereke. Közben a férfi vígan termékenyíthet meg további nőket. Mi a hűség, mire való a házasság, létezik-e holtodiglan-holtomiglan? Vajon az emberi faj arra teremtetett, hogy így éljen, vagy ez csak kitaláció, amit bizonyos okokból vezettek be és nem azért mert ez a fajunk természetes életmódja?

Hallottam már olyan verziót is, hogy mivel mi is az állatvilágból fejlődtünk civilizált társadalommá, ezért erre minden visszavezethető: a ferfiaké a létfenntartó feladat, és nekik az az érdekük hogy minél több nőstenyt termékenyítsenek meg, hogy az ő utódaikkal népesüljon be a kolónia. Mára már nem erről van szó, viszont ez az állati ösztön nem tűnt el teljesen, van olyan, hogy egy férfi megcsalja a párját, holott minden rendben van a kapcsolatukban. Utána jön a szánom-bánom, és fogalma sincs hogy miért csinálta, csak egyszerűen képtelen volt ellenallni.

Tulajdonképpen az számít megcsalásnak amit a szüleid és a társadalom tanít neked, mert különböző kultúrákban ugyanaz az eset nem okoz szívfájdalmat, mert ott az a szokás. tehát valószínűleg mindez csak neveltetés, környezeti ráhatás függvénye. Te elgondolkoztál már azon, hogy mi lenne, ha megcsalna a férjed vagy a barátod? Ha gyanakodnál megkérdeznéd tőle? És mi lenne, ha megcsalt volna, de nem mondaná el soha? Sokan mondják, hogy ha nem tudom, akkor nem fáj - ilyen alapon lehet mással is kamatyolni, csak a partner meg ne tudja. Ha pedig tényleg minden férfi egyforma, akkor nagy a valószínűsége, hogy legalább egyszer-kétszer félrelép. Gondoltál már arra, hogy leéled az életed egy férfi mellett, aki soha sem mondja el, hogy megcsalt, így te boldog vagy, mert azt hiszed hűséges, viszont hazugságban élsz?  Olyan kérdések ezek, amiken már mindenki elgondolkodott, de senki nem tudja a helyes valaszt.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

(A szerző pedig küldhetne egy doboz bonont a szerkesztőségbe, mert ráment egy órám, mire kicseréltem az összes magánhangzót a hiányzó hosszú változatokra. Ejnye!)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások