Lélek

Végtelen vágy

3553

Hétvégén hallottam egy történetet, amit először nem akartam elhinni, majd kis kutakodás után egyre biztosabban tudom, igaz lehet. A sztori lényege, adott egy pár és egy kívül-belül harmonikus kapcsolat, látszatra minden tökéletes, aztán egyszer csak, bumm, szakítanak. A baráti körben senki nem érti, mi vethetett véget a lávsztorinak, a lányt nem ismerik olyan jól, a fiú pedig sokáig csak nagyon szűkszavúan hajlandó nyilatkozni az okokról. Majd egy részeg este során kibökte, azért szakítottak, mert túl sok volt a szex. Na, nekem itt esett le az állam, de azonnal. Olyanról már hallottam, hogy a párkapcsolat nő tagja megvonja a szexet a párjától, de olyat, hogy azért mennek szét, mert túl sokat akar kufircolni?

Nimfománia vagy görögül andromania, kóros nemi igazgatottság a nőnél, mely némely ideg- vagy elmebeteg állapot tüneteként lép föl. Orvosi értelemben a nimfománia csillapíthatatlan, túlzott szexuális vágyat jelent. Ez mind szép és jó, de ki ne élte volna át egy kapcsolatban a még friss szakaszt, amikor zsonganak a hormonok, és szinte ki se akar szállni a szerelmespár az ágyból. A bibi az, hogy jelen esetben a közösülés nem nyújt kielégülést. Az ilyen nők állandó késztetést éreznek a szexuális együttlétre. Itt tehát nem a frigiditásról van szó, hogy az illető képtelen az orgazmus elérésére, és emiatt keresi a kielégülést. A szexfüggők valamilyen akadályozó tényező miatt nem képesek kielégülni. És mivel nem tudják elérni az ezzel járó katarzist, a szex hajszolása szüntelenül folytatódik. A nimfománia pszichiátriai zavar – például mánia vagy hisztériás tünetcsoport egyik kórtünete.

Hétköznapi értelemben a nők szexfüggőségét nevezhetjük nimfomániának. Ez pontosan ugyanolyan függőség, mint az alkoholizmus, a játékszenvedély vagy a napjainkban oly népszerű vásárlásmánia. Tehát a túlzott szenvedéllyé, kényszerré vált cselekvés, amely egy idő után akár káros is lehet, hiszen beférkőzhet a mindennapokba, az illető életének központi momentuma a szexuális együttlét lesz. És ez a szociális, társadalmi, baráti kapcsolatok leépüléséhez vezethet. Sok szexfüggő képtelen intimitást, kötődést kialakítani életében.

Angliában él egy nő, egy bizonyos Terri Hunter, akinek saját bevallása szerint több, mint ezer férfival volt szexuális kapcsolata. Terri tizenhét éves kora óta hajszolja a szexet, kezeléssel is próbálkozott, eredménytelenül. Pár hónapja kapcsolatban él, azonban azzal is tisztában van, hogy betegsége miatt nem lesz tartós a kapcsolat, hiszen eddig mindegyik barátját megcsalta.

Vajon a fiúk mit szólnának, ha összekerülnének egy nimfóval? Eleinte biztosan ínyükre lenne a dolog, hisz melyik férfi ne akarnak eldicsekedni barátainak, kollégáinak, hogy milyen nagy étvágyú az asszony, azonban mivel ez egy tartós állapot, és normális esetben az együtt töltött idővel arányosan csökken a libidó, így hihetetlen konfliktusokhoz vezethet ez a betegség egy kapcsolatban.

Amerikában (természetesen hol máshol) már megnyitottak a szexfüggőséget kezelő klinikák, mondhatjuk, hogy elvonók, ahol az ígéretek szerint a pácienseket kigyógyítják betegségükből. Segítséget általában csak akkor kér az érintett, amikor már érzi, hogy ez a gerjedelem távol áll a normálistól. Megoldást kínálnak a korábban említett szexklinikák, de léteznek anonim szexfüggő csoportok (az AA mintájára), ahol sorstársakra lelhet a beteg. A legfontosabb lépés a gyógyuláshoz vezető úton az, hogy az illető minél hamarabb alakítson kapcsolatot saját magával és más emberekkel, mivel így tanulhatja újra az intimitást. Ezután jöhet a terápia, melynek első része az AA-hez hasonlítható: az első 90 napban száraznak kell maradni.

Amennyiben Benned is felmerült a gyanú, hogy szexfüggő vagy, a következő kérdéseket érdemes feltenned magadnak: ösztöneid irányítják cselekedeteidet? Mindent képes vagy feláldozni azért, hogy enyhüljenek a kínzó vágyak, miközben szinte sosem éred el a kielégültséget?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások