Test

Mesterséges nyár

3561

Mehetünk szoláriumba, bronzáriumba, bioláriumba, de használhatunk barnítókrémeket, sőt még barnítózuhanyt is. Persze napozhatunk is, de akkor számolnunk kell azzal, hogy amennyiben leégünk, akár életünk végéig viselnünk kell a káros napsugarak stigmáit. Maradjunk inkább a mesterséges barnaságnál, már, aki nem tudja megszeretni a fakó téli színt és mindenképpen csokoládé bőrre vágyik. Mindjárt felsoroljuk a lehetséges utakat, de addig gondolkozzunk el rajta, hogy vajon trendi-e még barnának lenni. Persze a legtöbb embernek jól áll a bronz pofi egy nyaralás után, de a mesterséges barnaság mintha már egyáltalán nem lenne olyan menő, mint úgy hat éve, mikor még januárban is rommá égettük magunkat a csövek alatt.

Krémezzünk!

Amikor először megjelentek a barnítókrémek, sok asszonysággal találkozhattunk, akik foltosak, sárgák voltak, de még a tenyerük is furcsa színváltozáson esett át. Szerencsére az innováció a barnítókrémek terén sem stagnál, így ma már olyan krémekhez, spraykhez, barnítókendőkhöz lehet hozzájutni, amelyek nem hagynak foltot, csak csuda csinos barnaságot maguk után. A barnítókrémek DHA-t - dihydroxyacetone - tartalmaznak, amely egy glicerin fajta, ez lép reakcióba a bőr szabad aminosavaival és fehérjével, ezáltal a bőr legfelső rétege öt-hat óra alatt barna lesz. Olyan barnítókrémet válasszunk, amely csak néhány árnyalattal sötétebb a bőrünknél, ugyanis ha hamvas barackok vagyunk, foltok nélkül nem lehetünk Naomi-színűek! Semmiképpen ne használjuk az arcunkra azt a barnítókrémet, amit a testünkre kenünk, ez a használati utasításokban is szerepel, persze vannak kombinált krémek, amelyek minden testfelületre egyaránt használhatóak.

Nagyon fontos, hogy a barnítókrémet ne csak úgy felkenjük a bőrünkre, hanem megfelelően készítsük elő a terepet. Először is zuhanyozzunk le, testradírral szedjük le az elhalt hámsejteket a testünkről, majd alaposan törölközzünk meg, ezután kenjük be vékonyan hidratálóval a testünket, várjuk meg míg beszívja a krémet a bőrünk. Az előkészületek után, nagyon vékonyan vigyük fel a barnítókrémet, ne masszírozzuk a bőrbe, csak úgy tegyük fel, mintha alapoznánk, ha megvagyunk, azonnal mossunk kezet, kézmosóval, meleg vízzel, különben ronda sárga tenyerünk lesz. Ja, és ne feledkezzünk meg a hátunk közepéről... tehát, hívjunk segítséget, ha csak nincs kígyóként tekeredő karunk. Még a tökéletes előkészületek ellenére is előfordulhat, hogy besárgul a bőrünk, ebben az esetben válasszunk másik önbarnító krémet. Nem érdemes olcsó termékekkel próbálkozni, mert azok általában nem adnak tökéletes fedést, hiszen azért olcsók, mert nincs bennük annyi matéria, nem kísérletezték ki kellőképpen. Hetente egy-két alkalommal bőven elég használni a barnítókrémet, de akinek eleve kreolabb a bőre, elég ha heti egyszer átesik ezen a procedúrán.

Szoli, bronzi, lárium

Alternatív barnítóként ott vannak az UV-csövekkel működő szoláriumok, bioláriumok és bronzáriumok. Ezek a szerkezetek azért sokkal jobbak, mint a napsütés, mert nincsenek káros sugarak bennük, amelyeket a bőrünket kikészítenék. Persze, ha ész nélkül szolizunk, akkor sárgás, roncsolt bőrünk lesz egy idő után, kiszárad a bőrünk és a pigmentek is megjelenhetnek. Nagyon sok szoliban ki van írva, nagy betűkkel :"csőcsere". Nos, ezeket ne használjuk, mert az üzletnek jót tesz, ha hat perc alatt barnulunk le, de a bőrünknek sokkal jobb, ha húsz perc alatt érjük el ugyanazt a bőrszín árnyalatot. Ráadásul az új csövekkel sokkal könnyebben leégünk, hamar kopik a színünk, és három nap múlva megint mehetünk barnulni. Mielőtt szoláriumozni mész, alaposan tisztítsd meg a bőrödet az elhalt hámsejtektől, ez egyébként a természetese napozáskor is fontos! Előfordulhat, hogy az UV-sugárzás allergiát vált ki, erről bizonyára tudsz, akkor ne használd a szolit! Mindenképpen használd szoláriumozás közben a védőszemüveget, mert az UV-sugarak káros hatással vannak a szemre, akkor is, ha becsukod! Szoláriumozás után négy órán át ne zuhanyozz, ne használj hidratálót, ugyanis ennyi kell ahhoz, hogy a barnaság előbújjon. 

Akár csak a természetes napfénynél, a szolárium csövek fényének hatására a pigmentek megsokszorozódnak a bőrben, és sötétebbé teszik azt. Azért kevésbé káros a szoli, mert a természetes napfényben az UVA és UVB sugárzás 20:80 arányban van jelen, addig a mesterséges fénykeverékben ez az arány 99:1, azaz sokkal alacsonyabb a rákkeltő UVB sugárzás mértéke. Nagyon sokféle szolárium van: álló, fekvő, bio, bronzi, turbó. Nagy különbség nincs közöttük. Ha alapnak a szoláriumot vesszük, akkor a biolárium kis húg, a turbószolárium a nővér, ugyanis a bioláriumban gyengébb erősségű UV-fény adja a barnaságot, ez kifejezetten fehér, érzékeny bőrűeknek javasolt, míg a turboszoli a barna csajoknak, hiszen ezekben sokkal nagyobb teljesítményű csövek vannak. A bronzárium nem ad bronzos színt, nevével ellentétben, annyi csak a különbség, a szoli és a bronzi között, hogy a bronzáriumban eltöltött rövidebb idő gyorsabban ad barnaságot, viszont hamarabb kopik a szín. És akkor már csak azt kell eldönteni, hogy álló- vagy fekvőszoláriumba menjünk. Az álló szolit sokan higiénikusabbnak tartják, hiszen bőrünk nem érintkezi ka plexivel, ráadásul a barnulásunk is egyenletesebb lehet, mint a fekvőben, nem maradnak arjaink mellett, esetleg fekve keletkező hajlataink helyén fehér foltok. Mindenesetre egy fekvő szoláriumban ejtőzni, esetleg némi aromaterápiás testpermettel magunkon, eléggé kikapcsoló tud lenni...

Fesd magad barnára

Azok a barnulási módszerek, amelyek melanin termelődéssel járnak, ártalmas lehet, így a napozás és a szoláriumozás is. Amennyiben tartunk a káros hatásoktól, akkor próbáljuk ki a bőrszínező gépeket. Ezek a szoláriumkabinokhoz hasonlóan néznek ki és két-három rétegben permetezik testünkre a barnító festéket, amely akár két-három hétig is szép barna bőrszínt eredményez. Egyre több helyen található olyan szalon, ahol festékpermettel, önbarnítóval fújják be a testünket és néhány óra alatt szépen lebarnulunk. A hatóanyag ugyanaz, mint az önbarnító krémeknél, a különbség a kényelemben és az eljárás költségeiben mutatkozik meg. Egy-egy kezelés akár ötezer forint is lehet, bár tartósabb barnaságot ad, mint a krémek, viszont sokan besárgulnak, foltosnak ezen kezelések után is. Kétféle eljárás létezik: az egyik, amikor anyaszült meztelenül, kis fürdősipkában beállunk egy kabinba és ott több tucat szórófej elkezdi ránk spriccelni a matériát, a másik lehetőség a kézi szórópisztoly, ilyenkor egy szakember fújja be a meztelen testünket. Lehet választani.

Répa! 

Igen, a répa is barnít. Na, jó ez így hülyeség, de már anyáink is répát rágcsáltak a strandon, a ß-karotin tartalma miatt, hiszen segíti a barnulást, gátolja a leégést. Már tabletta formájában, naptejekbe is beleteszik. Persze a répalé csak azoknál a barnulási technikáknál segítenek, amelyek fénnyel működnek... 

Teszt a testen

Már több önbarnítót is kipróbáltam, a Johnsons Holiday Skin-t senkinek nem ajánlom, olcsó és nem is jó, foltos, fura szaga van és sűrű, tehát nehéz vele bánni. Ami hasonló árkategória, mégis remek az a Sundance Intenzív Önbarnító Spray, amelyet úgy lehet felfújni a testre, hogy utána el sem kell egyengetni - két személyes projekt -, de persze el is lehet simítgatni. Olyan könnyen eloszlik a testen, mint a víz, csak az illata volt számomra kicsit erőteljes, persze oka van ennek az intenzív barackillatnak, ezzel nyomják el a barnítókrémek jellegzetes szagát. Kicsit húzós, de rögtön hat a Rimmel Sun Shimmer Instant Tan, ugyanis ez egy festék, ami vízzel lejön. Persze ne úgy képzeld el, hogy szaladsz épp a nyári záporban és kis barna folyások keletkeznek a testeden, hiszen csak meleg vízzel és tusfürdővel jön le, de lejön. Ma reggel kipróbáltam az Essence önbarnító-kendőjét is, amely azt írja, hogy három óra alatt varázsolja barnává a bőrt. Reggel nyolckor használtam, de még délután is épp olyan hamvas bőröm volt, mint előtte. Áh, most látom! A csuklómnál foltos! Természetesen szolizni is voltunk már, nekem az álló szoli jön be, mert a fertőtlenítőtől viszket a bőröm és valahogy olyan rosszul érzem magam attól, hogy ráizzadok a plexire.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások