Közösség

És Isten megteremtette a magyarokat

3552

Tegnap éjjel azon gondolkodtam, hogy most akkor miben higgyek? Darwinban? Istenben? IT elméletben? Mert hogy miképpen jöttünk is mi létre? Mármint egyelőre csak azon gondolkozom, hogy mi emberek, mert az már túl felfoghatatlan, hogy a Föld nevű bolygó hogy a csudába lett ilyen, amilyen, szóval ezt a gondolatot, még ha néha a fejembe is ötlik, inkább gyorsan skippelem, ugyanis őrjítő tud lenni. Vannak azok a gondolatmenetek, amikor elkezdünk agyalni, hogy mi miben és hogyan: ülök a szerkesztőségben, ez benne van egy épületben, az az utcán, az a kerületben, Budapesten, a megyében, Magyarországon, Európában, a bolygón, az a űrben - csak úgy lebeg -, na és innentől kezdve jön az őrület, miben van az űr? Szóval emiatt inkább hagyjuk is és haladjunk kisebb gondolatok mentén.

Majmok vagyunk

Kettőszáz éve, hogy Darwin (1809-1882) a világra jött, és már százötven év telt el azóta, hogy megváltoztatta nézeteivel a világot, amikor megjelent A fajok eredete című tanulmánya. Ezzel egy olyan gondolkodási irányzatot teremtett, amely szerint az élőlények - tehát mi is - egymással versengenek, és a fejlődés így megy végbe. Mindig a legkiválóbbak, a legjobb génállománnyal rendelkezők élnek túl és fejlődnek tovább. A természetes kiválasztódás útján fejlődtünk az egysejtűektől az emberig, egyetlen közös őssel rendelkezünk mi és a majmok. Tehát nem azt mondta, hogy a majomból lett ember, csak az őseink közösek. A XIX. században ilyet kinyilatkoztatni elég merész vállalkozás volt, főleg Angliában. Mivel az egyház teljesen másként gondolkodott a teremtésről, a szaporodás lényegéről, így szinte értelemszerű volt, hogy az anglikán egyház teljes mértékben elutasította Darwint. Meglepő, hogy a XXI. század elején, 2008. szeptember 14-én, az anglikán egyház egy nyilatkozatában bocsánatot kért azért, hogy korábban támadta Darwint.

Istenem!

Van ugye Isten. Az a természetfölötti lény, aki teremtette a világot, az embereket és mindent, mi itt látható. A Földet tökéletes paradicsomnak találta ki, ahol jól érezhetik magukat az emberek, akik épp úgy néznek ki, mint ő. Persze sok vallás hisz abban, hogy több isten is részt vett ebben a munkában, vannak vallások, amelyek Isten lényét nem ismerik el, de leginkább az jellemző, hogy Isten van és irányít, felügyel. Kivételt képeznek a deisták, akik szerint teremtett, aztán magunkra hagyott. Azt hiszem mindenki egyetért azzal, hogy ez egy hit, amelyre bizonyíték nem sok van, kivéve a kultúránkban. 

Földönkívüliek

A vallásos istenérv modern változata az intelligens tervezés, amely szerint egy intelligens ok a magyarázata annak, hogy ilyen bonyolult szerveződések létrejöhettek a Földön. Tehát valaki más vagy mások teremtettek meg minket, illetve az élővilágot. Tehát nem egy olyan irányíthatatlan folyamat, mint a természetes szelekció alakította úgy a bolygónk népességét, ahogy. Az intelligens tervezés elméletét vallók szerint a tervezés jól megfigyelhető a biológiában, a komplex formák hirtelen megjelenését, a biológiai teremtést, a biokémiai teremtést és kozmoszt is egy földönkívüli rendszer alkotta meg. Amerikában már a 20-as évek óta perek, szavazások sokasága jött azért létre, hogy a darwini evolúció elméletet ne tényként oktassák vagy, ha már igen, akkor vegyék mellé az intelligens teremtés elméletét is. A tudományos közösség ezt az elméletet áltudományosnak vélte, az élet vagy a fajok eredetét természetfeletti beavatkozással magyarázó nézetek nem ellenőrizhetők, felvetéseik kinyilatkoztatásokon, hitbéli tételeken alapulnak.

A helyzet az, hogy nem jutottam el A-ból a B-be. Vannak teóriák, van Darwin, van az Isten és a intelligens tervezés, de akárhogy is csűröm-csavarom ezek az elméletek csak hitünkből adódóan válnak elfogadhatóvá. Vagy hiszünk az evolúcióban vagy nem, ugyanis egyik elmélet sem bizonyítható tudományosan, mint mondjuk a gravitáció, hogy ennyire egyszerű legyen a példa, cáfolható, megkérdőjelezhető, de nem bizonyítható.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások