Étel+Ital

Juli salátázik

3478

Az, hogy egészségesen táplálkozom nincs olyan régóta. Másfél-két éve kezdtem baromi igényes lenni arra, hogy mit eszem meg, s mióta cotcot-os vagyok, ez csak erősödött. A padtársam - Zsófi - ugyanis úgy térít, hogy észre sem veszed, hogy elkezdesz egészséges kajákat enni, és biciklizni. Zsófi fertőző, persze a legnagyobb jóindulattal. Nos, amikor először megérintett az, hogy márpedig én mást kívánok, mint a pacal - jó, sose tudtam megenni a pacalt, csak a kontraszt kedvéért írtam -, akkor az első logikus kaja, ami eszembe jutott, a saláta volt. A fene sem gondolta, hogy ennyi féle salátát tudok készíteni salátás könyv nélkül. Persze, ha már visszaemlékezés, akkor muszáj eszembe jutnia annak az élménynek, amikor úgy tíz éve anyukám egyik dietetikus barátnője ajánlott egy brutál kalóriabombás salátát. Na, az azóta is a kedvencem. Óriás veszélyeket tartogat, azok számára akik megkóstolják, ugyanis abbahagyhatatlan a két pofára tömése!

Tésztasaláta

Igen, ez az a varázslatos eledel, amit ma már teljesen másként készítek, mint tíz éve, mert az első változat valóban egy szénhidrát- és kalóriabomba. Tehát kelleni fog fusilli - csavart tészta -, kígyóuborka - hámozva -, paradicsom, füstölt sajt - parenyica, nyami! - füstölt tarja vagy rák vagy selyemsonka vagy valami igényes kis fúsféle, igazából ez nem is fontos, de én nem szoktam kihagyni, mert valahogy kell a teljes és fenséges kulináris élvezethez. Szóval a tésztát megfőzzük, de nem ám mállósra, hanem "al dente", tehát fogkeményre. Ez azt jelenti, hogy a tészta közepe már nem fehér, de még kemény. Na, mindegy ki lehet tapasztalni. Amint megfőtt a tészta, - ja tényleg, a tésztafőzés mibenléte fontos lehet. Egy magas falú edénybe tegyünk vizet, abba tengeri sót, és én bűnözni szoktam, mert ebbe teszem az olívaolajat is, de ezt ne mondjátok el senkinek, mert lefejeznek. Mivel az olaj nem száz Celsiuson, hanem kettőszáz felett forr, ezért a víz sokkal hamarabb elkezd bugyogni, így az olajnak - bár éri hőhatás - nem lesz baja. Miután megfőtt, hideg vízzel le kell öblíteni, mert a saláta hideg. Amennyiben máshoz főzök tésztát, akkor forró vízzel öblítem le. Nekem sose ragad össze.

Tehát a tészta megfőtt, lehűtöttük, tegyük egy méretes keverőtálba. A paradicsomot, uborkát kockára vágjuk, mehet bele a sonka - rák, kulipintyó - szintén kockázva vagy aprón. A sajtot, ha parenyica, akkor letekerjük és felaprítjuk, ha sima akkor a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Amint rászórtuk a cuccra, keverjük is össze, mert különben összeáll. Aztán jöhet a dresszing. Na, ez durva: majonéz és tejföl, nagyon kis gerezd fokhagymát belenyomunk, némi borsot és kész. Igen, igen tudom, hogy ez így nagyon nem kímélő kaja, de isteni, és lehet variálni a hozzávalókkal. Durumtészta, sonka helyett rák vagy semmi, tejföl és majonéz kombó helyett kefir és fűszerek. Lehet lightosan csinálni, de kérdem én, minek?! (Nagyon durva sztorim van a tésztasalátával kapcsolatban. Gondolkoztam, hogy elmondjam-e, de végül is miért ne, a hedonizmus ékes példája. Történt az, hogy egy fél kilós fusilliből csináltam tésztasalátát, az jó sok, igaz? Na mármost otthon voltam kedves magányomban és ettem egyszer, aztán még egyszer és így tovább. A fele elfogyott, mozdulni nem bírtam, de csak kívántam... Ettem még egy kicsit, aztán hánytam, majd megint ettem és hánytam, így tovább, amíg haza nem jött anyám.) 

Japán krumplisali

Egy barátom zengett ódákat erről a salátáról, ő egy japán barátjától tanulta a receptet. Bár voltak kétségeim, mert szerintem a krumplisaláta unalmas, de annyit dicsérte, hogy vasárnap a rántott husi mellé ezt fogom megcsinálni. Szóval nem tudom milyen, de csupa jót hallottam róla, hát miért ne osztanám meg veletek? Kelleni fog három nagyobbacska burgonya, meghámozva, felkockázva - ezt főzzük meg. Egy kicsi sárgarépa, amit zsülienre vágunk fel, de le is reszelhetjük - mert vannak olvasóink, akik nem eszik meg a zsülienre vágott répát -, egy kisebb kígyóuborka, hámozva, vékony szelekre vágjuk fel, egy kicsike lila hagyma - lehet póré is vagy új -, egy főtt tojás, só, bors és majonéz. A krumplit törjük össze, de csak hanyagul, ne legyen püré belőle, ehhez keverjük hozzá az előkészített hozzávalókat, fűszerezzük, a tojást főzzük keményre és karikázzuk rá, vagy kockázzuk picire és loccsantsuk nyakon majonézzel, ami lazább lehet joghurttal. 

Sima salik

Zsófi esküszik a korianderrel megőrjített salátára. A saláta és spenót leveleket - szerintem ehelyett tegyünk inkább rukkolát bele - lemossuk, cikkekre szabdaljuk az ujjainkkal - a salátát sosem érintjük késsel, tálba tesszük, bőven adagolunk hozzá korianderlevelet, koktél paradicsomokat belefelezünk - vagy simát kockázunk, de egyikből sem sokat - sózzuk, rátekerünk egy kis borsot és citromlével meglocsoljuk. Ok, most futott össze a nyál a számban. Hasonlóan egyszerűen elkészíthető bármilyen zöld saláta, némi színnel megőrjítve és balzsamecettel meglocsolva, ne a balzsamecet a non plus ultra a salátaöntetek közül. 

Feltétes saláták

Ha csak salátaleveleink vannak otthon, akkor sem kell elkámpicsorodni, mert feltétekkel őrült jó eledeleket készíthetünk. Miket lehet tenni zöld salira? Magvakat, pirítva, sósan, imádni valóak! Aztán ott van még a hűtő mélyén a tonhal konzerv is, lecsepegtetve, citrommal meglocsolva ez is fincsi, aztán lehet rátenni keménytojglikat - bár én nem szeretem, de te lehet, hogy igen -, sült és főt hús darabakákat is tehetünk a tetejére, sajtokat, főleg fetát! Ha füstölt sajtot teszünk rá, akkor almával és körtével is szórjuk meg. Ízletes. Ha csak egy penészes sajtot találsz, akkor diót piríts mellé, nagyon jó lesz!

Juhsajtos

Klasszikus de megunhatatlan. Salilevelek, paradicsom, paprika, kígyóubi, petrezselyem összevág. Előtte tálban olivaolajat és balzsamecetet keverünk össze sóval borssal, esetleg oregánóval. A zöldeket belezuttyantjuk, tetejére olajbogyót szórunk, friss bazsalikomot tépkedünk, és bőségesen meghintjük reszelt juhsajttal vagy kecskesajttal. Nyammmmm.

Egészséges!

A köles legősibb gabonaféle. Kínából származtatják, más vagy tízezer éve van. Az ó- és középkori Magyarországnak is legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában. A világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják. Salátához is remek. Mossuk meg alaposan a gabonát, mondjuk úgy huszonöt dekát. Ezt tegyük bele másfél liter vízbe, ízesítsük meg, hét-fűszersóval, vagy szárított zöldségekből, fűszerekből álló ételízesítővel. Egy csomag retket, két paradicsomot és két szál újhagymát aprítsunk fel - kis kockák, karikák -, egy csokor petrezselymet is aprózzunk fel, facsarjunk ki egy citromot, keverjünk hozzá négy evőkanál olívaolajat, őröljünk rá borsot, és sózzuk. Ha megfőtt a köles, keverjük el a zöldségekkel, öntsük nyakon a dresszinggel, alaposan hűtsük le és együk!

Neked mi a kedvenc salátád?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások