Étel+Ital

Kívánom a répát

3456

A minap egyik barátunk arról értekezett velünk, hogy mostanában állandóan répát enne. Lehet viccelődni, nyilván nem a húsvéti nyúl miatt... Aztán, mint valami isteni sugallat, jött is az e-mail kedvenc ételfutárunktól, amelyből részletesen megtudtuk, hogy miért kívánjuk a répát!

A sárgarépa rengeteg rostot tartalmaz, ezek a belek egészségét védik, így a sárgarépa segít megelőzni a bélrendszer daganatos betegségeit, de a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, valamint C- és E-vitaminokat tartalmaz, továbbá a B-vitamincsalád tagjait. Legnagyobb mennyiségben persze az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin fordul elő benne, amely számos területen segíti a szervezetet.

Az A-vitamin hiányának egyik tünete a szürkületi vakság, más néven farkasvakság. Ha a szem ideghártyája nem kap elegendő retinolt, azaz A-vitamint, nehezen alkalmazkodik az esti gyenge fényhez. Napi egy sárgarépa elfogyasztásával azonban szinte teljesen helyreállítható a látás. A béta-karotin erőteljes antioxidáns, véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Egyes vizsgálatok szerint a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkenti: különösen igaz ez a tüdő-, bőr, méhnyak-, gyomor- és a vastagbéldaganatokra. A közelmúltban kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a karotinok, amelyek közé a béta-karotin is tartozik, az immunrendszer működésére is hatnak. Érdekes, hogy a répa főzve hasznosabb, mint nyersen: vastag sejtfalainak köszönhetően ugyanis a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmának csupán negyedét hasznosítja. A főzés viszont roncsolja ezeket a sejtfalakat, ráadásul az elkészített ételekben általában az A-vitamin felszívódásához szükséges zsiradék is jelen van, így a karotintartalom nagyobb része képes hasznosulni. Ha viszont a nyers sárgarépát lereszeljük vagy felaprítjuk, az élelmi rostok jó tulajdonságai érvényesülnek fokozottabban.

A távol keleti bölcsek szerint, a testünk és szellemünk állapotát mutatja, hogy épp milyen ételt kívánunk. nem mindegy milyen a színe, állaga, íze az ételnek, ezek mind-mind hatással vannak az állapotunkra. Az öt alapízt egyenlő arányban kívánjuk, amennyiben kiegyensúlyozottak vagyunk testileg és lelkileg is. Sajnos a civilizációs ártalmak miatt előfordul, hogy jobban kívánjuk az édeset vagy épp a sósat, mert ilyenkor felborult az egyensúly és ezt ki akarjuk egyenlíteni. Ha kívánod a csípőset, akkor a tüdődre kell nagyobb figyelmet szentelni, ha az édeset, akkor a gyomornak, ha a keserűt preferálod, a szíved tájékán kell keresgélned, a savanyú imádata a májadat igyekszik helyre tenni, a sós pedig a vesének áldás. 

Akárhogy is, itt a répaszezon, tesség ropogtatni, és felkészülni a napsütéses szezonra!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások