Étel+Ital

Szex a konyhában

3448

A fűszernövények már ősidők óta az ember érzékeinek szolgálatában állnak. Különleges aromát kölcsönöznek ételeinknek, illatosítják környezetünket, gyógyítanak, és még afrodiziákumként is jótékony hatással vannak a testre. Nézzük hát, mit is rejt a fűszerespolc!

Ánizs - az Ouzo, a Raki és a Pernod híres fűszernövénye, a keleti, közel-keleti étkek gyakori aromája. Illata és íze kellemesen édeskés, fűszeres, frissítő. A szervezetre az epetermelés beindításával - főleg nehéz és zsíros ételek esetén - van jótékony hatással, de bronchitis és köhögés esetén is kiváló gyógyerő. Afrodiziákumként ital formájában fogyasztandó, hatása élénkítő.

Bazsalikom - Az eredetileg Indiából származó, manapság az olasz konyha klasszikus fűszernövényének jellegzetesen édeskés, fűszeres, borsos illatát és ízét számos illóolaj adja. A fűszernövény nyugtatólag hat az idegrendszerre, és jótékony gyomorpanaszok esetén is. Köztudott, a bazsalikom természetes mérget - estragolt - tartalmaz, de egészen addig, amíg normál mennyiségben fogyasztjuk,  nem lehet baj. Afrodiziákumként fűszer vagy tea formájában fogyasztandó, hatása izgató.

Itt vannak fűszerek!

Görögszéna - A mezopotámiai eredetű fűszernövényt manapság elsősorban a Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségeiben használják, ami a vénás megbetegedések - visszér, aranyér - esetén kiváló. Csökkenti a vércukrot és a koleszterint. Íze hasonlít az ánizséra, jellegzetesen aromás, keserű növény. Fűszer formájában fogyasszuk!

Chili - Talán erről a fűszernövényről tudják a legtöbben, hogy a leghatásosabb afrodiziákum. A nyálkahártya - köztük a nemi területek - vérkeringését erőteljesen felpezsdíti, csökkenti a gyulladást, és meleg érzetet ad, csökkenti a trombózisveszély kialakulását, és fertőtlenít. Afrodiziákumként friss vagy szárított formában fogyasszuk, hatása izgató.

Édeskömény - A Földközi-tenger édeskés fűszernővénye erőteljesen hasonít az édesgyökérre. A fűszernövény megszünteti a puffadást, enyhíti a gyulladást, nyugtatja a gyomrot, és étvágyat csinál. Afrodiziákumként fűszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítő.

Szegfűszeg - A mirtuszok családjába tartozó növény eredetileg Indonéziából származik, az úgynevezett Fűszer-szigetekről, jellegzetesen intenzív illatát és ízét az illóolajaknak köszönheti. Íze tüzes, erős és finoman édeskés. A szegfűszeg elősegíti az emésztést, óvja a gyomrot, étvágyat csinál, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, és nem utolsósorban fogfájás és szájbűz esetén is kiváló. Afrodiziákumként olaj vagy fűszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítő.

Gyömbér - Az ázsiai eredetű növény finoman édeskés aromájú, égető, erős és fűszeres ízét az illóolajaknak, a gyantasavnak és a gingerolnak köszönheti. A gyömbér szintén elősegíti az emésztést, csökkenti a puffadást, és csillapítja az émelygést, míg az ázsiai alternatív gyógyászatban a reuma, az izomfájdalmak és a megfázásra használják. Ahhoz, hogy afrodiziákumot nyerjünk a növényből, gyöktörzsét fogyasszuk el nyersen, vagy főzzük meg, netán forrázzuk le! Hatása izgató.

Kardamon - A fűszert a sáfrány és a vanília után a harmadik legdrágább fűszernövény gyanánt tartják számon, és eredetileg Dél-Indiából, Ceylonból származik. A növény illata citromos frissességű, míg íze finoman fűszeres, édeskésen erős. A kardamon görcsoldó, emésztésjavító, a magok rágása pedig felfrissíti a leheletet. Afrodiziákumként fűszerként kávéba szórva fogyasszuk, hatása élénkítő.

Kurkuma - Az indiai eredetű növény keserű, enyhén erős, égető, illata frissítő, megszárítva különlegesen fűszeres aromával bír. Ázsiában a növényt elsősorban májmegbetegedésre használják, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, ezen túl pedig segíti az emésztést, a vastagbél flóráját pedig óvja.

Babérlevél - A Kis-Ázsiából származó növény íze jellegzetes, enyhén keserű, adagolásával csak óvatosan szabad bánni. A túladagolás transzhoz és tudatállapoti zavarokhoz vezet. Kis mennyiségben azonban étvágyjavító és a vérkeringést is felpezsdíti.

Majoránna - A növényben található illóolajaknak köszönhetően erősen édeskés aromaillattal rendelkezik, ízre karakterisztikus és enyhén égető. Idegi és végtagi fájdalmak esetén a problémás terület bedörzsölésével enyhíthetünk a fájdalmon.

Koriander  - A koriander ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. A növény jellegzetes illatát a növényben található illóolajok okozzák. Már az okórban is ismert afrodiziákumként szolgált, úgy tartották, hogy borba keverve növeli az ondótermelést.

Szerecsendió - A fűszer kellemes illatú, ízre tüzes, fűszeres és enyhén kesernyés, ázsiai országokban erős fájdalmakra, reumára és izomfájdalmakra alkalmazzák, a dióban található illóolajak idegnyugtató és hangulatjavító hatásúak. A homeopátia is előszeretettel használja a fűszernövényt. Afrodiziákumként magát a diót, szárított héját, illetve a növényből készített olajat fogyasszuk! Bódító hatású.

Oregánó - Az intenzív illatú, enyhén édeskés ízű növény a spanyol és az olasz konyha nélkülözhetetlen eleme. Korábban mágikus gyógynövényként tartották számon, és csak az elmúlt kétszáz évben kezdték fűszerként is alkalmazni. Hatását tekintve gyulladáscsökkentő, köhögés és bronchitis ellen kiváló, továbbá gyomor, bélpanaszok, és menstruációs görcsök esetén is hatásos, az epe és a máj működésére kimondottan jó hatással van. Az oregánóolaj a különféle aromaterápiák kedvelt alapanyaga. Olajként alkalmazzuk!

Jamaicai szegfűbors (piment) - A finoman fűszeres, édeskés és erős ízű növényt előszeretettel használják a svéd konyhában (nemzeti fűszer), ami nagy százalékban tartalmaz illóolajat. Növeli a nyáltermelést, és kíméli a gyomrot. Kéjszerként fűszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítő.

Rozmaring - A jellegzetes és erőteljes illatú és ízű növény kiváló alacsony vérnyomás és kimerültség ellen, továbbá görcsoldó, gyulladás-és fájdalomcsillapító. A homeopátiában fejfájás ellen alkalmazzák. Teaként segít a kimerültség ellen, a fürdővízbe adagolva pedig felfrissít.

Sáfrány - A növény elsősorban Indiában, Kínában, Iránban és Spanyolországban közkedvelt, erőteljes illatával, savanyú ízével ezen országok konyhájában kötelező elem. A sáfrány állítólag vitalizálja a nemi szerveket, a sáfrányolajról pedig úgy tartják, hogy segíti a nemzőképességet (Közép-Keleten a nőgyógyászok mind a mai napig alkalmazzák a sáfrányt). A sáfránytej pedig egy drága, ám annál jótékonyabb szer, amely szívgyengeség és menstruációs zavarok esetén kiváló. Afrodiziákumként a növény szálait fogyasztják, izgató és bódító hatású.

Feketekömény - A növényt elsősorban az indiai, török és orientális konyhákban használatos fűszernövény keserű ízével és a majoránnára emlékeztető illatával. A fűszernövény tele van telítetlen zsírsavakkal, és erősíti a szervezet ellenálló képességét.

Ecetfa - A Földközi-tenger környékén honos ecetfa piros termése finoman savanyú és fanyar, erős antioxidáns hatású, kiváló rákmegelőző hatású,  és végül de nem utolsó sorban a vérzést és a hasmenést is csillapítja.

Csillagánizs - A növény az ánizshoz hasonló aromájú, ízre azonban erősebb, karakteresebb, tüzesebb és nehezebb. A Kínában több ezer évvel rendelkező növény étkezés után kiváló emésztésjavító, puffadásgátló, és köhögés ellen is kiváló. A növény nagyon gazdag illóolajakban, összetevőiből influenza elleni elixírt készítenek.

Tamarindusfa - Az eredetileg Etiópiából származó fa hüvelyes növénye manapság Indiában a legközkedveltebb növény, amelynek íze magas gyümölcssavtartalmának köszönhetően édesen savanykás. Magas C-vitamin-tartalma miatt kiváló immunerősítő, de bélkímélő hashajtóként is kiváló. 

Timián (kakukkfű) - Az erős aromájú, keserű ízű növény, görcs- és slejmoldó hatású.

Vanília - Finom illatú, karakteresen édeskés ízű növény, főleg kakaóval keverve hangulatjavító. Afrodiziákumként oldat formájában kell fogyasztani, hatása izgató.

Borókabogyó - Már a középkorban is ismert, erősen édeskés ízű, intenzív illatú fűszernövényt a gyógyászatban elsősorban tea formájában használják vizelethajtó gyanánt. De méregtelenítő és fertőtlenítő hatása is ismert. Teaként fogyasztandó.

Vízitorma (wasabi) - A vízitorma gyökere a japán konyha erős fűszere, illetve a japán gyógyítás alapvető alkotóeleme. A wasabi néhány alkotóeleme ugyanis rákmegelőző hatású.

Fahéj - Az erős aromájú, édeskés, enyhén kesernyés, karakteres illatú növény melegségérzetet ad a testnek, mindemellett méregtelenít, felfrissít, és fájdalom-és gyulladáscsökkentő.  Az indiai ájurvéda orvoslásban a fahéj fájának szinte valamennyi részét - levelét, kérgét, gyökerét - felhasználják. A nyugati orvoslás a cukorbetegség elleni szer elkészítésében alkalmazza a fahéjat. Afrodiziákumként fahéjolajjal dörzsöljük be a nemi szerveket. Hatása izgató.

Irány a konyha, és szex!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások