Szépség

Varázsszó: BOTOX

3447

A botox botulinum toxin a clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin, amely az idegrendszerben az ingerület-áttevődést zavarja meg, és így súlyos zavarokat, a mozgatórendszerben görcsöket okoz, amely a légzőizmok bénulása miatt gyorsan halálhoz vezet. Na de a szépségipar ezt a mérget is csodaszerként használja. Persze más területen is hatékonyan alkalmazzák: mozgászavarokban, fülzúgásra, migrénre is. Ránctalanításkor a botox bénító tulajdonságát használják ki, a bőr alá fecskendezve, megbénítja az izmokat, így a bőr képtelen lesz a ráncosodásra. A botulinum toxin a perifériás idegről az izomra terjedő ingerület átvitelt blokkolja, az izom húzása gyengül, a felette lévő bőr ezért kisimul. Sajnos vagy szerencsére a botox egy idő után felszívódik, és az izmok rekreálódnak, de többszöri kezelést követően teljes izomsorvadás is előállhat, ilyenkor ül ki a botoxolt arcra az a megkövült, minden mimika nélküli kifejezés, amit Nicole Kidman is produkál egy ideje. Szerencsére sokan rájöttek már káros hatására, így egyre inkább a hialuronsav terjed a ránctalanításban.

Martin Scorsese megtiltotta a Hollywood-i szinészeknek a botox használatát, ugyanis szerinte a jó színészi alakítás nagyban függ a mimikai játéktól. Persze nemcsak a hírességek körében lett népszerű ez a ránctalanítási forma és egyáltalán a szépészeti beavatkozások. 1997 óta négyezer százalékkal nőtt Amerikában a plasztikai beavatkozások száma, kifejezetten azért, mert szépülni vágytak az emberek. Persze Európa sem maradt le, hiszen Görögországban, Franciaországban a sebészeti beavatkozások több mint húsz százalékát a plasztikai beavatkozások teszik ki. 

A szépészeti beavatkozás néhány percet vesz csak igénybe, nincsenek hegek, nem kell altatni, érzésteleníteni, néhány napon belül látványos eredménye van. Megközelítően fél évig fejti ki a hatását a botox, ezt követően egy újabb kezelésre van szükség, mert a ráncok még hatványozottabban jelentkeznek, de rendszeres kezeléssel elérhető, hogy tartósítsák a sima bőrt. Sok esetben kellemetlen, de szerencsére átmeneti mellékhatások követik a kezelést. két-három napos fejfájás szinte mindenkinél előfordul, egyeseknél a felső szemhéj lógása is tapasztalható, ami néhány héten belül visszaáll a helyére. Fontos, hogy a kezelést követően három-négy órán keresztül ne feküdjön le a páciens, a kezelt területeket nem szabad dörzsölni, akkor sem, ha viszket, mert olyan területek gyengülését is kiválthatja, amelyeket eredetileg az orvos nem szeretett volna.

Számos, nem kívánt mellékhatással is számolni kell, ha valaki a szépség oltárán ily módon akar áldozni. A legújabb kutatások szerint a botox kezelésen átesettek sokkal deprimáltabbak. Egy holland kísérlet során harminc botoxolt és harminc természetes embernek mutattak borzalmas képeket, amelyeken mindenféle szörnyűség volt. Akik nem voltak ránctalanítva tudtak fintorogni, érzelmeket kifejezni arcukkal, sajnos a botoxosok merev arccal nézték a képeket. Majd egy beszélgetés során megállapították, hogy sokkal mélyebb negatív hatást szívtak magukba, azok az emberek, akik nem tudták magukat kifejezni, mint a természetes mimikával bírók. A Public Citizen, amerikai fogyasztóvédelmi szervezet tavaly bejelentette, hogy 1998 és 2006 között közel száz ember került kórházba botox kezelést követően vagy túladagolás vagy légzési zavarok miatt, közülük közel húszan meg is haltak.

Egy brit orvoscsoport megállapította, hogy a szer pszichikai függőséget okoz. Egy felmérés során kiderült, hogy a botox kezelésen átesettek csaknem fele ellenállhatatlan vágyat érez, hogy újbóli kezeléseken essen át, mert nem csak fiatalabbnak néz ki, de fiatalabbnak is érzi magát. Ez viszont a pszichés függőség első és egyértelmű jele. Bár a botox közismerten ránctalanító, David Becker amerikai bőrgyógyász épp ennek az ellenkezőjét igyekszik bebizonyítani. A botox injekció a kezelt területen eltünteti a ráncokat, de újabbakat hoz létre a kezelés környékén kívül. A megbénított területen lévő izmok szerepét a közvetlen azok mellett elhelyezkedők veszik át, így újabb, eddig ki nem alakult ráncok generálódnak, jóval karakteresebben. 

A botox karrierje a 1980-as években kezdődött, amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság jóváhagyta az alkalmazását - sikeresen gyógyítottak vele kényszeres pislogást, vagy épp kancsalságot. 2002-től már ránctalanításra is engedélyezték. 2004-tól Magyarországon is alkalmazzák, fokozott izzadás gátlására, a hónaljban, ferdenyakra, kézgörcsre, ízületi gyulladásra és kopásra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások