Étel+Ital

Juli krémez

3426

Ahogy elkezdtem összegyűjteni, hogy milyen krémeket szoktam kenyérre kenni vagy milyenekbe szoktam zöldséget, sajtot mártogatni, hát meglepődtem. Több krém jutott eszembe, mint gondoltam. Nagyon szeretem a szendvicseket, de amióta tudatosan étkezem, nem szívesen készítem el a boltokban, készen vásárolható kenőkékből az eledelem. Mindenféle kemikáliától, adaléktól mentes, friss alapanyagokat szeretek összekotyvasztani, mert finomabb és egészségesebb így a végeredmény. Mivel a nagyböjtöm véget ért, de azért kíméletesen kell táplálkoznom, a legmegfelelőbb ha reggelire, sőt van, hogy ebédre is ilyesmiket eszem. Se mesterséges színezék, se állományjavító, se ízfokozó.

"Tejfölös túró"

A túró mint körözött mindenki számára ismert, egy kis só, paprika, apróra vágott hagyma, tejföl, túró és kész is. Na, de a túró ennél sokkal többre hivatott. Miután összetörtük a túrót, tegyünk bele egy kis tejfölt vagy krémsajtot, metélőhagymát apróra vágva, őrölt borsot, színeset, hogy ne legyen olyan erős, némi sót, esetleg fokhagymát, és szórjunk bele petrezselymet. Friss, üde, finom tavaszi reggeli. Füstölt sajttal vagy bármilyen felvágottal, rozskenyérrel szoktam enni, bár a húsféléket mostanában hanyagolom.

Répa, retek, mogyoró

Biztosan emlékeztek gyerekkorunkban a menzán, oviban kapott répakrémre. Bizzarnak tűnik, de nagyon finom. A répát nyersen le kell reszelni sajtreszelőn, egy kávéskanál olívaolajjal összekeverni, ez azért fontos, mert kiemeli az ízeket, ráadásul zsírban oldódó vitaminnal van tele a répa, így ezzel elősegíthetjük a felszívódásukat. Adjunk mellé reszelt füstölt sajtot, nagyon kevés gyömbért - ennek nagyon intenzív az íze, így én van, hogy kihagyom vagy rozmaringgal helyettesítem -, egy kis só, bors, fokhagyma és már kenhetjük is. A hétvégéről megmaradt sült hússal, magos kiflivel ellenállhatatlan.

Tökös lányok

Sütőtökből sok-sok finomságot lehet készíteni, szendvicskrémet is. A tököt feldarabolom, betolom a sütőbe, puhára sütöm, közben lepirítok bacon szalonnát és tökmagot. Miután a tök megsült, összeturmixolom, belekeverem a pirított tökmagot, a bacon kis zsírját hozzácsepegtetem, de van, hogy magát a bacont is hozzákeverem, salátával díszítem az így megkent kenyereket. Nyami.

Kolbászkák

A pasik különösen szeretik a kolbászkrémet. Bár nagyon sokfélét lehet kapni a boltokban, piacokon, én azért úgy gondolom, jobb az, amit mi magunk készítünk el. Szedjük le egy lángolt kolbász bőrét, aprítóban szeleteljük pépessé, keverjük össze krémsajttal, tehetünk hozzá újhagymát, tökéletes szendvicskrém. Sajttal megszórva melegszendvicsnek is remek. Sajtkrémet egyébként mi magunk is készíthetünk a krémekhez: egy liter tejfölbe tegyél egy csipet sót, snidlinget, kakukkfüvet, paprikát, kicsi mézet, fokhagymát, öntsd bele egy tiszta vászonzsákba, lógasd fel, tegyél alá egy edényt, három nap múlva kész a krémsajt. Nem, nem kell hűteni közben.

Ki ette meg a májam?

A májpástétomokat aranyárban mérik a piacokon, ezért sokkal gazdaságosabb és sokszor finomabb is, ha te magad készíted el. A kacsa- vagy libamájat süsd puhára, ennek az a titka, hogy a sütés előtt és közben nem szabad megsózni, mert akkor megkeményedik. Borsot, fokhagymát, reszelt narancshéjat tehetsz rá, már sütés közben is. Miután puhára sült, olívaolajjal turmixold össze, sózd meg és kész. Ha még ínyencebb falatokra vágysz, próbáld ki aszalt szilvával. Mennyei.

Egy kis görög íz

Tzatziki. Ennyi, és már össze is futott a nyál a számban. Az eredeti recept kicsit macerás, de megéri vele kínlódni. Egy liter natúr joghurtot fellógatunk egy vászonzsákba - alá edényt teszünk, hogy legyen hova csöpögni -, két-három óra múlva egy krémes állagú joghurtot kapunk, amelybe belekeverünk egy nagy, meghámozott kígyóuborkát, amit kicsi csíkokra vágtunk - zsülienre - vagy tökreszelőn is lenyomhatjuk, fűszerezzük sóval, öt gerezd fokhagymával, és pirítóssal imádnivaló.

Szegény tonhal

A tonhalkrémet egy volt szerelmemtől tanultam, aki nem volt egy konyhatündér, de az ilyen trükkös, egyszerű kaják elkészítésében felülmúlhatatlant tudott produkálni. Emlékszem, egyszer egy hosszú éjszakát követően kiment a hűtőhöz, persze mondtam neki, hogy semmi nincs itthon, mert tényleg így volt, erre ő tíz perc múlva visszajött egy nagy adag tonhalkrémmel, pirítóssal. Nagyon finom volt - persze mint bármi, amit a számba adott -, kifaggattam, hogy ezt meg hogyan? Talált egy tonhalkonzervet sós lében, amit leöntött róla, ahhoz hozzákevert margarint, tejfölt, keverte, amíg krémes nem lett, kevés mustárt, majonézt, borsot adott hozzá, kockára belevágott egy paprikát és kész. Ja, és volt még némi száraz kenyér otthon, amit megpirított. Hiába... élni tudni kell.

Legújabb kedvenc

Avokádókrémmmmmmmmmm. A legegyszerűbb és legfrissebb, bármikor. De ezt már elmeséltem, hogy csináljuk, sőt már énekeltek nektek guacamole krémet is. A lényeg az, hogy valójában bármit összekverhetünk, ami krémes állagot tud felvenni, és finomnak ítéljük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások