Lélek

Ragacsos múlt

3401

Mielőtt szerelembe esel valakivel, csak nagyon ritkán teszed mérlegre mindazt, amit még a te időszámításod előtt a bőröndjébe pakolt. Talán a jó dolgokat igen, hisz az alapján választod az illetőt párodul, de a rosszat, egyrészt mivel mindenki igyekszik eltitkolni, másrészt első randin nem feltétlenül vagy kíváncsi a ragadós exekre, semmiképp sem veted latba. Pedig milyen jó is lenne, ha mindenki egy táblával a nyakában rohangálna, hogy: "tessék csak tessék, itt van a voltjaim listája, persze fényképet mellékeltem, csak hogy tudd, milyen kasztba tartozom, emellett közveszélyes munkakerülő vagy javíthatatlan munkamániás vagyok, satöbbi, satöbbi."

more

Nem, ilyenkor csak és kizárólag a színes szemüveg árnyalataiban vagy hajlandó gyönyörködni, tudomást sem véve az esetleges negatív tényezőkről. Visszatérve a fent kifejtettekhez, óhatatlanul bekövetkezik egy kapcsolatban az, amikor a mikrovilág tágulni kezd, és már nem csak ti ketten vagytok. Féltékeny exek, rosszabb esetben féltékeny barátok. Innentől kezdve a kapcsolat már nem csak rajtatok múlik, tökéletesen összepasszolhattok akár, ha a külső tényezőkkel, az ezek által kiváltott problémákkal nem tudsz/tudtok mit kezdeni, akkor bizony le lehet fújni a tűzijátékot.

Ha mégsem akarod kitenni közös kis csónakotokat az élet viharainak, le kell fektetned magadban néhány alapszabályt. Mindenekelőtt a gyilkos őszinteség a legfontosabb.
Hiszek abban, hogy bármilyen problémát az aprócseprő hülyeségektől kezdve mindenféle szakító okig meg lehet oldani őszinteséggel, Gondolom már mindenki kapott mindkét szerepből ízelítőt, szóval tudjuk, hogy a nevető harmadik az őszinteség hiányát fogja kihasználni. 

Sok olyan példát láttam már, amikor nem a háttérben munkálkodó volt-kedvesről volt szó, hanem a népszerű “legyünk barátok” szlogent jelszóvá avanzsáló illetőről. Ha a párod korábbi kapcsolata sokáig tartott, a szakítás után is óhatatlanul megmaradnak eltéphetetlennek tűnő közös szálak, például közös társaság, törzshelyek. És sok ex nem átallja nyíltan kihasználni ezeket a helyzeteket a fentebb említett jelszó tartalommal való megtöltésére. És szeretném hangsúlyozni, itt most nem az oly ritkán előforduló, de akkor mégis jól működő igazi-ex-barátságokról beszélek, amikor két volt lehet egymásnak jelenlegi, hanem a szeretném-visszakapni-de-tagadom-exekről. A saját bőrömön is tapasztaltam, milyen az, amikor egy egész estés 100% romantika és andalgás után a pasim lakásába lépve a volt barátnőjével néztünk farkasszemet, aki, mint később kiderült, felugrott a “hőnszeretett” lakótársakhoz iszogatni egy kicsit.

Meddig egészséges eltűrni az ilyen viselkedést? Mikor kell azt mondanod, hogy állj, ne tovább? Semmiképpen se támadj az exre. Először magadban kell rendet tenned. Ha a saját paráid, önbizalomhiányod vetíted ki a kapcsolatotokra, akkor te fogod megölni az egész dolgot. Van, amikor a féltékenység már nem egészséges, és válóok lehet. Ha túl vagy az önelemzésen, és mindent rendben találtál, akkor a párodba vetett bizalmadat kell megvizsgálnod. Mennyire mély, mennyire feltétel nélküli és végül mennyire adott okot a féltékenykedésre? Ha ez is megvolt, akkor vissza is kanyarodhatunk az őszinteségre. Válaszd ki a megfelelő alkalmat, ülj le vele beszélgetni és elsőként azt tárgyaljátok meg, neki mennyi fér bele, hiszen lehet az ő értékrendje szerint sokkal szorosabb barátság lehetséges ex és ex között, mint a tied szerint. De legfőképpen azt tudom tanácsolni, nekem mindenesetre bejött, hogy mondd el neki, milyen rossz érzéseket kelt benned az, hogy a múltja ilyen sűrűn jön veletek szembe, és bízd rá a cselekvést. Lehet, neki eddig fel sem tűnt, ami téged már régóta annyira zavart.

Végül pedig a még-mindig-szerelmes-exeknek azt tudnám tanácsolni, hiszen én is jártam már hasonló cipőben, tegyünk le a vágy tárgyáról, amennyiben új kapcsolata van, megkímélve magunkat a nevetségességtől, mert ilyen helyzetekben ritkán van nagy visszatérés, próbáljuk elfelejteni, hiszen bőségesen akad még hal a tengerben.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások