Mi ez?

Mi ez? Holt-tenger

3405

Az összes tenger szintjénél négyszáztizenhét méterrel alacsonyabban helyezkedik el a Holt-tenger - ez a Föld legmélyebb területe, innen lejjebb nincs semmi. A tenger következésképpen lefolyástalan, tehát a folyók vízével érkező sók, ásványi anyagok ott maradnak a Holt-tengerben. Ennek köszönhető, hogy átlagosan háromszáz gramm kilogrammonként a só koncentrációja. A magas sótartalom miatt élőlények nemigen élnek a Holt-tengerben, ahogy a Jordán-folyóból beúsznak a halak, rögtön elpusztulnak, ezért is halott ez a tenger. A Holt-tenger sója nagy mennyiségben tartalmaz kloridot, nátriumot, magnéziumot, brómot és káliumot. Ezek miatt az anyagok miatt a víz jellegzetesen kesernyés ízzel és olajos tapintással bír. 

Gyógyszer

Az a só és iszap, amely a Holt-tengerből származik, tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, és sok-sok szilárd növényi és állati eredetű minenfélével. Hálásan gondolok még mindig arra az idős asszonyra, aki tizenkét éves koromban ajánlotta a pikkelysömörömre a holt-tengeri iszappakolást. Soha olyan csúnya elváltozást nem okozott a psoriasisom, mint amikor serdültem, és azóta is gyógyírként hat a bőrömre, ha problémája van. De az iszap- és sókura más bőrbetegségekre is pozitívan hat: vitiligo, atopiás dermatitis. Gyógyítja a reumás betegségeket, az asztmát, magas vérnyomást, szemgyulladást, bélgyulladást, és nagyon sokan használják kozmetikai célokra. A narancsbőrös felületre kenve a holt-tengeri iszapot nagyon érdekes tapasztalataink lehetnek, mivel a felkent iszap és a bőr között jelentős koncentráció különbség van, így a káros anyagok kijönnek a bőr alól, a hasznos anyagok pedig felszívódnak. Az iszap a mélyebb rétegekben lévő - tehát a zsírsejtek közötti - vizet kivezeti, feszesíti a bőrt, hőt terme,l és fertőtlenít. Tehát ez egy újabb remek kezelés a karfiolos bőrre.

Nyaralj!

Ha a Holt-tengernél nyaralsz, nem kell aggódnod, hogy leégsz, ugyanis ezen a helyen a káros ultraibolya sugarakat háromszoros réteg szűri - egy extra légköri réteg, az intenzív párolgás miatt kialakult Holt-tenger feletti réteg, és a terület felett levő meglehetősen vastag ózonpajzs- , így nem kell százas faktorú krémet használnod. Csak felfekszel a víz tetejére, és szó szerint sütteted a hasad. Nem, matrac sem kell, mivel a jelentős a sótartalom a vízben - tehát sűrű -, nem kell erőlködni, hogy fent maradj a felszínen. A levegő minősége kitűnő, száraz, pollenmentes és minden szennyeződés elkerüli. A magas párolgás miatt - nagy a légnyomás - a levegő is magas ásványi anyag és bróm tartalmú, oldja a feszültséget, és mivel a Földön itt legdúsabb oxigénben a levegő - nyolc százalékkal magasabb az oxigén tartalom -, könnyen lehet lélegezni, és a sejtjeink is fellélegeznek.

Üröm

Sajnos a Holt-tengert a kiszáradás fenyegeti, mert a Jordán folyó vizét mezőgazdasági és ipari célokra, szinte eszement pazarlóan használják, így jóval kevesebb a vízhozama, és a tengerbe is kevesebb jut. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az elmúlt ötven év alatt nyolcvanról ötven kilométerre csökkent a Jordán-völgyi vízfelület.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások