Test

Laza vagy?

3382

Amennyiben alvás közben a nyak és garatizmaink ellazulnak, horkolunk. Ez anyámnál váló ok. Én sem szeretem, egyszerűen rémisztő és idegesítő. A normál, tág légutakban a levegő kellő mennyiségben, lassan is képes áramolni, így csendes alvást biztosít. Amennyiben az izmok ellazulása szűkületet okoz, nagyobb sebességgel kell áramoltatni a levegőt, hogy abból kellő mennyiség jusson a tüdőnkbe, és ekkor a laza és lágy szövetek zajosan vibrálnak. Biztosan sokatok tapasztalta már, ha a mellette alvó be volt piálva sokkal hangosabb volt az éjszaka, hiszen le volt lazulva a fazon. A pasik sokkal gyakrabban horkolnak, ennek aránya tíz az egyhez. Különböző okai vannak a laza izmoknak: túlsúly, vastag nyak, cigizés, fáradtság, testhelyzet. Sajnos tipikus betegségek is állhatnak a horkolás mögött: a magas vérnyomás, emelkedő vérnyomás, korábbi szívinfarktus vagy agyvérzés. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a több melléktünettel is jár a horkolás. Tehát kóros a horkolás, ha hangos, ha bármilyen testhelyzetben produkálja az illető, horkantós, szájszárazsággal ébred, éjszaka többször felkel pisilni, nyugtalanul alszik, nyaktól felfelé izzad, kialvatlan, napközben aluszékony, probléma van a memóriájával. Ha ezek közül a tünetek közül több is fennáll, előfordulhat, hogy obstruktív alvási apnoé szindrómában szenved emberünk. 

Amennyiben egy alvási periódusban öt alkalommal megtörténik a mikroébredés - tehát légzési kimaradás következik be -, akkor alakulhat ki ez a speciálisan alváshoz köthető betegség. Sajnos ennek nagyon rossz fiziológiás hatásai vannak, felborul az anyagcsere, és oxigénhiányt okozhat. Sokak szerint a horkolás lelki eredetű. Egyes vélekedések úgy tartják, a horkolásnak mély, lelki oka az, hogy az illető nappal nem mondja el a mondanivalóját, ezért éjszaka teszi ezt meg horkolás formájában, vagy egyesek ezért beszélnek álmukban. Ezt a feltételezést mi nem tartjuk túl hihetőnek. Egy amerikai kutatás kiderítette - amit már amúgy is tudtunk -, hogy nem csak a horkolóra veszélyes a zajos alvás, hanem a partnerre is. Az USA-ban több ezer olyan nőt vizsgáltak meg, akiknek párjuk horkol. Kiderült, hogy éjszakánként egy-egy órányi alvást von meg tőlük partnerük. Sajnos ez azokban az esetekben is igaz, amikor nem ébred fel az illető a horkolás zajára. 

Mit tehetünk a horkolás ellen? Számtalan módszer van. Ha túlsúlyról van szó, akár a fogyókúra is megoldást jelenthet. Ma már kaphatóak különböző tapaszok, amelyeket az orrnyeregre ragasztva állítólag megelőzik a zajos légvételt, alvás közben, de ha te mások horkolásától szenvedsz, akkor javasoljuk a füldugót! Ha háton alszik, szólj neki, hogy forduljon az oldalára, ettől legtöbbször abbamarad a zaj.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások