Test

Körülmetélt vagy sima?

3383

A fityma a makk védelmére alakult ki az egyedfejlődés során, hiszen a négykézláb járó, vadászó, fára mászó őseink fedetlen teste számos külső hatásnak volt kitéve, a nemes szerszámnak elkélt a péncél. Azóta azonban eltelt harmincezer év, a férfiember felegyenesedett, testét ruha fedi, így mára a fityma elvileg elvesztette lényegi funkcióját. A körülmetélés pontos eredete és a szokás kialakulása nem teljesen világos, de a kutatók feltevései szerint az első körülmetélések körülbelül a jégkorszak utánra tehetők, és főleg a meleg éghajlatú területeken terjedt el (Afrikában, a Közel-keleten, Ausztráliában, Közép- és Dél-Amerikában), ahol a férfiak az átlagosnál nagyobb fitymával rendelkeztek. Az ősi kultúrákban a fityma eltávolítása különböző vallási, illetve a termékenységgel összefüggő hiedelmekkel volt magyarázható.

Az ősi kultúrák közül az egyiptomiak hagyták ránk a legtöbb leírást a körülmetélés folyamatáról. Az ebben az időben keletkezett életképek, domborművek mind körülmetélt férfiakat ábrázolnak, és az épségben maradt múmiák is a szokás általános voltáról tanúskodnak. A körülmetélés a férfivá válást jelképezte, és kultúráktól függően komoly szertartási keretek között hajtották végre, általában érzéstelenítés nélkül. A műveletet mindig egy erre szakosodott ember végezte (a zsidóknál például a 'mohel'), aki a kezével jól előrehúzta a fitymát, kijelölte a makk helyét, hogy az ne sérülhessen, és egy nagyon éles késsel ( helyenként kővel) lecsapta a bőrkét. Ezután a fityma maradék részét visszagyűrték, és összetapasztották.

Itt kötelező, ott egészséges

A zsidó vallási hagyomány szerint a körülmetélés Isten és a zsidók szövetségének jele, ám kutatók valószínűsítik, hogy egy vallásivá lett praktikus szokásról van szó. A meleg sivatagi, illetve nedves területeken ugyanis a fityma alatt könnyen megült a piszok, és gyakoriak voltak a gyulladások. A muszlimoknál a körülmetélés legalább akkora jelentőséggel bír, mint a zsidóknál. Az iszlám szent városaiba például körülmetéletlen férfi be sem teheti a lábát. Azokat a férfiakat pedig, akik együtt estek át a körülmetélési szertartáson, egy életre szóló, elszakíthatatlan kapocs köti össze.

A zsidókkal és a muszlimokkal ellentétben a görögök és a rómaiak a körülmetélést egyenesen barbárságnak tartották. A görögök a sportversenyeken, illetve a fürdőkben mindig fedetlen testtel jelentek meg, és rossz modorra vallott, ha valakinek kilátszott a makkja. Az első keresztények a zsidó vallásnak megfelelően körülmetéltek voltak, a kereszténység azonban hamar elszakadt a zsidó gyökerektől, és a görög-római hagyományokat követte. A népvándorlás során érkező népek - így a magyarok is -, már a körülmetélést el nem ismerő kereszténységet vették át. Egyedül a kopt egyház tartotta meg a körülmetélés és a keresztelés együttes szokását. A nyugati civilizációkban a körülmetélés csak mint zsidó vallási szokás, és mint fitymaszűkület megelőzésére végzett műtét volt ismert, csak a XIX. század közepétől kezdte vizsgálni az orvostudomány a beavatkozás fontosságát a nemi higiénia szempontjából.

A világháborúk tovább erősítették terjedését, hiszen a harctéri állapotok nem tették lehetővé az alapos tisztálkodást, 1945-re pedig - a háborús tapasztalatok hatására - a körülmetélés szinte teljesen általános lett Amerikában, Kanadában és Ausztráliában. Napjainkban a a zsidóknál és a muzulmánoknál továbbra is kötelező, míg Ausztráliában és Afrikában - ahol a férfitársadalom 75%-a körülmetélt - még mindig létezik a férfivá avatási szertartás részeként, sokszor ünnepséggel egybekötve. Ami a nyugati és a nyugatiasodó társadalmakat illeti, a körülmetélés kezd egyre jobban elterjedni. A kelet-ázsiai országokban - mint például Kína, Japán, Vietnám -, ahol a serdülőkor után, az amúgy is rövid fitymát mindig hátrahúzzák, szintén kezd divatba jönni a körülmetélés.

Kell, nem kell?

A körülmetélés azon kényes és vitatott témák közé tartozik manapság, melynek hátterében pszichológiai, szociológiai, vallási, politikai és kulturális erők húzódnak meg. Ennek tükrében, bár igyekszünk racionálisan kezelni a kérdést, a kulturális és vallási nyomoktól, esetleges előítéletektől szabadulni nemigen tudunk, csupán viszonylag objektív egészségügyi tényeket ismerünk.

A körülmetéléssel elkerülhető a makk gyulladása, a fityma nem akadályozza a vizelet szabad áramlását, s kimutatták azt is, hogy a körülmetélt férfiak kevésbé hajlamosak a péniszrákra (penile cancer). Ugandában, ahol a lakosság többsége nem körülmetélt, a péniszrák a leggyakoribb halálozási ok a férfiak körében. Az afrikai országokban végzett AIDS-kutatások során arra a megdöbbentő eredményre is fény derült, hogy a körülmetélt férfiak sokkal kevésbé vannak kitéve a heteroszexuális viszonyból eredő HIV-fertőzésnek és egyéb szexuális úton terjedő betegségeknek (pl. szifilisz). A körülmetélés pozitív vonatkozásai mellett ugyanakkor számos kísérlet és kutatás világít rá a hátrányos következményekre.

Manapság Magyarországon is sok helyütt parázs viták folynak a körülmetélés szükségességéről, hogy mennyire fájdalmas és traumatikus beavatkozás ez a gyermek számára és hogy egyáltalán, a mai higiénés körülmények között van-e értelme elvégeztetni a műtétet. A közvélekedés úgy tűnik az irányba tendál, hogy ha nincs valamilyen vallási vagy egészségügyi oka, péládul fitymaszűkület, akkor nem végeztetik el a beavatkozást, de kimerítő pro és kontra érveket sorakoztatnak fel a kismamák és kispapák a különböző fórumokon.

A szexnek mindegy

Hogy a körülmetélésnek milyen hatása van a szexuális életre, nehéz kideríteni, kutatásokat itthon nem, csak külföldön végeztek a témában. Fontos megemlíteni, hogy csakis azok a férfiak tudnak beszámolni a körülmetéléssel járó negatív (vagy pozitív) hatásokról, akiknek fitymáját felnőttkorban távolították el, s azt is, hogy az alább olvasható eredmények semmiképp sem egyetemes érvényűek. A British Journal of Urology egy riportja alapján egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a körülmetéléssel a hímvesszőn található erogén szöveteknek több mint a felét eltávolítják. A fityma ugyanis egy olyan különleges felület, amely a maximális szexuális érzékenységhez szükséges idegekkel van behálózva.

A folyóirat egy másik számában körülmetélt férfiakat kérdeztek meg állapotukról. A kiértékelés során fizikai, pszichikai és szexuális panaszok hosszú listája született meg. Sokan a hímvessző érzéketlenségéről számoltak be, míg mások egyéb szexuális zavarokról. A Journal of Sex Research öt, felnőtt korban körülmetélt férfit szólaltatott meg, akik szintén a hímvessző érzékenységének elvesztésétől szenvednek. A gyermekkorban körülmetélt férfiak hasonló panaszokat nem tudnak felemlegetni, de nagy általánosságban az a tapasztalat, hogy szexuális életük esetleges problémái nem erre vezethetők vissza, tehát valószínűleg a megszokás az, ami dominál.

Most pedig lányok balra, fiúk jobbra, ki-ki szavazzon az őt érintő kérdésben!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
Mar
12
loulee írta:
képszerkesztő kolléga legyen már kicsit kreatívabb! a főoldalon lévő kép láttán azt hittem előszedtétek az "eltörhet -e a pénisz?" írásotokat... :S
10:42
2
Mar
12
zsofi válaszaloulee írására:
átmeneti volt a hiba csupán :)
11:01
3
Mar
12
CocoChanelN1 válaszaloulee írására:
Le is cserélték a képet. :) Ez a kép itt a cikknél viszont nagyon tuti! De megmondom őszintén, nekem hiányzik Orsi... Most pár napja tűnt fel, h a fotók nem az igaziak. Nem olyanok, mint régen. A minőségük meg az ötletességük sem. Sorry.

Egyébként meg a cikkhez a következő történetet tudnám hozzátenni:

Egyszer egy srác az első, tök jól sikerült randin egyszer csak bejelentette, h el kell rohannia. Mondta, h orvoshoz kell mennie, de nem tudtam mi a baja. Aztán a következőn elmondta. A haverjaival nyaraltak és kitalálták, h metéltessék körül magukat, mert hogy az higiénikusabb. Én meg csak ültem, szürcsölgettem az eperlevemet és se köpni se nyelni nem tudtam. Gondolhatjátok, h azóta nem találkoztunk többet. :)
11:01
4
Mar
12
gida írta:
Ez a téma már volt egyszer, nem?
11:02
5
Mar
12
gida írta:
Amúgy szerintem tök mindegy, nekem már mindkettőhöz volt szerencsém...és a sex-ben egyáltalán nem tesz különbséget...
11:03
6
Mar
12
zsofi válaszaCocoChanelN1 írására:
mert nekünk kell megoldanunk a képszerkesztést most már, és tény, hogy nincs rá annyi időnk mint Orsinak, aki csak ezzel foglalkozott. Sajnáljuk, ez nem lesz jobb. :(
11:07
7
Mar
12
szeba írta:
Még nem láttam körülmetéltet... De érdekelne.. :-)))
11:10
8
Mar
12
CocoChanelN1 válaszazsofi írására:
Oksi, megértem, csak sajnálom, tényleg nagyon értett a dolgához. :( Meg azért annyira nem rosszak ám a mostani képek, csak na, azért érzékelhető.
De ki tudja, hátha jön egyszer majd valaki új helyette, aki még jobb lesz! Fő a pozitív hozzáállás. :)
11:15
9
Mar
12
lolababa válaszazsofi írására:
dehogynem lesz jobb ;)
11:17
10
Mar
12
Solange írta:
A körülmetélés szerintem barbárság. Sosem metéltetném körül a fiamat, ha lesz.
11:28
11
Mar
12
Kiskacs írta:
Én meg azzal kezdenék...
Mindkét típusból láttam, és a körülmetélt körökkel veri a természetest...minden szempontból.
11:32
12
Mar
12
Kiskacs írta:
Amúgy ugyanez a téma, ugyanilyen szavazással már volt egyszer ...
11:32
13
Mar
12
tavirose válaszazsofi írására:
péncél=páncél, ugye? Vagyezegyújmagyarszó?!:D

megvan az a rész a szexésnyújorkból, amikor találkoznak egy nem körülmetélt férfival??? ha nincs, akkor azonnal pótoljátok. :D náluk szokatlan, ha valaki nincs körülmetélve, valószínűleg vallási okok miatt, de ez a rész, kkor is naggyon durva. :)
11:43
14
Mar
12
Kacu írta:
Szex terén mindegy, de a körülmetélt nekem jobban tetszik. :-) De amúgy tényleg mindegy, a lényeg azon van, hogy bánik vele a gazdija.
11:43
15
Mar
12
loulee válaszazsofi írására:
köszi, ez sokkal tetszetősebb! :D
11:49
16
Mar
12
loulee válaszaSolange írására:
ezt azért nem kéne így kijelenteni, mert igencsak bunkóságra vall, már bocs... az, hogy te mit csinálsz a saját gyerekeddel, a te dolgod, de ne nevezz barbárnak valamit, ami a mai napig egy vallás és kultúra része.
11:56
17
Mar
12
Aaliz válaszatavirose írására:
pénisz+páncél=péncél:) új magyar szó tényleg
12:01
18
Mar
12
A.F.rétisas válaszaloulee írására:
attól még lehet valami barbár,hogy egy kutúra/vallás része.... bármilyen megcsonkítás ma már elavult,értelmetlen és legfőképp szükségetelen!
12:04
19
Mar
12
tavirose válaszaA.F.rétisas írására:
hacsaknem betegség/fizikaiprobléma miatttörténik....
12:06
20
Mar
12
A.F.rétisas válaszatavirose írására:
Nyilván! De legritkább esetben történik ilyen okból!
12:15
21
Mar
12
Renate írta:
Nekem a körülmetélt esztétikailag jobban tetszik, viszont érzésre szerintem nincs különbség. Nálunk nem olyan nagy divat ez. Az érzéketlenségről meg annyit, hogy nem igaz, legalábbis én ezt tapasztalom nap mint nap. :)

Emlékeztek a Szex és New York azon részére, amikor Charlotte először találkozik a körülmetéletlen pasival és hogy meglepődik és undorodik tőle? :)

Vagy Jóbarátokra mikor Joe-nak Monika készít fitymát, mert csak az kaphatja meg a szerepet, aki nics körülmetélve?

Kinek mi jó, ki hogy szokta meg...
12:17
22
Mar
12
Jadeye írta:
ez egy olyan dolog, hogy ha csecsemőként körülmetélnek, és így nősz fel, az már full természetes lesz akkor, hiszen eszedbe sem jut, hogy volt ez másképp, mígnem általános iskola 7-8 osztályában a biológiaórán előkerülnek a nemiszervek.

ugyanakkor ha már fitymával nőttél fel, akkor ez meg olyan dolog, hogy de hát az a kis bőrdarab is hozzám tartozik...

ha normális higiénés körülmények közt élsz, és nem a hagyomány/vallás a vezérvonal, akkor én nem szavaznék körülmetélésre. rendszeresen tisztálkodni kell. ennyi. aki meg igénytelen, az lehet körülmetélve is, tökmindegy.

ellenben ha ott a hagyomány/vallás, akkor tessék, de akkor viszont még csecsemőként, mert arra úgysem emlékszik utána vissza senki.

de szerintem a nem körülmetéltek többsége felnőtteb korában már kellőképpen idegenkedik az egésztől, mert hiszen az is hozzátartozik. a fitymaszűkületi műtét az kivétel.
12:18
23
Mar
12
Jadeye válaszaJadeye írására:
** felnőtteBB
12:20
24
Mar
12
Solange válaszaloulee írására:
Nevezz bunkónak nyugodtan, szerintem akkor is kegyetlenség megfosztani egy védtelen kisgyereket testének egy tökéletesen természetes szeletkéjétől! Azért, mert a szülő vallása szerint le kell vágni, attól lehet h felnőve a gyerek igenis igényt tartott volna arra a csinos bőrdarabra!
12:42
25
Mar
12
Renate válaszaSolange írására:
Egészségügyileg jobb ha nincs ott az a bőrdarab.
12:47
26
Mar
12
Jadeye válaszaRenate írására:
első körben: ez tökre lehet. de tudod, ha valaki képes rendszeresen tisztálkodni, akkor ez egy elég demagóg hozzáállás. feltehetőleg az egyedfejlődés során nem véletlenül került az oda.

másrészről meg: "a körülmetéléssel a hímvesszőn található erogén szöveteknek több mint a felét eltávolítják"

harmadrészről: az, hogy te úgy gondolod, hogy a fiadnak ez jobb, lehet, hogy ő ezt felnőttként másképp gondolná, de ilyenkor már nincs visszaút. én ezért nem értek egyet semmi olyan testmódosítással, ami visszavonhatatlan dolgokat eredményez. a vallás és hit nagyon szép és jó. de ha a vallás miatt emberek ölik egymást, akkor szerintem hasonlóképp meredek dolog egy péniszcsonkítás.

egyszóval szerintem ezt az adott testrész tulajdonosára kéne bízni, hogy kell-e neki oda az a természetéből származó bőrdarab, vagy jujjgyorsanvágjukle. csak aztán ne jussunk el az "audiofül" és a hasonló extrém dolgokhoz.
13:24
27
Mar
12
afrikai írta:
Láttam egy dokumentumfilmet, ahol metélt farkú férfiakat szólaltattak meg... Többnek úgy megcsonkították a farkát, hogy a metélés utáni időszakban eldeformálódott, nem megfelelően fejlődőtt!
Kedves lányok!
Szeretnélek benneteket tájékoztatni, hogy rendkívül izgató, ahogy a fityma fel, és le csúszik a makkon - amit persze a "metszett farkú" kollégák soha nem fognak már tapasztalni ... :(((
Minden kisfiút a "normális" apja megtanít arra, hogy a makkon húzza fel a fitymát pisiléskor, majd ha "készen van", akkor rázza meg jól, hogy minden csepp lehulljon... , ezzel, és persze a tisztálkodással teljesen higénikus a fityma! Szeretném továbbá felhívni a figyelmet a fityma védelmi fukciójára is! Annak a férfinek, akinek eltávolítják a fitymáját, a makkja keményebb, ill. érzéketlenebb lesz... :( Persze a kemény vibrátorokhoz hozzászokott lányoknak ez izgatónak tűnhet...
Soha nem metéltetném körbe a rendkívül érzékeny fitymámat, fedetlenül hagyva ezzel a makkomat, és a gyermekemnek sem tennék rosszat ezzel!
..., és kedves lányok, Ti csak kívül állóként tudtok ehhez a témához hozzászólni- sajnos - , ill. azok a férfiak is, akiket gyermek korukban csonkítottak meg...
Az utolsó barátnőm azt mondta nekem "Nem illünk össze, mert te, egy szexmániás vagy!" ..., ezért nyugodtan mondhatom, hogy rendesen működik így is, ahogy a Jó Isten megalkotta fitymával együtt, és nem kell ebbe is belerondítania az embernek!
13:31
28
Mar
12
Solange válaszaJadeye írására:
Köszönöm, jó tudni, hogy van, aki nem csak egyvalamit tud szajkózni.
13:32
29
Mar
12
seira írta:
http://www.korulmeteles.hu/
itt vannak képek is
13:39
30
Mar
12
Jadeye válaszaafrikai írására:
az embernek valahogy mániája, hogy mindenbe "belejavít", mert mindig mindent jobban kell tudnia a természetnél. aztán az öreg természet majd jól orrbavágja ezért előbb-utóbb.
13:50
31
Mar
12
Renate válaszaafrikai írására:
Minden kisfiút a "normális" apja megtanít arra, hogy a makkon húzza fel a fitymát pisiléskor, majd ha "készen van", akkor rázza meg jól, hogy minden csepp lehulljon... ,

Na itt a baj, miért az a normális, ahogy te gondolod? Más országban pl. nem no9rmális, de lehet itt sok családnál sem normális. Szerintem mindenki csinálja úgy ahogy gondolja.
14:03
32
Mar
12
Renate válaszaJadeye írására:
Elfogadom, hogy így gondolod, én nem tudom mit tennék, ha a gyerekemről lenne szó.

Nekem a pasim körülmetélt és kérdeztem őt még a kapcsolatunk elején, hogy tényleg nem érzi annyira a dolgot és azt mondta, hogy minden tökéletes. Azóta ezt be is bizonyította. Nem kell 2 és fél órán keresztül fűrészelni mert nem érez semmit. :)
14:07
33
Mar
12
Renate válaszaJadeye írására:
Elfogadom, hogy így gondolod, én nem tudom mit tennék, ha a gyerekemről lenne szó.

Nekem a pasim körülmetélt és kérdeztem őt még a kapcsolatunk elején, hogy tényleg nem érzi annyira a dolgot és azt mondta, hogy minden tökéletes. Azóta ezt be is bizonyította. Nem kell 2 és fél órán keresztül fűrészelni mert nem érez semmit. :)
14:07
34
Mar
12
Husika írta:
Mindkettővel volt már dolgom...vagyis "a körülmetélttel" van is hosszú-hosszú ideje..-:-D Én sokkal szebbnek tartom sőt ha tudtam volna, hogy így milyen akkor csak ilyen srácokkal bújok ágyba -:-) számomra izgató és esztétikus...nincs ott a most már undinak tartott bőr...számomra minden körülmetélt férfi felemelő érzést nyújtott az ágyban...jelzem párom nem zsidó származású...
én megtaláltam a tökéletes férfit akinek a pénisze is gyönyörű :-) születése után végezték el rajta a"beavatkozást" náluk így szokás....nincs ebben semmi szörnyű és meglepő, hiszen mi átszúratjuk a babánk fülét és mikor elvágják a köldökzsinórt?ugyan már..emlékszünk a fájdalomra?
14:08
35
Mar
12
Jadeye írta:
érdemes amúgy elolvasni, hogy a zsidó vallásban mi és miért történik a körülmetélés tekintetében:
"A brit milá, azaz a körülmetélés szövetsége tiszta és szent, miért asszociálják a tisztátalansággal?"

http://www.pestisul.hu/hetiszakasz.php?name=Tazria%20.html
14:27
36
Mar
12
Jadeye válaszatavirose írására:
már bocs, de emellett nem tudok elmenni szó nélkül: akinek a szekszésnyújork a befolyásoló szempont...

zsidó közösségben valóban teljesen furcsa, ha valaki nem körülmetélt, hiszen nekik vallási okból meg van ez szabva. anélkül nem is lehetsz zsidó. aki meg sosem látott még körülmetélt pasit, annak meg az lesz borzalmas és gusztustalan, mint szegény szekszésnyújorkos Sárlottnak az oridzsinál kiadású pasi.

de egyéb iránt meg hibás az a megállapítás, hogy amerikában általános, hogy mindenki körül van metélve. nézzétek meg Michael Moore - Sicko című filmjét. az amerikai egészségügyben jóformán semmire nem akarnak pénzt adni, pláne nem egy legkevésbé sem életfontosságú vagdalásra. az, hogy aztán a helyi szokások mik ilyen téren, az meg már tök más szempont, pláne mert a zsidóknál nem kórházban csinálják ugye. de ennyire azért ne általánosítsunk.
14:49
37
Mar
12
Jadeye válaszaHusika írására:
a köldökzsinórt még az állatvilágban is "elvágják", mert az el KELL, az anya elharapja. de ne hasonlítsuk már össze se a köldökzsinórt, pláne ne a füllyukasztást egy olyan beavatkozással, aminek ezekhez semmi köze... hajat is vágatunk, festetünk is, még sem vágatja le mindenki ugyanilyen természetességgel a fitymáját. a köldökzsinór muszájos, a füllyukasztás benő, de a levágott fityma az mindig úgy marad. és vannak negatív eredmények, amiről persze itt egy szó sem esett. csak pro, semmi kontra. szerintem egy ilyen, egész életre szóló testmódosító dolgot nem lehet egy vállrándítással elintézni, pláne ha nem is a te testrészedből vágnak le.
14:57
38
Mar
12
Solange válaszaRenate írására:
Már miért lenne az normális, hogy levágunk egy darabot a gyerekünk nemi szervéről??? Így született, ha tetszik, az istene így teremtette, hogy jön ahhoz egy halandó, h megszabadítsa tőle, mert így szokás? Vallás, pfff...
14:59
39
Mar
12
Renate válaszaSolange írására:
Nem szeretnék erről vitatkozni. Miért nem lehet elfogadni, hogy vannak emberek, akik másképp gondolkodnak mit mondjuk te?
Most nagyon idétlenül érvelek, de ha nyúlszájú lesz a gyereked, akkor ne műtsed meg mert az Isten így teremtette. Zárójelben meg nem vagyok zsidó, tehát én vallási szempontból nyilatkozom.

Amúgy meg azzal teljesen egyet értek, hogy mivel nem vagyunk férfiak, nem tudjuk mivel jár. Felnőtt korban biztos elég sokkoló.
15:04
40
Mar
12
Renate írta:
"*Zárójelben meg nem vagyok zsidó, tehát én NEM vallási szempontból nyilatkozom."
15:05
41
Mar
12
Pumpi írta:
Szerintem is higiéniai okok miatt jobb a körülmetélt, mert lehet valaki szuper higiénikus (az még inkább árt egyébként..) a fityma alatt olyan pofás kis baktériumok, gombák tudnak megtelepedni, ami miatt a mi kultúránkban olyan gyakori a hüvelygomba, és e miatt is visszatérő a probléma.(ping-pong effektus)
Azokban a kultúrákban, ahol a férfiak körül vannak metélve, a hüvelygomba ismeretlen fogalom...
15:05
42
Mar
12
Solange válaszaRenate írására:
Lehet másként gondolkodni, én csupán azon akadtam fent h azt írtad afrikainak, miért az a normális, ha van fitymája egy férfinak? Akárhogy is nézzük, azzal születnek, tehát szerintem ez tekinthető normálisnak (természetesnek). De elfogadom, mindenki másként gondolja, és valóban vicces h mi nők vitatkozunk ezen, holott sosem fogjuk átérezni a témát :-) Egyébként semmilyen vallásban nem hiszek.
15:17
43
Mar
12
whitetulip írta:
érdekes, de nálam ez nem téma...ha körülmetélt lenne a barátom elsőre biztos meglepődtem volna, de engem egyátalán nem zavart volna..és az sem zavar, hogy neki van fitymája..a barátomnak pici korában volt egy enyhe szűkülete, azt mondta kicsit fájdalmas volt, hogy minden fürdésnél meg kellett huzkodnia..de meg lehetett így oldani, és nem kellett eltávolítani neki..ha fiú gyerekem lesz, nem fogom körülmetéltetni..
15:37
44
Mar
12
Jadeye válaszaPumpi írására:
a hüvelygomba az gomba. nem baktérium.

de ne fogjuk már rögtön a pasikra, hogy miattuk van. pláne ha szingli csaj szed össze gombát, ott nehéz pasit okolni, mégis van sok ilyen.

az viszont tény, és itt nincsen különbség a nemek között, hogy a személyes higiénia elhanyagolása ilyesmi mindenféle fertőzésekhez vezet. nem kell szuperhigiénikusnak lenni, mert ugye az sem jó. de igénytelennek sem, az még rosszabb. meg az amúgyis...

ahol meg mindenki körül van metélve, ott az általános higiénés körülmények is sokkal jobbak. de ne általánosíts kérlek, hogy kizárólag a körülmetéletlen pasik miatt kapsz el hüvelygombát, mert ugyanúgy elkaphatod egy körülmetélttől is, ha pl 3 hónapja nem váltott fehérneműt... a nemi betegségek ellen meg a metélés sem véd.
16:02
45
Mar
12
Jadeye válaszaJadeye írására:
"a hüvelygomba az gomba. nem baktérium." >> ez kiegészítve, mert a közepe kimaradt: a hüvelygomba az gomba okozta fertőzés, pasiknál hüvely hiányában értelemszerűen nincs hüvelygomba. nem azt mondom, hogy nem kaphatsz el pasitól ilyesmit, de ha egy pasi rendesen tisztálkodik, akkor nem telepszik meg ott semmi. ami meg mégis, azt a hüvelyed biokémiája elintézi, mert az a dolga. ettől még senki sem tart vissza, hogy ágybabújás előtt lezuhanyozzatok. akkor meg nem marad ott semmi halálos baktérium, amire így be kell izgulni.

azt meg mindenki maga dönti el, hogy kivel és milyen körülmények közt bújik ágyba.

és a sztereotíp kényszerképzetek ellenére igenis léteznek önmaguktól is igényes pasik. az ő nevükben meg igenis kikérhető ez a "vágjuklegyorsan, mert fujjfujjbacis" hozzáállás...
16:11
46
Mar
12
DonG írta:
ffi-ként biztos meglepő lett volna, ha mikor már tudom micsoda az ott középen, mire való, miért néz ki úgy ahogy...
-európában vagyunk, a tisztálkodás megoldott, így nem indokolt a csonkítás, mint egy mediterrán/sivatagi országban.
-biológiailag igenis a vansapka a természetes, így ha nincs az csonkítás.
-biológiailag, ha nincs sapka megvonják az embert a teljes élvezettől? ha igaz, hogy a kukába megy a sok idegvégződés... kösz nem.
-vallási alapokra, nagy valószínűséggel ott is a praktikum miatt került be, a tisztátalanság ügyén.
-Szabadság? Vallásszabadság, mi van, ha gyermek felnőttként másban hinne, amihez nem beugró a nincs sapka? és neki mondjuk kellene.
-Nyúlszájúsággal és egyéb rendellenes problémával ez összehasonlíthatatlan, mert ezeknél épp azért kell a beavatkozás, hogy a természetesen elfogadott állapotot állítsák helyre. A vallásban leírtak nem a természetes állapotot írják elő...
elnézést, hogy "jobban érintettként" leírtam a gondolataimat. ;-)
16:17
47
Mar
12
Husika írta:
Jadeye!
Ha férfi lennék akkor sem bánnám, ha körülmetélnének elhiheted!
A párom meg pláne nem bánja...ízlések és pofonok.....hál'istennek nem vagyunk egyformák...
még csak az kéne -:-S ámde látom jó kis vitaindító lett ebből az egészből :-D
16:29
48
Mar
12
tavirose válaszaJadeye írására:
ki mondta, hogy nekem a szexésnyújork a befolyásoló szempont?! csak annyit kérdeztem, hogy emlékeztek-e arra a részre, na ott elég érdekesen van tálalva ez a téma... ennyi.
16:36
49
Mar
12
Jadeye válaszatavirose írására:
én sem azt mondtam, hogy számodra ez a befolyásoló szempont. de sajna vannak, akinek igen. inkább ennek szólt a dolog, nem ellened irányult, sry.
16:43
50
Mar
12
tavirose válaszaJadeye írására:
értemértem. énis szorri
16:44
51
Mar
12
CsimbiCat írta:
Párom körülmetélt... Szexibb + a statisztika azt mutatja, hogy a korai fitymaeltávolítás minimálisra csökkenti a partnernél a méhszáj rák kialakulásának veszélyét
17:15
52
Mar
12
cef válaszaloulee írására:
"A zsidókkal és a muszlimokkal ellentétben a görögök és a rómaiak a körülmetélést egyenesen barbárságnak tartották. "
ez van.
17:25
53
Mar
12
cef írta:
amúgy ez a téma már volt, nem?
csak ott volt egy külön szexésnyújorkos bekezdés is...
17:25
54
Mar
12
Sofie írta:
A képen a pasi hasán van egy nagy heg...

Tisztítani csak sima vízzel. ;-)
17:28
55
Mar
12
Sofie írta:
Hüvelygomba meg szűz csajnak is lehet, közösségi vízhasználat nélkül is, megfelelő higiénia mellett is.
Azokban az országokban, ahol a pasikat körülmetélik, lehet azért nincs a nőknek gombájuk, mert nincs gondjuk, hiszen melójuk sincsen.
17:30
56
Mar
12
Hellbound írta:
A nyúlszájú gyerek megműtése és a fityma eltávolítása között van egy kis különbség. Az első az egy betegség, amit műteni kell, míg az második az a testrészünk tartozéka, és szerintem igenis barbár cselekedet eltávolítani . Önkényesen dönteni, vallás ide, esztétika/higiénia oda, szerintem undorító. Majd ha felnő had döntse el ő, hogy mit akar. Nincs jogunk dönteni mások helyet.
17:33
57
Mar
12
Sofie válaszaHellbound írására:
Szerintem se döntsenek egy gyerek helyett, ha neki is tetszik, majd felnőtt korában elvégezteti.
Ez nem olyan mint az, hogy megtanítom a gyereket a fogápolásra. Persze vannak olyan szülők akik meg semmire sem tanítják meg a gyerekeiket. :S
17:47
58
Mar
12
cotcotgirl83 írta:
A srácnak a képen vakbélműtétje is volt:D
17:53
59
Mar
12
Sziporkaa válaszaSofie írására:
Azokban az országokban, ahol a pasikat körülmetélik, lehet azért nincs a nőknek gombájuk, mert nincs gondjuk, hiszen melójuk sincsen. --> azért Izraelt ne keverd Szaúd Arábiával... miért ne lenne melójuk ott a nőknek???

Amúgy nekem még nem volt dolgom körülmetélttel, de nem hinném, hogy zavarna:)
18:00
60
Mar
12
Individuum írta:
A gyerekkorban körülmetélt férfiak nem tudhatják milyen úgy szexelni mikor a fitymájuk még megvan, így nem tudnak különbséget tenni a két felállás közt. Pszichológiai tényezők egyrészt lehetnek azért mert eltávolították egy olyan részüket amelyet eddig nagy becsben tartottak, szégyellhetik, másrészt a megszokott (ha hihető az a cikkben való állítás) teljes értékű érzés elvesztése miatt a visszafordíthatatlan változtatást megbánják és ez lelki teherként nehezedik a férfira ami pedig nem lesz jellemző a kiskorukban ezen a procedúrán áteső egyénekre mivel ők így nőttek fel, számukra ez az "alap".

Egyesek számára radikális megközelítés:
Vallásos szempontból nézve a dolgot szörnyűnek találom, hogy csak azért mert ezt követeli meg tőlük a vallás ezért a testüket megcsonkítsák. esélyt sem hagyva nekik a választás lehetőségére beleerőszakolják őket egy pszichológiailag előre megtervezett életvitelbe, gondolkodásmódba.

Az itt megfogalmazott álláspontom közel sem teljes körű, így a leírtak alapján bizonyos kérdések amelyek másokban felmerülhet azokra választ adhatok akit érdekel a szemléletem :)
18:03
61
Mar
12
sylvie írta:
jaj de gusztustalan képek vannak ezen az oldalon (körülmetélt.hu v mi)

leszbikus lettem =P
18:17
62
Mar
12
Sofie válaszaSziporkaa írására:
Ez igaz,ők dolgoznak. A hüvelygombánál tényleg számít viszont a stressz, az immunrendszer miatt.
18:19
63
Mar
12
Sofie válaszacotcotgirl83 írására:
Szegénynek se fityma, se féregnyúlvány :)
18:20
64
Mar
12
Sofie írta:
Szerintem az teszi meg a saját gyerekével ezt, akit a vallás, a hagyomány motivál, vagy még soha nem látott körülmetélés után síró megalázott kisfiút.
18:21
65
Mar
12
Aramis válaszaDonG írására:
Ezek a nők! Ilyen dolgon kapnak hajba.
Véleményem egyébként. Van ahol a nőket csonkítják meg. Érzéstelenítés nélkül távolítják el a clitoris-t. Nos Hölgyeim, le a fitymával, le a csiklóval! Legalább egálban leszünk. :) Ennyit erről.
18:25
66
Mar
12
Renate válaszaAramis írására:
Erre meg azt mondanám, hogy a klitoriszt azért csonktják meg, hogy a nő ne élvezze a szexet így ne legyen kedve megcsalni a férjét...a férfiak körülmetélése nem erről szól. Ne hasonltsuk már össze...
18:34
67
Mar
12
sunflower írta:
szerintem is hagyni kéne, hogy eldöntse mindenki saját maga, hogy mit szeretne..... nekem pl. a természetes jobban bejön.....

amúgy a szexésnwyorkban mikorhol van az a rész? nem tudja vki, melyik évad hányadik rész? :)
19:28
68
Mar
12
sunflower válaszaAramis írására:
najó...ezt tényleg ne hasonlítsuk össze....
19:29
69
Mar
12
quika írta:
Nem voltam körülmetélt kukival, de egyáltalán nem zavart volna.
20:07
70
Mar
12
afrikai írta:
Az egyik múltkori cikkben arról volt szó, hogy a kilógó szeméremajkakat- melyekért oda vagyok egyébként :) - le műttessék a nők, vagy sem?!?!
..., azután meg a végleges szőrtelenítés :S ..., majd most a fityma csonkítás :(((
Hááát itt már mindenkinek elment az esze???
Lányok!!!
Melyikőtök az, amelyik odaadná a az általa szeretett férfi egy érzékelő rendszerrel átszőtt részét a fa..kából, csak azért, mert így szexi, meg így jobban tetszik, meg így higiénikusabb, meg így ...
Azon kedves lányoknak, akik most feltették a kezüket, azt kívánom, hogy legyen meg a párjuk, aki tőlük, mellplasztikát, meg arc felvarrást, meg borda kioperálást, meg zsírleszívást, meg ajakfeltöltést, meg... kér tőluk, hogy elég szexisek, higiénikusak, és kívánatosabbak legyenek! :)
Egyébként merev állapotban egyáltalán nem látszik, hogy van sapkája, vagy nincs, mert úgy feszül rajta a bőr, hogy azon körömmel sem tudsz fogást csípni :)))
Egyébként meg úgy ahogy a kilógó szeméremajkak játékosak, úgy a sapka is az, és a sapi is legalább annyira érzékeny :)))
20:27
71
Mar
12
DeadByXmas válaszatavirose írására:
Nem vallási okokból, én úgy tudom, hogy Amerikában alapból minden újszülött fiút körülmetélnek.
21:17
72
Mar
12
globe írta:
http://www.youtube.com/watch?v=6xmiFCSDpPg
21:38
73
Mar
12
Jadeye válaszaDeadByXmas írására:
több helyen már cáfolva amerikában élők által. így indulnak el a mendemondák, mert én már hallottam valakiről, aki látta azt, akinek a rokona... stb.
21:42
74
Mar
12
Jadeye írta:
ha nőből vagy, egyértelmű, hogy a nők megcsonkítását barbár dolognak fogod tartani, míg az, hogy egy pasiból levágnak egy darabot, azzal te nem fogsz tudni sosem úgy azonosulni, mint egy másik nő dolgaival, ez teljesen természetből fakadó. ugyanígy egy pasi sem fogja sosem átérezni, milyen egy jó kis menstruációs görcs, mert fizikailag nem lehetséges. empatikus lehet, de megtapasztalni sosem fogja, így teljesen átérezni sem. ezek után teljesen mindegy, hogy szerinted barbár dolog-e a pasi körülmetélése (esetleg csecsemő korában, akarata és tudata ellenére).

ugyanakkor pár hozzászólással fentebb valaki beszólt egy olyat, hogy oké csajok, csiklókivágás a körülmetélés mellé, és akkor egál. bár erre más is reagált, de azért megtenném én is, hogy a két dolog azért vagdalkozós hasonlósága ellenére eléggé más, leginkább arra hasonlítana, mintha a pasi makkját is levágnák, tehát nulla élvezet. ezzel meg talán nem kéne viccelni. véletlen sem.
21:48
75
Mar
12
Jadeye írta:
meg most csókolom... ha ennyire csak "a hús" a fontos, akkor mi a fene van az érzelmekkel, amikor úgy szeretünk valakit, ahogyan az "istenke" megteremtette? amikor például épp az tetszik nekünk a másikban, ami mondjuk egy gyermekkorban történt kutyaharapás okozta apró heg az egyik szemöldöke fölött, mert pont az teszi őt azzá, ami...?
21:52
76
Mar
12
whitetulip válaszaJadeye írására:
szerintem azért minden normális nőnek az a fontos hogy ahogy Lucc írta(nagyon jól!!:)"még ennél is fontosabb hogy amiről lelóg ez az izé, az legyen tökéletes! "
persze ez a tökéletesség is olyan, hogy mondjuk a barátom fél arcán sebhelyek vannak egy gyerekkori autóbaleset miatt, de szerintem tök szexi..:P

22:16
77
Mar
13
Belanna válaszaCsimbiCat írására:
A méhnyakrákot a HPV vírus okozza, amit akár strandon is elkaphatsz, és ha valakiben benne van a vírus mindegy, hogy metélt-e vagy sem....
Véleményem szerint esztétikusabb a természetes, a körülmetélt pedig durva tapintású (saját tapasztalat)
00:03
78
Mar
13
zoldtara írta:
Tudjátok, szerintem manapság, nagyon elveszett az eredeti indok, márami a higiéniát illeti.
Az, aki azt mondja, hogy manapság nem lehet ezt megoldani, hááát..... :)

Másrészt, nem baj az, ha több az érzékelő felület, valóban, másrészt szerintem nekik sem baj, ha nincs mindig "elöl", hanem védi is valami.

Nekem úgy tetszik, ahogy van, nyilván tetszene másként is, de aki azt mondja, hogy "undi bőrdarab" na az nekem fura egy ember... :)
00:46
79
Mar
13
zoldtara válaszaAramis írására:
Muszáj nekem is beszólnom :)
Aki azt hiszi így egál....na annak érdekesek az ismeretei mind a női mind a férfi testről....ideje lenne tájékozódni ;)
00:52
80
Mar
13
banyamancs válaszaJadeye írására:
En amerikaban elek 10 eve, amerikai ferjem van, testvereinek meg fiai, ex-pasijaim, meg a haverjaim is mind korulmeteltek. Nem egyszer beszeltem is errol amerikaiakkal. Itt igenis altalanos dolog, a koldokzsinor elvagasanal egyuttal azt is levagjak. Lehet, hogy vannak amerikanak reszei ahol nem akkora divat, meg azt is el tudom kepzelni, hogy a sok mexikoi bevandorlo (van beloluk nagyon sok) akik tobbnyire nagyon szigoru katolikus vallasuak, mellesleg ingyen korhazi ellatast kapnak (mert azt csinaljak, mivel nincsenek dokumentalva a penzt se lehet rajtuk behajtani) nem korulmetelt.
De alapvetoen az USA-ban a korulmeteles igenis JELLEMZO. A cikkben is ez all.
01:11
81
Mar
13
banyamancs válaszabanyamancs írására:
Nekem a korulmetelt jobban tetszik, pont.
01:12
82
Mar
13
CsimbiCat válaszaBelanna írására:
ezt nem én állítom. hanem a statisztika ezt támasztja alá. mivel körülmetélt ezért higiénikusabb, kicsit ha utánna olvasnál több mindent is találnál, hogy mért jobb - egészségügyileg- :)
07:12
83
Mar
13
saya írta:
Szerintem nagyon nem az számít, hogy van-e ott bőr vagy nincs... Jelenleg a metéltet preferálom, de nem mondanám a bőrősre, hogy fúj de undi! Ezt így elég gáz kijelenteni!
07:43
84
Mar
13
enigma válaszaSolange írására:
Ne haragudj de te férfi vagy? És körül is metéltek? Ha nem, akkor honnan tudod hogy mi fáj meg hiányzik egy fiúnak, férfinak?
08:47
85
Mar
13
Solange válaszaenigma írására:
Ne haragudj, de mi fáj Neked azon h én, mint NŐ, nem értek egyet azzal, hogy egy férfi legféltettebb kincséből egyetlen centit is levágjanak? Nyilván nem tudom, milyen érzés fitymával v anélkül élni, de abban hiszek, h az ember döntsön a saját testéről, ne a vallásos szülei. Persze ha neked is levágták a kis idegvégződéseidet, tökéletesen megértem h frusztrál, ha én a vagdalkozás ellen kardoskodom.
08:53
86
Mar
13
Csillagszem válaszaKacu írására:
Hi-hi....igaz is...!
09:18
87
Mar
13
Csillagszem írta:
Mindkettővel találkoztam már. Nekem tök mindegy. Nyilatkozni meg nem tudok, hogy a pasinak hogyan jobb, de szerintem a pasik sem.....hiszen ha valakinek nincsen, nem tudja, milyen lenne, ha volna. Ha meg valakinek van, nem tudja milyen lenne, ha nem lenne.
Olyan pasik jelentkezzenek, akiknek nem gyerekkorukban távolították el! várjuk a véleményüket.
09:22
88
Mar
13
enigma válaszaSolange írására:
Nekem rohadtul nem fáj hogy mit csinálsz a saját gyerekeddel. Igazából teszek rá magasról. Nemtom honnan veszed hogy frusztrált lennék? Miért személyeskedsz? Már ne is haragudj. Egy egyszerű kérdést tettem fel amire válaszolni nem tudtál csak beszélsz itt megalapozatlan dolgokat. A döntésed biológiai indokát sem tudtad alátámasztani semmivel. Netán netpszihómókus vagy? Képzeld én is megtettem 18 éves koromban mert nagyon idegesített az általad hőn áhított gusztustalan bőrdarab. És láss csodát semmi bajom nem lett belőle sőt eddig minden egyes barátnőm azt mondta hogy neki sokkal jobban tetszik mint a bőrös virsli. Amúgy meg ha nekem fiam lesz az lesz a legelső hogy körülmetéltetem mihelyst kijött az anyukájából. :)
09:29
89
Mar
13
Solange válaszaenigma írására:
Úgy érzem, nem én kezdtem a személyeskedést a belém kötéssel, és szerintem, ha nem is a valószínűleg általad áhított tőmondatokban (Nem. Nem. Sehonnan.), de megválaszoltam a kérdéseidet. Milyen biológiai indokot szeretnél? Megszületsz, felsírsz, a csöppnyi angyalbögyörőd végén lévő kicsike makkodat védi egy pici bőrdarab, a neve: fityma. Nem kell tőle félni, nem fáj, nem tisztátalan, egyetlen szóval: Természetes. Mi ok lenne levágatni? A higiénia, mert macerás minden nap visszahúzni és alaposan megmosni? Kitéped a nyelvedet is, mert az azon lévő lepedéket sem árt lesikálni?

Vagy az h csúnya? Súlyos önértékelési problémáid lehettek, ha gusztustalannak tartottad tested legférfiasabb részének egy darabját. Örülök h ugyanolyan jó érzés a csodalámpát dörzsölgetned, és hogy a barátnőid sem vágynak arra a csodásan izgató játékra, amikor ujjacskáik alatt elbújik, majd újra előbbukkan a makk szexi sapija alól. Szíved joga körülmetéltetni a fiadat még a szülőszobában, de remélem, lányod születik :-)))
10:00
90
Mar
13
enigma válaszaSolange írására:
Egy egyszerű kérdés volt. És nem a személyedre irányult.
A biológia indok alatt azt értem hogy tudod az ember nem tegnap jött létre. Mint ahogyan a cikk is írt róla. Gondolom akkor te szereted az izzadságtól csöpögő dús fanszőrzetet is. (Elvileg isten úgy teremtett minket nem?)
A fityma eltávolítás semmilyen negatív következményekkel nem jár. Sőt higiéniailag és esztétikailag is mára már elfogadott sőt divatossá vált.
Semmilyen önértékelési problémával nem küzdök (Látod? Már megint személyeskedsz) egyszerűen zavart és kész. A tisztán tartást ne úgy értsed hogy így csak egy héten 1* kell megmosnom. A fityma alá lerakódik mindenféle baktérium váladék egyéb oda nem illő anyag amit lehet hogy nem is látsz de attól még ott van.
A barátnőim jelentős része nem akadt fent ezen mert nem a fityma a lényeg hanem a méret. Hehe
Utolsó mondatodra reagálva: a remény hal meg utoljára. :D:D
10:21
91
Mar
13
DonG válaszaenigma írására:
És, ha ő felnőttként más szeretne!? "Amúgy meg ha nekem fiam lesz az lesz a legelső hogy körülmetéltetem mihelyst kijött az anyukájából."
Te is felnőttél és eldöntötted nem kell, akkor a fiadtól mi jogon vennéd el a döntés jogát!?!? Ki vagy te, Isten? Nem, csak az apja leszel...
10:24
92
Mar
13
enigma válaszaDonG írására:
Én is jobban örültem volna ha mondjuk ezt csecsemő koromban hajtják végre rajtam. És nem 18 évesen.
"Te is felnőttél és eldöntötted nem kell, akkor a fiadtól mi jogon vennéd el a döntés jogát!?!? Ki vagy te, Isten? Nem, csak az apja leszel..."
Mert jogom van hozzá. Még akkor is ha itt egyeseknek nem tetszik a döntés. Az Isten jelzőt meg köszi. Nagyon jól esett. :)))
10:36
93
Mar
13
DonG válaszaenigma írására:
Ott volt rögtön a tagadása is, nem kell ennyire elszállni.
"Nem, csak az apja leszel..."
Mert továbbra sem jogod megcsonkíttatni akarata ellenére egy teljesértékű emberi lényt. Neked sem verték ki a metszőfogaid divatból 18 éves korod előtt... az is hasonlóan pótolhatatlan vagy csak igen nehezen pótolható dolog lenne.
Megtanítottak, hogyan mosd meg őket, tessék a kisfiadnak is megtanítani, miként tisztítsa meg a kukiját! Ha meg elmúlik 18, dönt ő maga a saját teste felől, ahogy te is megtehetted!
Az nem istenséges szerep, amit te akarsz gyakorolni, mint szülő a fiúgyermeked felett, hanem zsarnokság, elnyomás!
10:47
94
Mar
13
enigma válaszaDonG írására:
Bocs de nem bírom ki röhögés nélkül. :D:D Téged már metéltek körbe? Tudod hogy milyen körülményekkel + fájdalommal jár? Csecsemő korban sokkal egyszerűbb a művelet. Mondhatni rutinműtétnek számít. (Ezt egy urológus is megmondja ha arra jársz kérdezz meg egyet) A metsző fog kiverésén még mindig röhögök. Lefogadom hogy valami vallási aktivista lehetsz (katolikus). A metszőfognak a kiverése szerinted = a fityma eltávolításával akkor fényévekkel messze jársz a témától.
Én nem fogom megtanítani hogy a fiam hogy mossa a pöcsét sőt helyette sem fogom mosni. Arra viszont kötelezhetem hogy tisztálkodjon. A többit meg rábízom + a fürdőszoba 4 falára.
Zsarnok vagyok nem tagadom. És? Isten is zsarnok nem? Az van amit ő akar. Hehe
11:03
95
Mar
13
DonG válaszaenigma írására:
akkor még mindig nem érted. nincs jogod más ember teste felett rendelkezned, még ha a fiad is! ez nem hit kérdése, sehol sem említettem vallást, így fogalmam sincs honnan veszed ezt a katolikus maszlagot. Jog! mihez van jogod szülőként és mihez nincs semmi közöd a gyermekeden.
a metszőfog egy olyan hasonlat, ami egy szintén visszafordíthatatlan dolgot jelképezett..., de akkor mondjuk nem csippentették le a mellbimbódat, mert a férfiaknál úgy sem funkcionál...
szülőként nem csak az a kötelességed, hogy mosdásra kötelezd, hanem az is, hogy megtanítsd neki miként tegye... apa és férfiként a fiúgyermeknek majd az anyja mondja el a dolgokat, ne nevettess már!? szülőség, mit tudsz te ezekről!? én és szerintem mindenki más ezen nevet hatalmasat, hogy ilyen blődséget írtál! :-DDD
11:15
96
Mar
13
enigma válaszaDonG írására:
Te vagy a blőd csak az a baj hogy észre sem veszed magad. Szajkózod a saját dogmáidat meg amit otthonról hoztál és képtelen vagy elviselni és felfogni hogy mindenki azt tesz a gyermekével amit ő maga jónak lát. (ha ilyen szörnyű szemérmetlenül visszafordíthatatlan dolog lenne amiből kára is származik akkor szerinted ezt normális törvényes kereteken belül meg lehetne oldani?) Miért akarsz te abba beleszólni hogy én hogyan neveljem a gyerekem és hogy amikor döntésképtelen hogy döntsek helyette? Mi vagy te? Ítélőtábla? Ne röhögtesd ki magad még jobban. Szerintem ha csak a távolból ugatod a témát akkor inkább olvass utána vagy tájékozódj mert amit mondasz inkább fröcsögésnek tűnik. A szülőségről meg valszeg te sem tudsz semmit úgy hogy már van gyereked. Na látod, ez a szomorú. Szánom a gyerekeidet. Hála istennek nekem nem ilyen anyám volt mint te.
11:26
97
Mar
13
DonG válaszaenigma írására:
érdekes, téged sem szabadítottak meg tőle 18 éves korod előtt..., mert nem akartak dönteni helyetted.
szánalmas vagy, ahogy fröcsögsz és isteníted magad.
11:34
98
Mar
13
Solange válaszaenigma írására:
Abban mi nem irányul a személyemre h "te férfi vagy?" E/2-s személyes névmááással kezdődik és nekem válaszoltááál. Tök nevetséges ahogy bele lovalod magad a témába, és szánalmasan próbálsz érvényt szerezni barbárságodnak. Ez a szöveg meg h nem Te fogod megtanítani a fiadnak, hogy kell fütyköst mosni... végülis, igazad van, jobb ha egy nő tanítja meg, persze, ő jobban ért hozzá... A fanszőrzetet meg úgy nyírod és növeszted, ahogy kedved tartja, de a fityma nem nő vissza, nagyokos. Bár ezt DonG megpróbálta már elmagyarázni neked, de sztem még mindig nem vágod.
De természetesen ez a Te dolgod, majd beszélgetsz Te a fiaddal, ha megbánja h levágattad a fitymáját és így nem akar a szomszéd kislány játszani vele, mert undorodik a csupasztól...
11:34
99
Mar
13
DonG válaszaenigma írására:
döntésképtelen!? igen, mert még nem tudja mit akar, de ez nem hatalmaz fel azzal, hogy dönts helyette... mint a mellékelt példa mutatja te is ráértél 18 évesen, akkor ő miért ne érne rá dönteni a saját teste felől!?
de fröcsögj csak tovább és mantrázd a hitvallásod, hogy neked jogod van bármire a gyermekeddel szemben.
11:36
100
Mar
13
enigma válaszaSolange írására:
Barbárság? Az lenne barbárság ha egy esetleges szövődménytől pl fitymaszűkület, baktériális fertőzés stb. megóvom a saját gyermekem? Csak azért mert egy két hőzöngő nőnek nem tetszik? Akiknek fogalmuk sincs a témáról? Igen. Akkor barbár vagyok, vállalom. :D (Törvényes barbár) A fanszőrzetet azért írtam te okostojás (ha már személyeskedünk) hogy ha szereted a túrós fitymát akkor valszeg szereted az izzadt fanszőrzetet is.
Tudod rengeteg nő van és nem csak a szomszéd kislánya létezik a földön. Ha nem tetszik neki a fityma nélküli fütykös akkor valószínűleg amúgy sem tetszene neki, és a többi csak üres kifogás. Ezt te is nagyon jól tudod. És egyébként meg még ilyet nem is hallottam hogy valaki undorodna a csupasztól. :D:D Én még nem találkoztam ilyennel pedig rengeteg nővel volt dolgom. :D Viszont én már találkoztam szőrös igénytelen nővel akinek az volt a hitvallása hogy ez így természetes. :D
11:59
101
Mar
13
enigma válaszaDonG írására:
Azért mert jogom van hozzá! Ha nem lenne akkor törvényes kereteken belül nem engedélyeznék. Az meg hogy kinek miért nem tetszik (pl neked) az a te véleményed, rám és a leendő családomra egyáltalán nem vonatkozik.
Lényegében ennyi. A továbbiakban nem fárasztom magamat úgy hogy el is köszönök. Na szasztok!:D:D
12:06
102
Mar
13
Jadeye írta:
te komolyan nem olvastad el, amit írtam? éppen azt írtam le, hogy a két dolog, mármint a fiúk körülmetélése, és a lányoknál a csikló kivágása a legkevésbé sem összehasonlítható, mert míg a fityma ilyen téren "ártalmatlan", addig a csikló kivágása kb a makk levágásával lenne egyenlő... olvasd el megint, amit írtam.

"ugyanakkor pár hozzászólással fentebb valaki beszólt egy olyat, hogy oké csajok, csiklókivágás a körülmetélés mellé, és akkor egál. bár erre más is reagált, de azért megtenném én is, hogy a két dolog azért vagdalkozós hasonlósága ellenére eléggé más, leginkább arra hasonlítana, mintha a pasi makkját is levágnák, tehát nulla élvezet. ezzel meg talán nem kéne viccelni. véletlen sem."
12:23
103
Mar
13
Jadeye válaszaenigma írására:
kedves enigma, azzal, hogy mondjuk túrósodik, nem lehet indokolni egy körülmetélést. tisztálkodni kell, és akkor nem túrósodik. persze akinek ez problémát okoz, hogy ott is rendesen megmosakodjon, akkor inkább csíptesse le a gyerekről is.

ettől függetlenül abban egyet kell értsek a többiekkel, hogy ez elvesz egyfajta önrendelkezést a gyerektől, hiába értem meg az egészségügyi és egyéb előnyöket. ettől függetlenül érdemes elolvasni a kontra véleményeket is olyanok részéről, akik épp emiatt fájdalmas eredményeket kapnak a szex pont ellenkező hatása helyett.
12:28
104
Mar
13
donci írta:
volt mind a kettö. nàlam a fitymàs a nyerö.
12:54
105
Mar
13
timsel válaszaCsillagszem írására:
Az én barátom felnőtt korában magától metéltette körül magát, és csak pozitív tapasztalatai vannak. Sokkal tisztábbnak és esztétikusabbnak érzi magát, és a szexben sincs problémája...:) Azt mondja, talán pár százalékkal tényleg csökkent az érzékenység, ami őt nemigen befolyásolja. De elképzelhető, hogy azoknak, akik mindig túl hamar elélveznek, segítene is. Amúgy ahogy azt már valaki írta is, a körülmetélt férfiak partnereinél jóval csökken a méhnyak rák kialakulásának lehetősége, szóval ez is a javára írható. Nekem is sokkal jobban tetszik körülmetélten, bár igaz, hogy korábban nem volt bajom a körülmetéletlennel sem.. Azért én nem metéltetném körül a gyerekemet, egyetértek azzal, hogy mindenkinek meg kell adni a választási lehetőséget. Aztán lehet, hogy magától fog úgy dönteni, hogy körülmetéteti. Nem egy ilyen esetről tudok már, és a többség nem vallási okból csinálta...
13:24
106
Mar
13
Layla írta:
sziasztok.

na ez megint az a bizonyos téma, ami szerintem egyénfüggő, hogy kinek mi meg hogyan. csak a "hagyományossal" volt dolgom, bár el tudom hinni, hogy a "másik" típus is jó lehet.

ízlések és pofonok. slussz. kinek a pap, kinek meg a ministránsfiú.
18:57
107
Mar
13
heidi235 írta:
Találkoztam mindkettővel-hagyományosra szavazok.
21:13
108
Mar
13
Michelle válaszaenigma írására:
jejjzusom ez az enigma nagyon gáz......:D Lehetőleg amint a gyereke öntudatra ébredt,kezdje el neki jó gyakran felhozni a témát,hogy "igen fiam!!!körülmetéltettelek mert jogom van hozzá,mert az apád vagyok és így rendelkeztem sorsod felöl" ha esetleg kicsit homályosodik a szeme ,durr egy pofon........és ezekből a kölykökből lesznek a tömeggyilkosok meg a pedofilok meg a nőerőszakolók...éjjen^^
21:35
109
Mar
14
Jadeye írta:
erin81, a te válaszodból az szűrhető le, hogy én sokkal kevesebbre tartom, amit a nőkkel csinálnak. ha pedig elolvastad, amit írtam, azzal én éppen arra céloztam, hogy a két dolog egyáltalán nem összehasonlítható, mert a nők ilyen térű vagdalása semmi egészségügyinek kikiáltott haszonnal nem jár, és sokkal súlyosabb következményei vannak az adott személyre nézve, mint egy pasinál a körülmetélés. egyszóval ugyanazon az oldalon állunk ebben a dologban!

ettől függetlenül én azt sem jelenteném ki, hogy a körülmetélés után a seb gyógyulásával minden full rendben van, mert akkor nem lennének annyian, akiknek "rosszul sikerült" a műtét, és bár pisilni tudnak rendesen, szexuális téren sok jót nem várhatnak. guglizz rá, rengeteg ilyen sztori van.

a női metélésnek semmi haszna, az barbárság, illetve maximum ez a hímsoviniszta hozzáállás lehet a "haszna"(sic!), hogy akkor a nő nem lép félre, mert nem élvezi a dolgot, így nincs miért. ehhez meg senkinek nincs joga. (max majd ha a nő maga akarja, akkor megcsináltatja, de azt meg lássuk be, hogy nem fogja, mert ugye egy pasi se vágja le a farkát pl...) erre mondtam, hogy kb ez akkor lenne ekvivalens férfi téren, ha a makkot is levágnák. pisilés terén talán nem okozna akkora problémát, mint a nőknél megcsinált vagdalás, de szexuálisan mindenképp kampó.

én úgy vagyok ezzel, hogy senkitől sincs jogunk elvenni a saját teste feletti önrendelkezés jogát. én nem tetetnék fülbevalót sem a gyerekbe, nem vágatnék le belőle, csak mert szerintem az a helyes. vallás terén kényes a dolog, ebbe ne menjünk bele, mert mindenki magánügye. egészségügyi vagy esztétikai okokból történő műtét szintén teljesen más kérdés. aztán a többit majd a gyerek eldönti, ha már megfelelően idős hozzá. szerintem.
14:42
110
Mar
15
hihetetlen hogy milyen viták mennek itt. csinálja mindenki úgy, ahogy ő akarja, ahogy neki tetszik, kész. aki körül akarja metéltetni a gyerekét, az metéltesse, úgy is az lesz a gyereknek a természetes, mert azt látta otthon, aki nem, az ne. az meg végképp hülyeség, hogy az időtöket és az idegeiteket arra pazaroljátok, hogy másokat meggyőzzetek a saját igazatokról, bármiféle építő szándék nélkül..

on: volt már ez is, az is. nekem az a lényeg hogy meg legyen vele elégedve, és tudja használni, ennyi. nincs jobb vagy rosszabb.
13:31
111
Mar
15
neloora írta:
uh hát nem olvastam el az összes kommentet, de szerintem már eléggé elcsúsztak a dolgok...

az elvi kérdés itt az, hogy van-e jogunk egy másik ember testéről dönteni, még ha a szülei is vagyunk annak az embernek. és tök mindegy h milyen okból csináljuk, akár vallási, akár egészségügyi, akár más.

mégpedig ehhez senkinek sincs joga. :) szerintem.
16:50
112
Mar
16
cica89 írta:
1.nem vagyok fiú, 2.nem ismerek körülmetéltet (bár, kitudja:)) 3.mondhatni,nem sokat törődök a vallással...tehát a másik oldalt nem ismerem, de szerintem, csonkítás, és nincs joga a szülőnek (ha nincs semmi egészségügyi problem pl.fitymaszűkület) a gyerek tesrészei felett ítélkezni, nem rendelkezhet a gyermeke teste felett, mert az a gyereké...szerintem ezzel is meg kellene várni a 18.életévet, hadd döntse el a gyerek h akarja e h levágjanak belőle...
19:49
113
Mar
17
karuzo írta:
Javasolnám mindenkinek megtekintésre a Szex és New York idevonatkozó részét. Melyben Charlotte kiborul, amiért olyan fiúval találkozik, aki nincs körülmetélve, de ez csak egy dolog. Mivel feléjük ez a SZOKÁS, a fiú is kellemetlenül érzi magát amiatt, hogy ő nincs "megcsonkítva", ezért felnőtt fejjel megcsináltatja. Így persze sokkal szarabb, mert nehezebben gyógyul, de neki így is megéri. Mert náluk ez a SZOKÁS.

Szóval tök felesleges mások szokásain háborogni. Annál is inkább, mert ezt nyilván nem diliből csináltatják a szülők, hanem mert náluk MINDENKI körül van metélve, és szegény gyerek igen hülyén érezné magát, ha csak ő nem lenne, mert az anyukája trendi. Kiröhögik az oviban, az iskolában, felnőtt korában a csajok, meg a pasik a mosdóban, ha a saját környezetében akar forgolódni.
12:50
114
Mar
17
lilaliba88 írta:
A tema politikai szempontbol is nagyon kenyes, jokat nevetek ezen a vitan, mert nyiltan senki nem tamadja az egyeb nemzetisegeket, ez a szandek bizony a hozzaszolasokon tobbszor is erzodik, oszinten mondom (nem idezek, mert az szemelyeskedes, nem tamadok senkit, mert nem az a celom, hogy barkivel veszekedest kezdemenyezzek). A korulmeteles a magyaroknal sose volt divat/szokas/kotelezo. Ebbol latszik, Magyarorszag (kivulallokent szemlelem, mert nem odavalosi vagyok) tarsadalma mennyire sokszinu (ami jo, mert tobb szem tobbet lat). Erdekes viszont, hogy azok hurrogjak le a hagyomany tiszteloit, akik idegen szokasokat hoznak magukkal es akarnak honositani, es jol fel is vannak haborodva egyesek konzervativabb szemleleten. Ha valaki vendegsegbe megy, tisztelje a vendeglatojat, ne kardoskodjon amellett, hogy o otthon igenis jobban csinalja. Mert ha igy all a dolog, jobb otthon maradni. Es hogy ki mit csinal a gyerekevel, egyeni szocialis problema, szerintem nevetseges ezen itt vitatkozni. Pisz, amennyire ez lehetseges...
12:58
115
Mar
17
plmdR írta:
Az enyémbe muszáj volt belenyesni, mert kicsit szűk volt az a bizonyos. Halálfélelmem volt, de kénytelen voltam lépni ilyen téren, fájt a szex, nem esett jól, húzódott, stb. Ez kényszerlépés volt. Azóta teljesen rendbe jöttem, s rettenetesen élvezetes az, ahogy fel le csúszkál.
Az, hogy ki hogy dönt, saját szuverén joga. Aki egészséges, annak felesleges szerintem valóban. Az evolúció alkalmazkodó és következetes, nyilván meg van a miértje, miért nőtt az oda. Nem válnék meg tőle soha. Mosni kell, ennyi a nagy titok :)
13:53
116
Mar
17
bokros válaszaPumpi írására:
Husikának tök igaza van, mert például én az utóbbi időben akármikor nem körülmetélt pasival voltam folyton problémáim voltak utána..és neki is...óvszer nélkül szinte már meg se mertem próbálni...viszont most körülmetélt pasim van..érdekes hogy vele simán csinálhatom gumi nélkül, egyikünknek sincs problémája...
Ez is bizonyitja, hogy melyik a tisztább....
Amúgy nekem is jobban tetszik a körülmetélt, viszont nagyon zavar, hogy nem lehet rajta húzogatni a bőrt, az elején kb azt se tudtam, mit kezdjek vele..de kezdek hozzászokni:)
Ja és összehasonlitva a nem körülmetélt pasikkal sajnos én is tapasztalom, hogy nem annyira érzékeny a körülmetélt makk...
Ezzel kapcsolatban van valami tapasztalatotok lányok???
16:48
117
Mar
17
anemona válaszabokros írására:
Bocsi, nem akarok személyeskedni, meg indiszkrét dolgokat kihúzni bárkiből, de akkor azt...hogy kell? XD Én még kicsi vagyok és nem volt ilyennel dolgom...
19:13
118
Mar
17
egyszerusrac válaszaszeba írására:
Hello!
Nekem megvan csinálva, szívesen megmutatnám ha érdekel. :)
21:33
119
Mar
17
dolphin válaszatavirose írására:
nálatok? megkérdezhetem honnan vagy? vagy indiszkrét vagyok? :S
22:34
120
Mar
18
Neira válaszabokros írására:
Hm...Én még nem "találkoztam" körülmetélt pasival, de nekem bejön a természetes, sőt, semmi probléma nem merült fel eddig. Le is kopogom. :)
01:13
121
Mar
18
Ephedra írta:
Sziasztok!
A páromnak nemrég (25 éves korában) volt hasonló beavatkozása. Hát nem kívánom senkinek... Újra kellett tanulni az egész szex-témát, mert van, amikor baromi érzékeny, van amikor pedig alig-alig. Szóval ha nem muszáj, felnőtt korban semmiképp se csináltasson senki ilyesmit. Ja, és baromira fáj. :(
09:17
122
Mar
18
Solange válaszaEphedra írására:
És miért csináltatta?
10:40
123
Mar
18
neisser írta:
A nem megfelelő higiéné miatt tényleg megtelepedhetnek a leváló hámsejtek közt, a fityma alatt (smegma nevű váladékban) olyan bacik, amelyek méhnyakrákot okoznak...
Sztem a fityma amúgy nagyon praktikus mindenkinek. :D
11:08
124
Mar
18
kreaturha írta:
Hm Melyik uralkodó volt az akinek fitymaszűkülete volt és nem volt képes emiatt szexuális életet élni? :) Trónörököst nemzeni sem. Körülmetélés után pedig nem a királynét tüntette ki figyelmével :)

(100 ft-os kérdés)
14:20
125
Mar
18
bokros válaszaanemona írására:
Hehe:) nekem sincs túl nagy tapasztalatom..ő a 2. akivel találkoztam. Azon is lehet húzogatni a bőrt, persze egyáltalán nem annyira mint nem körülmetélt fiúknál. A lényeg, hogy legyen csúszós a kezed...
18:18
126
Mar
18
pipitanc írta:
de erről már írtatok régebben is! vagy rosszul emlékszem? amúgy körülmetélttel még nem találkoztam,de nem is bánom. szeretem a természetes dolgokat:P
20:00
127
Mar
19
Hellbound válaszaenigma írására:
Retard
01:01
128
Mar
19
Ephedra válaszaSolange írására:
Orvosi okokból. Ún. fitymabősége volt. Szerintem hülyeség. Bár maradt volna a régi...
08:42
129
Mar
19
Solange válaszaEphedra írására:
Hű, arról még nem is hallottam, sajnálom h így alakult. Egyébként, mikor elküldtem a kérdést, vertem is fejbe magam h vajon miért? Naná h vmi orvosos téma :-(
Most így belegondoltam h vajon milyen lenne egy orvosi beavatkozás után újra megbarátkozni a megváltozott "kisbarátommal"... juj, remélem, sosem lesz rá szüxég h rajtam kívül bárki is kezelgesse azt a Csodát ;-)
09:14
130
Mar
19
DonG válaszabokros írására:
akkor nem tisztálkodott rendesen a sapisos barátod... :-(
14:14
131
Mar
19
sinell válaszaRenate írására:
aha, a természet szart alkotott.
az olyan mint a gátmetszés, meg a császár, meg ilyesmi, mert mi, emberek jobban tudjuk, mindig, mi a dörgés, mint a természet.
a zsidóknál sem értem, de elfogadom.
16:24
132
Mar
20
Aramis válaszazoldtara írására:
Pontosan erre számítottam...
A nők nem engednék magukat átszabni ott, de pasit miért ne. Persze, hogy nem ugyan az, de ha csecsemőkorban elvégeznék nem tudná milyen és lehet nem is bánná ha mindenkinek olyan lenne.
"Önző dögök, tipikus..." :) A pasiknak miért nincs beleszólásuk? Valaki ha akarja elvégezteti, nem kell helyette dönteni, amikor még azt se tudja mi van.
01:21
133
Mar
23
mizzo válaszaDeadByXmas írására:
Jól mondod, Amerikában kb. 90 %-a a férfiaknak körül van metélve,és tényleg nem vallási okokból, hanem mondjuk egészségügyi okokból, Magyarországon meg mindenki ki van az ilyenen akadva, ha valaki nem olyan mint a többi.

Mondjuk nekem az a véleményem, hogy nem véletlenül lett az oda teremtve .minek megváltoztatni azt ahogyan születtünk?? :)
17:57
134
Mar
23
edesmereg írta:
nekem tetszik a kep....
21:19
135
Mar
31
enigma válaszaMichelle írására:
Bocs de mi közöd hozzá hogy én mit milyen alapon teszek nem teszek? Szerintem inkább te vagy a gáz mert mindenbe belepofázol abba is amihez közöd sincsen.
13:30
136
Apr
23
afrikai írta:
Lányoknak!

Ez olyan, mint amikor valaki csak mezítláb jár... Egy idő után kikérgesedik, megvastagodik, érzéketlenné válik a bőr a talpán.
Mennyivel másabb sport cipőben járni..., ha mezítláb lelépsz bármilyen felületre, ott mindent megérzel, mert a talpad érzékeny!
Értitek?
Persze aki mindig mezítláb jár, az nehezen tudja elképzelni, milyen egy puha, és érzékeny talp... :)
23:49
137
Aug
07
circo írta:
Én körül vok metélve, és sztem jó.:D Így is lehet maszturbálni is, meg minden...:d
15:25
138
Aug
07
circo írta:
Én körül vok metélve, és sztem jó.:D Így is lehet maszturbálni is, meg minden...:d
15:25
139
Feb
01
newada válaszaAramis írására:
Igen, amúgy elég gáz, amikor nők döntenek ilyenről... engem teljesen tönkrevágott a körülmetélés, nincs emiatt szexuális életem, tönkretették a péniszemet még kicsi koromban, ronda is lett és problémás. Erről bezzeg nem szeretnek beszélni az ilyen helyeken, meg az orvosi fórumokban se. Pedig nem vagyok ezzel egyedül.
A nők szerintem vágassák csak a saját csiklójukat le, a fitymához meg ne szakértsenek, ha nem muszáj, úgyse értenek hozzá...
15:22
140
Feb
01
newada válaszacica89 írására:
Tisztességesebb országokban büntetik az olyan barbárokat, akik a gyerekük fülét, csiklóját, fitymáját eltávolítják, miközben erre nincs orvosi indok. Egy enyhe szűkület nem indok, főleg nem a harmadik évezredben, meg lehet azt oldani máshogy is, csak az orvosoknak kényelmetlenebb. A franc a fajtájukat, engem is tönkretettek :(
15:25
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés