Lélek

Mi van, ha üt a pasi?

3369

Itt ez a cirkusz Rihannával, péppé vert arcával, bűnbánó pasijával és a millió dolláros ígérettel, hogy ha még egyszer hozzáérne Chris Brown barátnőjéhez, akkor fizet neki. Az ominózus kép nyivánosságra kerülése után persze bánta tettét ország-világ előtt, istene előtt, családja előtt és mindenki előtt, az úr segedelmét kérte, hogy bocsásson meg neki, s természetesen visszakuncsorogta magát Rihannához is. Kérdés, hogy mi mit tennénk ilyen esetben? Soha életemben nem volt olyan pasim, aki kezet emelt volna rám. Szétvertek már mindent körülöttem, lámpaoszlopot, fát, telefont, falat, szakítottak be ököllel szekrényajtót - de soha, soha nem fordultak ellenem fizikai erejükkel.

Volt olyan barátnőm azonban, akit rendszeresen megütött a barátja - no nem véresre verte, csak oda-odasózott neki. Ő egyáltalán nem élte meg ezt olyan tragikusan, mint amilyennek én éreztem az ő helyzetét. Úgy vagyok vele, hogy egy határt ha átlép valaki, akkor már bármi megtörténhet bármikor. Persze ez sarkítás, és nyilvánvalóan két ember magánélete sokkal összetettebb, mint ahogyan azt a kívülállók láthatják.

DE!

Ott van azonban egy erőteljes de, nevezetesen az, hogy a nők elleni erőszakot az ENSZ is megnevezi, s számtalan szervezet küzd azért, hogy megfelelő törvényekkel a nőket meg lehessen védeni, hogy a családon belüli erőszak (apa veri lányát, apa erőszakolja rokonát, apa veri feleségét, stb) ellen a nők védhetőek legyenek. Ilyen például a távoltartási végzés, a rendőrség bevonása, ami - mint ahogy arról már rengeteget hallottunk - hagy némi kívánnivalót maga után hazánkban. A botrányos magyar helyeztről az Amnesty International is átfogó jelentést készített.

"Amíg az állami intézmények nem garantálják a nők családon belüli fizikai biztonságát, és ez nők százezreinek halálához vezet szerte a világon, addig a nők elleni diszkrimináció széles skáláján a családon belüli erőszakot kiemelt helyen kell kezelnünk. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a családban, az otthon falai mögött folyó erőszak a privát szféra sérthetetlenségénél fogva gyakran láthatatlan, ami az áldozat számára jelentősen megnehezíti a segítségkérést, a környezet számára pedig a segítségnyújtást." - írja a nane.hu (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület)

Nincsen csak egy pofon

És a következő de. De hát hogyan küzdhetünk ez ellen érdemben, ha egy egész világ szeme láttára folynak a hírességek bántalmazásai? Ha egy világ nézi végig, hogy egy bucira vert énekesnő szépen visszafogadja párját, akkor mit várhatunk egy halandó háztartásbelitől, aki rendszeresen zsebeli be a pofonokat? Hogyhogy nem söpri el a törvény és Rihanna az ilyen férfit karrierjével, jó hírével, s akár szabadságával együtt? Hogyan tehetünk ez ellen hatékonyan, hogyan hiheti el egy nő, hogy ez így nincs rendjén, ha ezt látja? Persze indult rendőrségi eljárás Chris Brown ellen, de a nyomozás éppen aktuális állása már nyilvánvalóan nem dübörög majd a híradások elején, a történet a köz fejében megmarad a "megverte, visszafogadta" - tengelyen.

Az Egyesült Államokban elképesztő népszerűségnek örvendő Oprah a televízióban üzent Rihannának, hogy "A szerelem nem bánt. Ha egy férfi egyszer megüt, újra meg fogja tenni. Újra meg fog ütni." Oprah a közeljövőben a világ összes Rihannájának szenteli egyik műsorát, s az amerikai adatokat citálja ennek fontosságát alátámasztandó: az Államokban minden negyedik nő a családon belüli erőszak áldozata. A helyzet itthon sem jobb ennél, becslések szerint ugyanennyien szenvednek ettől, s hetente egy nő bele is hal itthon sérüléseibe. Ez évente ötvenkettő. Pontos adatok azonban nem állnak rendelkezésünkre, többek között ezt is kifogásolta az Amnesty International jelentése.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások