Test

Mosod vagy dobod?

3363

Édesanyáink még mosták a pelusainkat, mert nem volt más lehetőség, nem volt eldobható nadrágpelenka, csak a mosható. Aztán persze pár évvel később bejöttek az eldobható példányok, és azóta mindenki tonnaszámra használja őket boldogan, bár drágább így az élet, sokkal egyszerűbb is egyben, és persze kevésbé gusztustalan a korábbi megoldáshoz képest. Manapság azonban megint fordulhat a kocka, igaz csak nagyon lassan, de egyre több anyuka tér vissza a mosható verzióhoz. Persze ők már nem kényszerűségből teszik, hanem környezettudatosságból és gyermekük egészsége miatt.

Nézzünk néhány tényszerű adatot, az eldobható vs. mosható pelusokkal kapcsolatban. Ausztriában például anyagilag is támogatják a mosható pelenkák használatát, mivel egy kísérlet kimutatta, hogy egy város egy év alatt mintegy százhetvenötezer (!) kilogramm pelenkát használ el, s ez az egész kakis hulladékhegy a szeméttelepre kerül. Míg egy gyermek szobatiszta lesz, az körülbelül huszonhét-harminc hónap, s ennyi idő alatt egy gyerek egy tonnányi használt csomagot produkál. Az eldobható pelenkákkal az a baj, hogy műanyag tartalmuk miatt még csak el sem lehet őket égetni, mert az hatalmas környezetkárosítással járna. Ha az űrítés eredményezte szemét mennyiség nem lenne elég, akkor ott vannak azok, a ma már sok helyen kapható szagmentesen záródó szemetesek, amelyeket direkt használt pelenkákhoz fejlesztettek ki, így minden egyes darabot a kukába helyezés előtt még egy-egy külön zacskóba is betehetnek az anyukák, akik ezzel tovább fokozzák a szeméttelepre kerülő műanyag mennyiségét.

Tudni kell, hogy a szeméttelepre kerülő papír és műanyag pelenkák bomlásuk során metánt termelnek, amely a széndioxidnál is jóval károsabb üvegházhatású gáz. Azt pedig már meg sem kell említeni, hogy a papír alapú pelusokhoz mennyi fát kell kivágni, ami jelentős erdőkárosításhoz vezet és számos fajt veszélyeztet. Az sem egy utolsó ok a váltásra, hogy az eldobható pelusokkal együtt a széklet is a szeméttelepekre kerül a csatornahálózat helyett, ami így megfertőzheti az arra kóborló állatokat, de a talajvízbe is bekerülhet. Egy csecsemő az oltás után például több héttel is üríthet ki magából gyerekbénulásos vírusokat, amelyek a szeméttelepről könnyen a talajvízbe, vagy a kóbor állatok szervezetébe kerülhetnek.

A környezetvédelem mellett pedig anyagilag is megéri váltani. Egy gyerek a szobatisztaságig körülbelül négy-hatezer darab eldobható pelust használ el. Ha ötezres darabszámmal számolunk, és durván ötven forintos pelus darabárral, akkor a végösszeg kétszázötvenezer forint. És ez még csak egy gyerek költsége a születéstől a szobatisztaságig. Persze van már lebomló pelenka is, körülbelül egy féle, ám ez egy picit is hurkásabb csecsemőre már nem megy föl. A mosható pelenkákat úgy árulják, hogy általában több méret is van belőlük, s később akár a második gyerek is hasznosíthatja azokat. Egy gyereknek a mosható változatból csak ötven-hatvan darabra van szüksége szobatisztaságáig, egy komplett csomag pedig körülbelül nyolcvanezerért kapható, azaz jól látszik, hogy az egy gyerekre kiszámolt eldobható pelusok árának a felét sem éri el a moshatóra fordított összeg.

Jó-jó mindenki jön a környezetvédelemmel, de mi van a mosható pelenkák esetében használt rengeteg vízzel és mosóporral, ami szintén károsíthatja a környezetet? A mai mosható darabok a régiekkel ellentétben már sokkal, de sokkal könnyebben tisztíthatóak, nem kell hypóban áztatni őket. Általában három részből áll egy ilyen: a nadrágpelenkából, a pelenkabetétből és a külső pelenkából. A nadrágpelenka részt például kifőzni egyenesen tilos, hatvan és kilencven fokon mosógépben is mosható. A nadrágpelenka fő feladata a nedvszívás és a szivárgás megakadályozása, általában tépőzárral vagy patenttal állítható a mérete, és száz százalék pamutból készül. Egy gyereknek a szobatisztaságig kb. tíz darab nadrágpelenkára van szüksége. A második résznek, a pelenkabetétnek két fajtája van: van egy mosható, ami akárcsak a nadrágpelenka szintén száz százalék pamutból készül, és van egy eldobható, papír alapú fajta is. A harmadik résznek, a külső pelenkának szintén a szivárgás megakadályozása a célja, ennek anyaga PVC, amely a legszigorúbb előírásokkal készül, így mindenféle káros anyagtól mentes. A hazai ipart is támogathatjuk mosható pelenka vásárlásával, mert az osztrák Popolini nevű cég a pelenkái nagy részét hazánkban gyártja.

Igen, tudjuk, az eldobható kényelmes, és sokan rögtön azzal tüzelnek, ők ugyan nem fognak a kakiban matatni, ha ott az eldobható, és egyébként sem érnek rá erre. A gyerekem feneke se párolódjon a pisiben, neki a legjobbat szeretném, és nem is használok majd olyan sokat, lebomlót veszek, stb. Persze, ezek mind érthető, ám önző gondolatok. Mi se haltunk bele a moshatóba és a szüleink sem a mosásba, bár tény, nem a legkellemesebb dolog. De miért a természet szenvedje meg a mi lustaságunkat? És igen, ismerünk olyat, aki már váltott. Nem halt bele és a gyerek sem. Hajrá!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások