Étel+Ital

Hülye rizs, hülye hullámos répa

3347

Nem kérek rizst, fáj tőle a térdem - mondta mindig a mostohaapám, és bevallom, sokkal jobban csinálta, mint én. Nyilván nem fájt tőle a térde, csak pont semmi kedve nem volt rizst enni. Többnyire nekem sincs kedvem rizst enni, mert a rizs unalmas. Vannak izgalmas rizsek, de a többség - főleg itthon ezek az olajos, íztelen fajták - halálosan unalmasak. Eszem, eszem, de semmi értelmét nem látom. A zöldséges rizs, a rizottó, ezek okék, de rizs mint köret - halál. A krumpli az más, az izgalmas, annyi minden készíthető belőle. Hasonlóan unalmas nekem az alma és a banán is. Elalszom mire megeszem őket, így többnyire neki sem kezdek.

Az idők folyamán aztán réjöttem, sokaknak van valami stikkje a kajálással kapcsolatban, olyasmik ezek, amiket nem azért nem eszünk meg, mert nem szeretjük az ízét, hanem mert csak. Mert unalmas vagy mert nem aranyos. Én például nem eszem meg a hullámosra szeletelt répát és krumplit, nem is értem miért kezdték el ezeket így gyártani. Étteremben, ha hullámos répás leves jön, baj van, ha ugyanaz a leves jön kockarépával, minden rendben.

Kockára vágva viszont a sajtot nem eszem meg, és semmi olyan salátát, amiben sajtkockák vannak. A sajtot és a salátát külön-külön imádom, és természetesen a reszelt juhsajt is kivételt képez a tilalom alól. Nem bírom továbbá a kockákra, csíkokra, tömbökre vágott felvágottakat (azaz nem bírtam, amíg még ettem ilyet egyáltalán). Nem undorodás ez, inkább hóbort, rigolya, hülyeség? Nem tudom. Nektek van ilyen?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások