Szépség

Mellévágás

3314

Mindenkivel előfordult már, hogy magának, vagy egy kedves barátnőnek, ne adj' isten, szakképzett fodrásznak köszönhetően, úgy döntött, hogy a következő pár hónapban nem lép ki az utcára. Az első sokk. Újraszárítod, átfésülöd, félretűzöd, begumizod (ha tudod), becsavarod, kivasalod, de a helyzet továbbra is katasztrofális, de nem menthetetlen.

"Na milyen lett?"

Mellbevágó érzés, mikor szakképzett kezek csinálnak olyan valamit a hajunkból, amit még a hajlakktól kábult agyunk sem fogad be túlzott örömmel. A vizes haj vágása mindig cseles, hiszen a száraz haj esése és formája teljesen más. Érdemes bevárni a félszáraz állapotot és csak akkor kaszabolni, ebből általában ritkábban van baj. A szalonok színskálái viszonylag megbízhatóak, hiszen ellenőrizheted, hogy fénynél, félhomályban hogyan változik az árnyalat. A keverésnél nincs mese, feltétel nélkül meg kell bíznod fodrászodban, hiszen a halál egyforma, számozott tubusok dzsungelében elég nehéz eligazodni. Miután végig ülted azt a 20-30 percet és szőkítés esetén már legszívesebben véresre kaparnád a fejbőröd, végre lemossák a festéket. Persze vizes hajon a szín még nem mond semmit, szóval vársz. Óllócsattogtatás, hajszárító kikapcs és az ismerős kérdés "Na milyen lett?" Jobb esetben a csillogó szemeid beszélnek helyetted és örömmel perkálsz, vagy félig sokkosan nézed magad a tükörben. Ilyenkor az sem segít, ha megmutatják tükörrel, hogy milyen a séród hátul, hiszen viszonylag ritkán szemezel a tarkóddal. Dönteni kell! Felállsz és hazáig kifundálod, hogy a következő hetekben sapkában járj vagy kendőben, vagy illedelmesen kifejezed nemtetszésed és bevállalsz egy másik fazont.

Nem én voltam!

Ha nem akarod, hogy még tovább rontsa a helyzetet, akkor szépen hazamész, és indulhat a romeltakarítás ezerrel, vagyis nekiesel a műremeknek hogy szalonképesebb hajat kreálj. Mi baj lehet egy kis frufru igazításból nemde? A mosdókagyló felett végzett szakszerűtlen játszadozás a körömvágó ollóval veszélytelennek tűnhet, de a félrecsúszott nyisszantás eredményét hetekig viselheted, főleg, mert fogalmad sincs például arról, hogy a frufrut épp ellenkező irányba kell vágni, mint amerre esik. Szóval a legjobb amit tehetsz, hogy nem veszed kezedbe az ollót. Az otthoni barkácsolás még veszélyesebb módja a hajfestés. A festék dobozán látható "ilyen volt ilyen lett" színek arra jók, hogy megmutassák, milyen színű nem lesz a hajad. Úgyhogy ha már otthon festünk, legalább kérjünk segítséget. Egyébként jellemzően ott szúrjuk el, hogy az intenzív szín elérésének érdekében tovább hagyjuk hatni a festéket az előírtnál. Ne! Az égett, károsodott hajadat valószínű, hogy csak kiadós vágással lehet helyrehozni. Az áhított szín általában 2-3 festés után megszületik, ha mégsem, érdemes hasonló árnyalattal próbálkozni, mert előfordulhat, hogy csak ledobja a színt a haj. Kúraszerűen tilos hajat festeni, pláne szőkíteni, mert szintén úgy roncsolja a haj szerkezetét, hogy még csodasampon, csodabalzsam, vagy csodapakolás sem menti meg a vágástól.

A túlzott festés narancsos, sőt zöldes árnyalatot eredményezhet, és valljuk be, ez a két szín csak keveseknek áll jól, úgy hajügyileg. A drasztikus hajkárosítás mások módja a túlzásba vitt formázás, lehet, hogy ezzel csak tovább rontasz a rontott helyzeten. Persze tök jó ultra simára vasalt hajjal kilépni a lakásból, de vajon a hajunk mennyire kedveli a hajvasaló forró lapjait? Bingó, semennyire! A különböző hővédő szerekkel kompenzálhatunk ugyan, de mégis jobb, ha a vasaló napi használatát a ruhákra összpontosítjuk. Tehát ha a fodrász elrontotta, és te még rá is tettél egy lapáttal, na, akkor mi van? Tapasztalatok azt mutatják, hogy az otthoni hajmerényletek 99%-át egy jó fodrász (egy másik) simán megoldja, tehát pánikra semmi ok. Mielőtt azonban újra bemerészkedsz egy szalonba, érdemes referenciát begyűjteni a pályázó szakemberekről, hiszen itt is mindenben, csak idő kérdése mire megtalálod az igazit. Vagy marad a sapka... Te mit csinálsz, ha a fejed katasztrófa?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások