Mi ez?

Mi ez? Szegény tonhal

3309

Van abban valami egészen mélyen szomorú, ha létezik egy állatfaj, s nevére rákeresve a neten csak és kizárólag recepteket talál az ember. Ha fajspecifikusan keressük, azaz a kékúszójú tonhal után nyomozunk, a találati lista csak a faj kipusztulásáról szóló jelentéseket jelenít meg. Pedig a tonhal csodálatos állat, nevezték egykor tinhalnak is, de mára sajnos kikopott a magas hangrendű változat. A lény, amit a tányérunkról ismerünk leginkább az egyik legüldözöttebb halfajta a földön. Sokan azt sem tudják, hogy méreteit tekintve hatalmas, általában 2-3 méter hosszú, súlya 150-300 kg körül mozog, de gyakori az 5-700 kg-os egyed is, de ennél jóval nagyobb példányokat is megfigyeltek már, akár a 900 kg-ot is elérhetik. A tonhal a makrélák családjába tartozik.

Élőhelye a Földközi-tenger, az Atlanti-óceánban csak szórványosan fordul elő, többnyire a mély vizekben él, csak szaporodáskor jelenik meg a partok közelében - vesztére. Érdekes, hogy áprilisban egy ikrás tonhal petefészkének súlya még csak 500 gramm, ám májusban már 6 kg, tehát hihetetlen tempóban termeli a petéket, és a pici tonhalak is igen gyors ütemben fejlődnek.

A tonhalakat már az Ókorban is halászták, persze a technika azóta rengeteget fejlődött, és a küzdelem is sokkal egyenlőtlenebbé vált. Sokáig tonnaáráknek nevezték a hálóendszert, amivel csapdába ejtették őket, a tonnárák bonyolult kötélfonatokból állnak megannyi csomóval. Maga a rendszer a leírás alapján követhetetlenül bonyolult, legyen elég annyi, hogy a berendezéssel egyszerűen elállták a halak útját, s a több száz, sokszor több ezer példány a háló fogságába került, annak is halottaskamra nevű részébe.

Szicília partjain a tonnárák beüzemelése, a májusi nagy halászat nagy látványosság volt sokáig, több százan követték figyelemmel a partról, ahogy a halakat meghatározott koreográfia alapján a halottaskamrákba terelik. Ekkor a víz szinte forrni kezdett a csapdába esett állatok küzdelmétől. Ma gyakorlatilag ugyanígy, erszényes kerítőhálóval fogják ki a tonhalakat, az erszény minden bizonnyal a halottaskamra immár eufemizált változata. És ez az a háló, aminek a tonhalakon kívül számtalan delfin is áldozatául esett az évek során. A delfinbarát tonhalkonzerveket ismerjük, szeretjük, de lassan tonhalbarát tonhalkonzerveket is kéne gyártani. A túlhalászat egészen drasztikus méreteket öltött ugyanis, hagyományos tonhal halászati helyeken, például Spanyolország partjainál 1995 óta mintegy 85 százalékkal esett vissza a halállomány. Ennek eredményeképpen gyakorlatilag a kihalás veszélyezteti a kékúszójú tonhalakat, a WWF szerint halászatukat azonnali hatállyal be kéne tiltani. A csökkenő állományt az ár meredek emelkedése is mutatja, 2007-ben egy kékúszójú tonhalnak csak a fejéért 172 ezer dollárt fizettek !!!.

A harc már csak azért is dúl a halászok és az állatvédő-, környezetvédő szervezetek között, mert a vadászó hajók közül soknak nincs engedélye, a jelentett számok és adatok nem felelnek meg a valóságnak, így az engedélyezettnél jóval több halat fognak ki az olasz és spanyol partok körül. Problémát okoz az is, hogy gyakran ívási időszakban vetik be a vonóhálókat, így az állomány nem képes a megújulásra. Persze a halászok aggódnak megélhetésük miatt, de az illegális halászat és az engedélyezett kvóták együttesen a teljes kékúszójú tonhalállományt veszélyeztetik, s talán ennek elkerülése mindennél fontosabb szempont.

Érdekes, hogy minderről mit sem tudunk, miközben vígan esszük a tonhalas szusit, a tonhalas pennét, a tonhalsteaket, a tepsis tonhalat, a paradicsomos tonhalat, a citrommártásos tonhalat. (A kihalászott halak legnagyobb része szusitekercsekbe kerül.) A konzerveket sok esetben szinte fillérekért vesszük meg, persze a kevésbé jó minőségűeket, figyelünk a delfinbarát jelzésre is, de hallottunk arról valaha, hogy egy gyakorlatilag veszélyeztetett állat húsát fogyasztjuk? A kékúszójú tonhal benne van a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által kiadott, veszélyeztetett álatfajokat listázó vörös könyvben. Gondolj erre, ha legközelebb tonhalat rendelsz, és véletlenül nem egy olyan étteremben ülsz, ami már aláírta a tonhalak bojkottjáról szóló egyezményt, merthogy sok ilyen étterem van már szerte Európában.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások