Lélek

Belső tisztaság

3311

Ma már egyre kevesebben tagadják, hogy a test, a szellem, és a lélek az a hármas egység, ami az embert teljessé teszi. Ha ezek közül valamelyik sántít, máris betegnek érezzük magunkat, és bizony, ha valamelyikkel többet foglalkozunk, érezhetően pozitív hatással van a többire is. A léböjt olyan átfogó regeneráció, ami nem csak a testre, de a lélekre, a szellemre is kitűnő hatással van. Több mint tíz napja csak leveket eszem, és már az első két-három nap után megtapasztaltam a pozitív hatásokat. Az mellékes - jó hogy nem mellékes-, hogy egy hét alatt úgy fogytam le öt kilót, hogy nem éheztem, nem pörögtem a diétán és a bőröm olyan, mint egy bébié: nem lifeg, hanem feszül és mégis puha. Lehet a böjt vallási indíttatású, folytathatod az egészséged, netán az alakod érdekében, a lényeg az elhivatottság. Igen ám, de mire ezek a jótékony hatások bekövetkeznek, elég sok zöldséglének le kell folyni a torkodon. Az első napok gyötrelmesek lehetnek, főleg, ha egyedül végezzük a léböjtöt. Kevesebb a motiváció és elviselhetetlenebb a fejfájás, a rügyező bőr is elkeserít. Mert bizony a kőkemény méregtelenítés együtt jár ezekkel a tünetekkel. Eltelik néhány nap, és máris annyira egyedül érzed magad a problémáddal, hogy képtelen vagy tovább folytatni a tisztítókúrát. Tehát vagy intézményes keretek között végezz léböjtöt vagy a barátnőddel, esetleg, ha annyira szerencsés vagy, akkor a pasiddal. Ha végképp egyedül maradsz, a neten rengeteg fórumot, szájtot találsz, amelyek segítenek a motivációban, ötleteket, recepteket adnak, de ha van rá energiád és a háziorvosodnak is rád, konzultálj vele is legalább kéthetente. 

Motiváció

Sok dolog ösztönözheti az embert arra, hogy böjtöljön. Ha allergiás vagy, ha problémás a bőröd, ha fejfájós vagy, ha úgy érzed valami nincs rendben odabent, ha fáradékony vagy, vagy egyszerűen fel akarsz készülni a bikiniszezonra, jöhet a léböjt. Még itt a legelején megjegyzem, hogy akinek nincs egy gramm súlyfeleslege sem, ő is bátran böjtölhet. Abban a csoportban, ahol én kezdtem a böjtöt voltak lányok, akik tényleg nem voltak se ducik, se husik, és nem is fogytak öt kilókat a kúra végére, egyszerűen csak jobban voltak. A szervezet a felesleget hasznosítja, a mérgeket dobja ki. Évente egy nagy, tavasz beköszönte előtti tisztítókúra mindenkivel jót tehet. Most, hogy tapasztaltam az előnyeit, nem tudok mást mondani, mint hogy böjtölni jó!

Félelmek

Bevallom nagyon aggódtam amiatt, hogy mennyire fogom bírni az étel nélküliséget. Szeretek ugyanis enni, főzni, rágcsálni, kipróbálni új ízeket. Aztán amikor már két napja csak leveket ittam, támadt bennem egy olyan gondolat, hogy harminc évig ettem, ittam, hedonista életet éltem, hát ez a pár nap nem túl nagy veszteség, főleg akkor, ha az állapotom javulni fog. A másik óriás motiváció nálam az a zsák ruha, amit ősszel tettem el szebb – vékonyabb - napokra. Körülbelül tíz nadrág, tíz kis szoknya és egyéb cucc van a zsákban, ami nem megy rám... A zsák vár, közben a benne lévők kezdenek kimenni a divatból, na jó nem, csak az örök darabokat raktam el. Szerintem még egy hét léböjt, és néhányat felpróbálok... Azt hiszem minden bekezdés végén meg kell, hogy jegyezzem: csak ésszel! Amennyiben több, mint tíz napig akarod folytatni a léböjtöt, két hét után mindenképpen menj el vérvételre, ahol kérd, hogy a fehérjét vizsgálják meg a véredben. Ugyanis, ha az ott megjelent, akkor azonnal felépítő napokat kell tartani, és leállni a léfogyasztásról. Amíg zsírod van, ezen elvileg nem kell agyalni.

Egyedül

Amennyiben otthoni böjtre adod a fejed, számolnod kell azzal, hogy a napi kommunikációd kilencven százaléka másról sem fog szólni, mint a léböjtről magáról. Olyan ostobának tűnő kérdésekkel szembesülhetsz, mint: "Ha nem rágsz ennyi ideig, nem fognak tönkremenni a fogaid?", "És a beleidnek jó ez, hogy csak folyadékot emésztenek?", "Nehogy rendelj valami kaját, míg nem látja más!" Ezek a kérdések, felvetések elég rosszul esnek az embernek, mert folyamatosan úgy érzi magát tőlük, hogy bizonyítania kell. Nem elég nagy bizonyosság, ha már napok óta rendesen követed a kúrát?! Nem, folyamatos megerősítés kell, mármint másokat kell megerősítened a beléd vetett hitükbe. Ez fárasztó.

Nem szédülsz?

A leggyakoribb kérdés, a vérnyomásomra, az energiámra érkezik. A böjt első napjától kezdve, minden nap megkérdezi valaki, hogy nem szédülök-e? Most szeretném mindenkivel közölni: nem, nem szédülök. Persze értem én a kérdést. Nyilván mindenki úgy gondolja, hogy aki nem eszik, annak nincsen energiája, szédeleg, épp csak hálni jár belé a lélek. Nos, azt kell mondjam tíz nap léböjtöt követően, hogy évek óta nem voltam ilyen turbónő állapotban, mint most. Nem vagyok fáradékony, nem szédülök, nincs kevesebb energiám, sőt, konkrétan több van. Amíg intézményes keretek között végeztem a böjtöt, elég megterhelő napokat nyomtam. Reggel kilenc és dél között torna volt, vízi torna, pilates, táncos aerobic, majd délután két óra erőltetett túra a hegyekben. Szóval sokkal többet mozogtam, mint egy átlagos hétköznap. Mindezek ellenére nem voltam éhes, fáradékony, és nem zuhantam hullamód az ágyba este nyolckor.

Rossz!

Vannak azért kellemetlen dolgok. Az egész úgy kezdődik, hogy legalább egy napig - nekem három - fáj a kobak. Ez természetes, a nagy folyadék bevitel, illetve a méregtelenítés miatt. Amint ez elmúlt megkönnyebbültem, mert tudtam, nem mostanában lesz újra fejfájásom. A másik rosszaság a bél konkrét pucolása. Legyen az akár keserűsó, akár colon hydro terápia - beöntés konkrétan-, kellemetlen, na. A keserű só napi hat-nyolc eszement - székletnek nem nevezhető - híg löttyöt tol ki a testből, míg a beöntés meg azért ciki, mert a popsi-lyukba kell bedugni azt az izét. Utálom, ezért keserűsózom magam. (Nem, nem lehet befosni. Aki ezt mondja, füllent! Van ugyanis minden végbélnyílás előtt egy záróizom, ezt tudatosan lehet mozgatni, ergo nem lehet becsinálni, ha nem akarsz.)

A választás lehetősége

Léböjtöt folytathatunk otthon, akár a hétköznapokba beiktatva, intézményesített keretek között, baráti körben. Az első böjtöt ajánlott csoportosan végezni, így meg lehet beszélni a tapasztalatokat, a félelmeket, az esetleges lelki gyötrelmeket. Ha úgy érezzük, hogy csoportosan szeretnénk, böjtvezetővel végezni a kúrát, hát ajánlom, jó alaposan nézzétek meg hova mentek. Telefonáljatok, e-mailezzetek, menjetek el személyesen a helyre, kérdezzetek minél többet, akár olyan dolgokat is, amik butaságoknak tűnhetnek. Én mondhatni megszívtam azzal, hogy ajándékba kaptam a léböjtöt, és Visegrádra mentem, egy vitalizáló vendégházba. Nagyon fontosnak tartottam volna, hogy a lelkünkkel is foglalkozzon valaki, ne csak az aranyárban mért masszázsokat, kezeléseket igyekezzenek még pluszban eladni nekünk. Nekem a böjtvezető botoxkezelt arca összeegyeztethetetlen volt ezzel az életformával. Hiteltelennek találtam azt, hogy a böjt közepén levitte a csapatot a faluba egy Káosz nevű boltba, ahol szutykabb dolgokat lehetett vásárolni, mint a kínai piacon. Ráadásul olyan lelketlenség áradt a böjtvezető katonás jelleméből, hogy nem is hitette volna el velem, hogy nekem ez jó. Szerencsére már korábban olyan lelki inspirációkat kaptam, hogy nem okozott nehézséget úgy felfognom az ottlétemet, hogy ez a testemnek jó, a többit majd privátban megoldom. Mindenesetre, akik nem voltak ilyen felkészültek, elég rosszul érezték magukat. A lényeg, ha tényleg ki tudtok fizetni közel százezer forintot arra, hogy egy léböjt kúrán részt vegyetek, akkor nagyon-nagyon nézzetek utána, hogy hova mentek, kikre bízzátok rá magatokat!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
márc
03
drusilla írta:
Én akkor sem értem ezt az egészet, inkább futok mindennap és iszom a kombucha - teát:)
12:09
2
márc
03
Hella írta:
Nem tudnám magam rávenni egy léböjt kúrára. Aki csinálja minden tiszteletem az övé. Ha érzem magamban, hogy lelkileg valami nem oké, akkor pont, hogy valami finom étel tesz jó kedvűvé, és itt most nem a "bánatomban zabálokra" gondolok. Szóval én idén is kihagyom.:)
12:40
3
márc
03
ismeretlen írta:
köszi, de most tényleg nem érzem olyan tyűűű, de nagy dolognak. furcsa. Ma este lázánnyát csinálok, mások szórakoztatására:D
12:58
4
márc
03
trillarom írta:
Már én is gondolkoztam azon, hogy végigcsinálok egy ilyen kúrát. Sajnos gyakran elcsábulok nasikra, McDonaldsos kajákra stb..ezért nem ártana egy kis takarítás, tisztítás a szervezetemben. Amiért nem merem elkezdeni az az, hogy eléggé vékony vagyok. Örülök minden plusz kilonak és tartok attól, hogy könnyen leadnék a böjt miatt a nehezen "összeevett" súlyomból.
14:16
5
márc
03
vinczeb írta:
Tegnap akartam venni keserűsót. Azt mondta a gyógyszerész néni, hogy az nem jó (mármint, hogy sokszor igyam), mert kimossa a jó ásványi anyagokat is a testemből, nem csak a salakot :( inkább vettem mályvateát, azt mondta ez tisztít és fogyaszt is. Majd meglátjuk! :)
14:35
6
márc
03
ismeretlen írta:
Azért mert nekem problémám van a testemmel, egészségemmel, nem kényszeríthetem a társamat arra ,hogy ugyanolyan brutál táplálkozást folytasson, mint én. Ő sem tömi a csirkecombot a számba:D A legnehezebb, ha pisztáciát rágcsál:D
15:03
7
márc
03
ismeretlen írta:
Már írtam a cikkben, hogy nem mindenki fogy, csak az fogy, akinek van súlyfeleslege. "Abban a csoportban, ahol én kezdtem a böjtöt voltak lányok, akik tényleg nem voltak se ducik, se husik, és nem is fogytak öt kilókat a kúra végére, egyszerűen csak jobban voltak. A szervezet a felesleget hasznosítja, a mérgeket dobja ki."
15:29
8
márc
03
hubbabubba írta:
szia Henci!
az érdekelne, hogy konkrétan miket iszol (vagy eszel - mondjuk levest) ?
15:36
9
márc
03
ismeretlen válaszahubbabubba írására:
Szia (de furi, hogy köszönsz, de ez a normális persze:))

Reggel zöld teával kezdem, van egy fél literes bögrém, azt megtöltöm és kiiszom kétszer. Aztán elmegyek tornázni, ott benyomok még fél liter forrásvizet. Délelőtt gyógyteázom (csalán, csipkebogyó, mályva, kamilla, amihez épp kedvem szottyan) Délben zöldséglevest eszem. Ma zöldborsó volt. Klasszikustól kicsit eltérően elkészítve, tehát olaj, krumpli nélkül - bár egy nagyobb burgonyát érdemes beletenni, hogy sűrűbb legyen- , vízben megfőzöm a hozzávalókat, lehűl, turmixolom, leszűröm. Holnap sütőtök levest fogok enni, tegnapelőtt lencse levest ettem, előtte karalábé levest, szóval van egy csomó zöldség, ami szóba jöhet, akár paradicsom leves is! Na és ebédre megeszem ebből két tányérral, de olyan nagy öblös tányérral:D Szóval egy litert kb. Uzsonnára magam által préselt gyümölcslevet iszom, ma alma+répa kombót, tegnap citrus féléket centrifugáztam, holnap szőlőt szeretnék, de bazi drága, úgyhogy alma+körte kombináció lesz. Este levest eszem egy tányérral - eredetileg kettővel kéne, nem vagyok annyira éhes este, hogy meg bírjam enni. Közben, amikor csak eszembe jut iszom, iszom és iszom: teát, vizet, teát, vizet... fontos, hogy négy liter folyadékot megigyunk, a méregtelenítés miatt - meg ugye a keserűsó/beöntés végett. Ez így kb 400-600 kalóra/nap. teljesen jól vagyok, úgy, hogy reggel annyira megizzasztott a tesitanár, hogy tócsában tapicskoltam...
16:04
10
márc
03
Csillagszem válaszavinczeb írására:
ez engem is érdekelne. nekem konkrétan azt mondták a boltban, hogy nincsen keserűsó....majd megnézem még egy patikában is.
16:07
11
márc
03
Csillagszem válasza írására:
jajj henci,de jó neked.....nekem majd titokban kell csinálnom, mert a párom kiakadna....
16:09
12
márc
03
Henci, gratulálok:)
Én egyszerűen képtelenségnek tartom ezt a dolgot, mármint a saját esetemben. Oké, hogy nem vagy éhes, mert iszol, de szerintem nekem kb 30 litert kéne innom naponta hogy ne legyek éhes:) Van hogy lehúzok fél liter vizet, de 15 perc múlva már éhes vagyok. Bár nagyon jó lenne méregteleníteni, de hogy a francba nem vagy éhes?:D Nem, nem és nem tudom elképzelni:D
17:00
13
márc
03
zzs írta:
juhhhííí megvilágosodtam: akkor fogom megcsinálni a böjtöt, amikor szerencsétlen barátomnak fogyasztania kell hogy beleférjen a súlycsoportjába! máskor ez úgyis mindig tök nehéz, nem is akarok előtte enni hogy ne fájdítsam a hasát, és így szolidaritani tudok :) :) :) :) jeeeeeee.
18:53
14
márc
03
ismeretlen írta:
17 éves koromban anorexiás voltam, és fél évig egy falat nem sok, annyit sem ettem... Elvben - az orvosok szerint - már nem kellene életben lennem, mégsem vámpíri minőségemben írom eme sorokat. :)
Alá tudom támasztani azt, amit Henci írt, mert ugyanezeket tapasztaltam. Az éhségérzet két nap után elmúlik, és egy hét után szabályosan rosszul leszel, ha két falatnál többet kell enned. Kissé vicces így visszagondolni, amikor már azt sikerként fogtam fel, ha fél pohár joghurtot meg tudtam enni... És ahogy a méreganyagok távoztak a szervezetemből (merthogy rengeteg vizet ittam, azért a kiszáradás egy olyan dolog, amit már akkoriban sem akaródzott kipróbálni), egyre energikusabb lettem, egyre jobban fogott az agyam, és a bőröm is kitisztult egy időre (más kérdés, hogy az első szelet vajas kenyértől visszajöttek a mitesszereim).
Sajnos idén nem böjtölhetek, mert gyakorlatilag el vagyok tiltva a gyümölcslevek többségétől, és a zöldséglevek egy részétől (pl. káposztalé, céklalé) is egészségügyi okokból. Egyébiránt pedig el vagyok tiltva a zsíros, a sós, a fűszeres, a cukros, a szénsavas, a habos, a koffeint tartalmazó (na nem, megmondtam a dokinak, hogy a reggeli kávémról nem mondok le), és az alkoholos dolgoktól, valamint a nikotintól (nem dohányzom, úgyhogy ez oké). Szóval végülis a mostani egészségügyi diétám is felfogható egyfajta méregtelenítésnak. :) Más tészta, hogy a család azon tagjait, akiknek van idejük főzni az egész családra (especially anyósom és édesanyja) k-ra nem érdekli az, hogy éppen mit és hogyan kellene ennem, illetve mit nem ehetek. Ma pl. ecetes babfőzelék volt, ami csak azért gáz, mert el vagyok tiltva az ecettől és a babtól is. :) Holnap babgulyás lesz szalonnával, paprikásan, házi recept szerint disznózsírral... Ugye nem kell mondanom, hogy a leves mindegyik összetevőjétől el vagyok tiltva?
Viszont mikor ezt megjegyzem, kijelentik, hogy én túlzottan válogatós vagyok... No, így tessék diétázni! :)
20:44
15
márc
03
tiborka válasza írására:
ami engem konkrétan érdekelne, hogy milyen leveket stb szabad inni egy ilyen kúra alatt és mennyi a minimum idöszak, amig érdemes csinálni.
22:09
16
márc
04
ismeretlen írta:
Köszi a kérdést: igen, kigyógyultam az anorexiából, végülis csak akarat kérdése volt. Igazából nem azért lettem anorexiás, mert a túlzott megfelelési kényszer hajtott, hanem mert a környezetemben élők (elsősorban anyám) folyamatosan "kisdisznónak", "Brünhildának", és egyebeknek szólított nagyon kedvesen. Pedig ha szigorúan a BMI-t nézzük, még csak túlsúlyos sem voltam a 170 centihez 64 kilóval... Akkor két hóna alatt fogytam 16 kilót, és az éhezést egészen addig folytattam, míg anyám nem tett megjegyzéseket arra, hogy "milyen sovány vagyok, kilátszik az összes bordám". A poén az egészben, hogy most újra 62-63 kiló vagyok (télen elszaladt velem a ló sütievés terén), és mostanában pont ugyanazt kapom a jó édesanyámtól, amit 48 kilósan, mégpedig hogy sovány vagyok. Amikor karácsonykor beszólt, kedvesen elmondtam neki, hogy kilóra-dekára annyi vagyok, mint mikor lekisdisznózott... :P
Most már nem érdekel a téma. :)
Viszont ha szigorúan az élettani hatásokat nézzük, akkor még most, hat év után is vannak következményei a dolognak, pl. hogy a fejem tetején, ahol marokszámra hullott ki a hajam a tápanyaghiánytól, most alig nő haj, és ami van, az is hamar kihullik, mert gyenge. Valószínűleg ekkor alakult ki a refluxom is, amire most marokszámra szedem a gyógyszereket...
Azóta mindenkit arra biztatok, hogy hagyjon fel az önkínzással, mert nem lesz jó vége. Ez persze a léböjtre nem vonatkozik, ha az ember ésszel böjtöl, és ismeri a határokat. Én most már ismerem a saját határaimat, és ezért sem böjtölök. Nem biztos, hogy még egyszer ilyen szerencsésen megúsznám a dolgot. Én a szelíd diéta híve vagyok. :)
00:58
17
márc
04
Tatlim írta:
Én most tartok a felépítő napomnál:) első két napban szédültem nagyon, a fejem nem fájt. Második nap délutánjától kezdve pedig már jól éreztem magam. Végig tornáztam és fősulira is elmentem, mint azelőtt, nem volt semmi gond.

"Aztán amikor már két napja csak leveket ittam, támadt bennem egy olyan gondolat, hogy X évig ettem, ittam, hedonista életet éltem, hát ez a pár nap nem túl nagy veszteség" - ez az én fejemben is megfordult, és nem is akarok többé mindenfélét megenni, a léböjt alatt volt lehetőségem megvizsgálni az ételhez való viszonyulásomat. A bőröm és a hajam is tényleg egészségesebb lett.

Egy dolgot vettek észre rajtam a családomban, hogy lila karikás a szemem, mint aki nem aludt (aludtam eleget).

A keserű sós és egyéb hashajtós megoldásra nekem nem volt szükségem. Nem akartam ilyet használni, és féltem is, hogy nem lesz hatékony a böjtöm ezek nélkül, de a szervezetem magától is tudta "mit kell tennie". :)

Örülök, hogy rászántam magam és megcsináltam. Szerintem több dolog miatt is megéri végigcsinálni. A szokásos 'méregteleníted a szervezeted, egészségesebb lesz a bőröd, hajad és súlyt vesztesz' mellett megtapasztaltam, hogy sokkal kevesebbel is beéri a szervezet a létfenntartáshoz.(és még jobban is érzed magad tőle) Ezt a gondolatot és egyben érzést pedig azért is fontosnak tartom, mert annyi cikket lehet olvasni a kipusztuló állatfajokról, környezetszennyezésről, E-ről a kajákban, éhező emberekről.. stb, (nem sorolom mindenki tudja mire kell gondolni főleg ha a cotcot állandó olvasói:)) , szóval úgy gondolom, hogy tudatosabb táplálkozáson keresztül is tehetünk a környezetünkért, gondoljatok csak bele...
07:46
18
márc
04
ismeretlen írta:
épp dolgozom már 3 napja és még mindig léböjtölök. erről ennyit. azért lett belőle sorozat, mert ha egy beszámolóba sűrítem az egészet, akkor egy csomó információ elvész, így is sokszor visszakérdeztek olyan dolgokat, amelyeket leírtam!
11:19
19
márc
04
ismeretlen írta:
épp dolgozom már 3 napja és még mindig léböjtölök. erről ennyit. azért lett belőle sorozat, mert ha egy beszámolóba sűrítem az egészet, akkor egy csomó információ elvész, így is sokszor visszakérdeztek olyan dolgokat, amelyeket leírtam!
11:19
20
márc
05
A.F.rétisas válasza írására:
Mindig felháborít az ilyen szülői viselkedés!!! Hihetetlen,hogy nem ismerik fel,hogy mit művelnek még akkor sem mikor iylenek történnek! Persze nem lehet könnyű feladat,elismerem,de mikor ilyen szarvashibákat követnek el,azt esküszöm büntetni kellene...
10:30
21
márc
07
törölt írta:
Sosem voltam sovány, igaz, kövér sem, olyan 3-5 kg súlyfeleslegem van, ami belefér a normálisba. Nem vagyok az ilyen böjtök híve. Az az elvem, hogy mindenből lehet és kell enni - csak beosztva, mértékkel. Ha nem érzem jól magam a bőrömben és fogyni is szeretnék kicsit, akkor a 90 napos diéta étrendje a tuti. A gyümölcsnapokon sok folyadékot és gyümölcslevet iszom, de azt, hogy napokon át csak igyak, de ne egyek még csak gyümölcsöt se (önszántamból), azt nem bírnám ki. :P
16:20