Lélek

Belső tisztaság

3311

Ma már egyre kevesebben tagadják, hogy a test, a szellem, és a lélek az a hármas egység, ami az embert teljessé teszi. Ha ezek közül valamelyik sántít, máris betegnek érezzük magunkat, és bizony, ha valamelyikkel többet foglalkozunk, érezhetően pozitív hatással van a többire is. A léböjt olyan átfogó regeneráció, ami nem csak a testre, de a lélekre, a szellemre is kitűnő hatással van. Több mint tíz napja csak leveket eszem, és már az első két-három nap után megtapasztaltam a pozitív hatásokat. Az mellékes - jó hogy nem mellékes-, hogy egy hét alatt úgy fogytam le öt kilót, hogy nem éheztem, nem pörögtem a diétán és a bőröm olyan, mint egy bébié: nem lifeg, hanem feszül és mégis puha. Lehet a böjt vallási indíttatású, folytathatod az egészséged, netán az alakod érdekében, a lényeg az elhivatottság. Igen ám, de mire ezek a jótékony hatások bekövetkeznek, elég sok zöldséglének le kell folyni a torkodon. Az első napok gyötrelmesek lehetnek, főleg, ha egyedül végezzük a léböjtöt. Kevesebb a motiváció és elviselhetetlenebb a fejfájás, a rügyező bőr is elkeserít. Mert bizony a kőkemény méregtelenítés együtt jár ezekkel a tünetekkel. Eltelik néhány nap, és máris annyira egyedül érzed magad a problémáddal, hogy képtelen vagy tovább folytatni a tisztítókúrát. Tehát vagy intézményes keretek között végezz léböjtöt vagy a barátnőddel, esetleg, ha annyira szerencsés vagy, akkor a pasiddal. Ha végképp egyedül maradsz, a neten rengeteg fórumot, szájtot találsz, amelyek segítenek a motivációban, ötleteket, recepteket adnak, de ha van rá energiád és a háziorvosodnak is rád, konzultálj vele is legalább kéthetente. 

Motiváció

Sok dolog ösztönözheti az embert arra, hogy böjtöljön. Ha allergiás vagy, ha problémás a bőröd, ha fejfájós vagy, ha úgy érzed valami nincs rendben odabent, ha fáradékony vagy, vagy egyszerűen fel akarsz készülni a bikiniszezonra, jöhet a léböjt. Még itt a legelején megjegyzem, hogy akinek nincs egy gramm súlyfeleslege sem, ő is bátran böjtölhet. Abban a csoportban, ahol én kezdtem a böjtöt voltak lányok, akik tényleg nem voltak se ducik, se husik, és nem is fogytak öt kilókat a kúra végére, egyszerűen csak jobban voltak. A szervezet a felesleget hasznosítja, a mérgeket dobja ki. Évente egy nagy, tavasz beköszönte előtti tisztítókúra mindenkivel jót tehet. Most, hogy tapasztaltam az előnyeit, nem tudok mást mondani, mint hogy böjtölni jó!

Félelmek

Bevallom nagyon aggódtam amiatt, hogy mennyire fogom bírni az étel nélküliséget. Szeretek ugyanis enni, főzni, rágcsálni, kipróbálni új ízeket. Aztán amikor már két napja csak leveket ittam, támadt bennem egy olyan gondolat, hogy harminc évig ettem, ittam, hedonista életet éltem, hát ez a pár nap nem túl nagy veszteség, főleg akkor, ha az állapotom javulni fog. A másik óriás motiváció nálam az a zsák ruha, amit ősszel tettem el szebb – vékonyabb - napokra. Körülbelül tíz nadrág, tíz kis szoknya és egyéb cucc van a zsákban, ami nem megy rám... A zsák vár, közben a benne lévők kezdenek kimenni a divatból, na jó nem, csak az örök darabokat raktam el. Szerintem még egy hét léböjt, és néhányat felpróbálok... Azt hiszem minden bekezdés végén meg kell, hogy jegyezzem: csak ésszel! Amennyiben több, mint tíz napig akarod folytatni a léböjtöt, két hét után mindenképpen menj el vérvételre, ahol kérd, hogy a fehérjét vizsgálják meg a véredben. Ugyanis, ha az ott megjelent, akkor azonnal felépítő napokat kell tartani, és leállni a léfogyasztásról. Amíg zsírod van, ezen elvileg nem kell agyalni.

Egyedül

Amennyiben otthoni böjtre adod a fejed, számolnod kell azzal, hogy a napi kommunikációd kilencven százaléka másról sem fog szólni, mint a léböjtről magáról. Olyan ostobának tűnő kérdésekkel szembesülhetsz, mint: "Ha nem rágsz ennyi ideig, nem fognak tönkremenni a fogaid?", "És a beleidnek jó ez, hogy csak folyadékot emésztenek?", "Nehogy rendelj valami kaját, míg nem látja más!" Ezek a kérdések, felvetések elég rosszul esnek az embernek, mert folyamatosan úgy érzi magát tőlük, hogy bizonyítania kell. Nem elég nagy bizonyosság, ha már napok óta rendesen követed a kúrát?! Nem, folyamatos megerősítés kell, mármint másokat kell megerősítened a beléd vetett hitükbe. Ez fárasztó.

Nem szédülsz?

A leggyakoribb kérdés, a vérnyomásomra, az energiámra érkezik. A böjt első napjától kezdve, minden nap megkérdezi valaki, hogy nem szédülök-e? Most szeretném mindenkivel közölni: nem, nem szédülök. Persze értem én a kérdést. Nyilván mindenki úgy gondolja, hogy aki nem eszik, annak nincsen energiája, szédeleg, épp csak hálni jár belé a lélek. Nos, azt kell mondjam tíz nap léböjtöt követően, hogy évek óta nem voltam ilyen turbónő állapotban, mint most. Nem vagyok fáradékony, nem szédülök, nincs kevesebb energiám, sőt, konkrétan több van. Amíg intézményes keretek között végeztem a böjtöt, elég megterhelő napokat nyomtam. Reggel kilenc és dél között torna volt, vízi torna, pilates, táncos aerobic, majd délután két óra erőltetett túra a hegyekben. Szóval sokkal többet mozogtam, mint egy átlagos hétköznap. Mindezek ellenére nem voltam éhes, fáradékony, és nem zuhantam hullamód az ágyba este nyolckor.

Rossz!

Vannak azért kellemetlen dolgok. Az egész úgy kezdődik, hogy legalább egy napig - nekem három - fáj a kobak. Ez természetes, a nagy folyadék bevitel, illetve a méregtelenítés miatt. Amint ez elmúlt megkönnyebbültem, mert tudtam, nem mostanában lesz újra fejfájásom. A másik rosszaság a bél konkrét pucolása. Legyen az akár keserűsó, akár colon hydro terápia - beöntés konkrétan-, kellemetlen, na. A keserű só napi hat-nyolc eszement - székletnek nem nevezhető - híg löttyöt tol ki a testből, míg a beöntés meg azért ciki, mert a popsi-lyukba kell bedugni azt az izét. Utálom, ezért keserűsózom magam. (Nem, nem lehet befosni. Aki ezt mondja, füllent! Van ugyanis minden végbélnyílás előtt egy záróizom, ezt tudatosan lehet mozgatni, ergo nem lehet becsinálni, ha nem akarsz.)

A választás lehetősége

Léböjtöt folytathatunk otthon, akár a hétköznapokba beiktatva, intézményesített keretek között, baráti körben. Az első böjtöt ajánlott csoportosan végezni, így meg lehet beszélni a tapasztalatokat, a félelmeket, az esetleges lelki gyötrelmeket. Ha úgy érezzük, hogy csoportosan szeretnénk, böjtvezetővel végezni a kúrát, hát ajánlom, jó alaposan nézzétek meg hova mentek. Telefonáljatok, e-mailezzetek, menjetek el személyesen a helyre, kérdezzetek minél többet, akár olyan dolgokat is, amik butaságoknak tűnhetnek. Én mondhatni megszívtam azzal, hogy ajándékba kaptam a léböjtöt, és Visegrádra mentem, egy vitalizáló vendégházba. Nagyon fontosnak tartottam volna, hogy a lelkünkkel is foglalkozzon valaki, ne csak az aranyárban mért masszázsokat, kezeléseket igyekezzenek még pluszban eladni nekünk. Nekem a böjtvezető botoxkezelt arca összeegyeztethetetlen volt ezzel az életformával. Hiteltelennek találtam azt, hogy a böjt közepén levitte a csapatot a faluba egy Káosz nevű boltba, ahol szutykabb dolgokat lehetett vásárolni, mint a kínai piacon. Ráadásul olyan lelketlenség áradt a böjtvezető katonás jelleméből, hogy nem is hitette volna el velem, hogy nekem ez jó. Szerencsére már korábban olyan lelki inspirációkat kaptam, hogy nem okozott nehézséget úgy felfognom az ottlétemet, hogy ez a testemnek jó, a többit majd privátban megoldom. Mindenesetre, akik nem voltak ilyen felkészültek, elég rosszul érezték magukat. A lényeg, ha tényleg ki tudtok fizetni közel százezer forintot arra, hogy egy léböjt kúrán részt vegyetek, akkor nagyon-nagyon nézzetek utána, hogy hova mentek, kikre bízzátok rá magatokat!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások