Étel+Ital

Juli böjtöl

3284

Mivel a léböjt nem az éhezésről szól, ezért érdemes jó alaposan feltölteni az éléskamránkat zöldséggel, gyümölccsel, teákkal, mézzel és citrommal. Ami nem szorosan az evéshez tartozik, sőt épp az ellenkezője, az pedig a keserűsós víz minden reggeli elfogyasztása, hogy kipucoljon. Ez helyettesíthető colon hidroterápiával. Nekem a keserűsó kedvesebb. Két teáskanálnyit oldj fel egy-másfél deciliter vízben és hörpintsd le. Nagyon-nagyon keserű, nem vicc, eszement íze van. A trükk: miközben iszod, nem szabad a levegőt kiengedned az orrodon, így kevésbé érzed az ízét. Rögtön a nyelés után igyál meg egy korty vizet.

Jó reggelt!

Nagyon fontos, hogy ha rajta vagyunk a koffeinen, akkor már a böjt előtt térjünk át a gabona kávéra, de még jobb, ha a zöld teát vesszük elő. A zöld tea sokkal tovább fitten tartja az agyat, főleg citrommal fogyasztva. Ihatunk még reggel különböző gyógyteákat, gyümölcsteát. A reggeli fontos része a citromkarikák fogyasztása, mézzel, ha nem bírod a savanyút, a héját is bátran el lehet rágcsálni, ami nagyon jót tesz a fogaknak, illetve a nyelvre lerakódott lepedéket is szépen eltünteti. Fontos, hogy reggeltől délig legalább másfél liter folyadékot pusztítsunk el tea, víz formájában.

Ebéd

Ebédre nagyon sokféle zöldségből lehet leveseket készíteni. Lehet lencse-, paradicsom, borsó, zeller, káposzta, burgonya, paradicsom, uborka, bármilyen zöldség jó erre a célra. A lényeg, hogy a leves elkészültét követően turmixszoljuk és szűrjük át, hogy pépes legyen rendesen. A levest melegen kell enni, kanállal, nem ám meginni! Szépen komótosan, két nagy tányérral.

Receptek neked

Burgonyaleveshez ezekre lesz szükséged: negyed kiló krumpli, két sárgarépa, egy póréhagyma, petrezselyemgyökér, fél zeller, némi kömény (ezt én kihagyom, nem szeretem), majoránna, tengeri só, bio zöldségleves-por, egy csipet szerecsendió, egy csokor petrezselyemzöld. Így készítsd el: aprítsd fel a megpucolt zöldségeket – minél kisebb, annál gyorsabban megfő -, ezeket tedd az egy liternyi forrásba lévő vízbe a fűszerekkel együtt. Fedő alatt, főzd meg, aztán turmixold és szűrd. A sárgarépa leves ugyanígy készül, csak a burgonya helyett ugyanannyi sárgarépát kell a levesbe tenni. Nekem a paradicsomleves a kedvencem. Kell: fél kiló paradicsom, egy gerezd fokhagyma, kevés póréhagyma, zeller, sárgarépa, tengeri só, bio zöldségleves-por, csipet szerecsendió, egy teáskanál oregánó, egy kis majoránna. Úgy készítsd el a paradicsomlevest, hogy felkockázod a paradicsomot, ezt és a minden mást, amit felsoroltam beledobod egy liter forrásba lévő vízbe, húsz percig főzöd, majd turmixold és szűröd. Nyami. Ha kicsit fáradtabban éreznéd magad a böjt alatt – velem nem fordult elő, ingatag hangulat annál inkább -, akkor egyél uborkalevest. Ez tradicionális bolgár étel, amit én egyenesen imádok. Kell hozzá: négy kígyóuborka, két gerezd fokhagyma,  egy kis kapor, egy teáskanálnyi bio zöldségleves-por, bors, tengeri só, fél citrom leve, egy pohár bio joghurt. Párold össze a lereszelt fokhagymát a kockára vágott – hámozott – uborkákkal, ízesítsd a felsorolt fűszerekkel, engedd fel két rész vízzel, és főzd tíz percig. Hagyd lehűlni, turmixold, keverd hozzá a joghurtot, a citrom levét és tedd be a hűtőbe. Hidegen fogyaszd.

Vacsi

Mielőtt a vacsi beköszöntene, mindenképpen uzsonázz! Ez gyümölcslé. Nekem mindig ez volt a nap fénypontja. Általában kétféle gyümölcsöt kevertem össze vagy gyümölcs-zöldség kombót csináltam. Szerencsés vagy, ha van gyümölcsprésed, ha nincs, akkor kicsit drágább a frissen préselt gyümölcsleveket beszerezni. (Budapesten a Mamut I-ben van a Biocentrum, na ott préselnek is.) Én egy áthidaló megoldást találtam ki, leturmixoltam a gyümölcsöt és teaszűrőn – a papírszűrőn – átfolyattam. A fennakadó rostokat kicsit sajnáltam, kicsit kívántam, de le kellett, hogy fagyasszam, később nagyon jó lesz a reggeli müzlihez. Vacsorára ugyanazt „esszük”, mint ebédre, de nem két tányérral, hanem csak eggyel, ez ne történjen később, mint este hat óra. Fontos a szervezet számára a reggel hét és este hat óra közt elosztott táplálkozás, ezt követően már pihen a szervezet. Ha éjjeli bagoly vagy, akkor gyümölcsteázz.

Boltba be

Nagyon fontos, hogy alaposan feltöltsük az éléskamrát mindennel, ami a léböjt alatt szükséges lehet. Hogy miért? Na, most gondolj bele: már napok óta tartod magad, szépen böjtölsz, elfogy a répa, leszaladsz a boltba és meglátsz valamit, amit nagyon megkívánsz. Mégha nem is veszed meg, nem is eszed meg, akkor is befészkeli magát a tudatodba és fel-felbukkan - na ez lelkileg igen megterhelő tud lenni. Egyébként a böjt alatt kajákról, receptekről, piacokról gondolkodni teljesen normális. Tisztul az agy is. Tehát ha rávetted magad az egyszemélyes léböjt kúrára, akkor ezeket szerezd be a táplálkozásodhoz: zöldségek, fűszerek, bio ételízesítők – szárított, porított zöldségek -, gyógynövényteák - csalán, hársfa, apró bojtorján, gyömbér, verbéna, citromfű, menta, zöld tea, gyümölcslevek, gyümölcsök. A helyes böjt során nem leszel éhes, sem kívánós. Valahogy az agy, a szervezet úgy áll be, hogy már az első napon elkezdi tartalékait felhasználni és nem gondol a habzsi-dőzsire.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások