Mi ez?

Mi ez? Citrom

3276

Időszámításunk előtt jóval, már a Perzsa Birodalomban is termesztettek citromot, de Európában csak nyolcszáz évvel ezelőtt terjedt el arab kereskedők közvetítésével. A citrom gyümölcs és fűszer is. Húsát gyümölcsként, levét, héjának reszelékét ízesítőként használjuk. Ma már akár Magyarországon is megterem, persze inkább a déli országrészben, nagyanyámnak már az ’50-es évek óta van egy citrom- és egy narancsfája. Virágzatuk és leveleik is hasonlóak, mindkettő ágain itt-ott tüskék nőnek, levelük is hasonló, bár a citromé világosabb, lombozata ritkább. 

Hihetetlen szer

A citromnak rengeteg alkalmazási lehetőségét próbálták ki a kígyómarástól kezdve a skorbuton keresztül egészen a pestisig. Hogy pestis ellen jó-e, nem tudni, de az biztos, hogy hatásos vízhajtó, izzasztó, vérzéscsillapító, összehúzza a sebeket, gyulladt torokra is kiváló. Amikor a kisöcsém csecsemő volt és csuklott, mindig egy csepp citrommal „ijesztettük” meg, hogy elmúljon az izomgörcs. A skorbutra – súlyos C-vitamin hiány – bizonyítottan hatékony a citrom, köztudott, hogy az 1600-as évek nagy hajóútjai során sokszor felütötte a legénység között ez a táplálkozási betegség, mígnem James Lind nevű hajósebész kísérletet nem tett arra, hogy a skorbutos betegek egy részét citrommal kezelje. A többiek nem kaptak a savanyú gyümölcsből, és az orvos meglepődve tapasztalta, hogy sejtése beigazolódott, a citromfogyasztók néhány nap alatt meggyógyultak.

Kend a bőrödre

Elsőre ijesztően hangzik, de bátran próbáld ki bőrápoló hatását: félbevágott citrommal töröld le a bőrödet, ez tisztít és üdít. Imádom, amióta hallottam róla, csinálom. Nyugodtan kend az arcodra is, az elején picit csíp, de a pár perc múlva már csak az olaj marad az arcodon, és pirospozsgás leszel reggelre. Ahogy azt olvashattuk csampaspocok92-től, ha zsíros a bőrünk, reszeljünk le egy uborkát (felesleges meghámozni), majd a péphez adjunk néhány csepp citromot és élesztőt. Ha a masszába egy kevés lisztet is teszünk, keverhetőbb anyagot kapunk. Kenjük az arcunkra, majd 15-20 perc múltán dörzsöljük le. Mitesszeres bőr esetén kifejezetten hatásos. Az általa bemutatott arcpakolások mindegyikében szerepel a citrom, ha zsíros, ha száraz, ha fakó, ha fáradt, jöhet! A C-vitaminnak köszönhetően a kollagén felépítésében is szerepet játszik, így bőrünk szép feszes marad. A fogainkat is fehéríti a citrom héjának a belseje, dörzsöld és fehérebb lesz.

Egy-két-há, ég a zsír!

A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Bioflavont tartalmaz, így tisztítja a vért, regenerálja a véredényeket, féreghajtó, puffadás gátló, fokozza a nyáltermelést, csillapítja a szomjúságot. Mivel a citromban rengeteg a C-vitamin, ez meggyorsítja a thyroxin hormon termelődését, amit a pajzsmirigy állít elő, így fokozza az anyagcserét. A legjobb, ha fehérjével együtt fogyasztjuk. Minden étkezés előtt nyomj le egy nagy pohár citromos vizet, így kevesebbet eszel, és C-vitamin adagodat is biztosítod. Kúraszerűen fogyasztva a leghasznosabb. A citromban található rutén regenerálja a kapilláris ereket a vesékben, így azok nagyobb intenzitással tudják kivezetni a vizet, a szervezetben lerakódott salakanyag gördülékenyebben távozik. Mivel kalciumban és magnéziumban is gazdag, ha sokszor van izomgörcsöd, izomfájdalmad, csavard, szopogasd, fogyaszd, idővel elmúlik.

Agyban is fitt

Az Egyesült Államokban, az Indiana állambeli Purdue Egyetemen végzett kisérletek szerint a citromlé hatásos a rákos megbetegedések és a szívinfarktus megelőzésében. A zöld tea antioxidánsai ötször könnyebben szívódnak fel, amennyiben citromot adunk a teához. Japánban teljesítményt mértek – hol, máshol - citrom illóolaj társaságában. Azokban az irodákban, ahol citromot párologtattak 50%-kal kevesebb gépelési hibát vétettek, mint akkor, amikor nem párologtattak, tehát a citrom javítja a memóriát és a koncentrációképességet.

Tisztít, illatosít

A Juli sulis cikkekben már jó sokszor emlegettük a citromot mint hatékonyabb bio tisztítószert. Citrommal töröld át a hűtőt, ha takarítod, ez tisztít, fertőtlenít, illatosít. A Tiszta a lakásod? című műsorból is loptam egy ötletet a mikrohullámú sütő tisztítására, mégpedig egy tányérba - vagy műanyag edénybe - teszek vizet, egy csomó citromot belecsavarok, meg a héját is beleteszem, és tíz percig mikrózom. A vízgőz leoldja a mocskot, a citrom fertőtlenít, a héjából távozó illóolaj illatosít. Nagyszerű! Érdemes kicsavart fél citromot tenni a mosógép dobjába, remek illatosító, ha nem használsz öblítőt. Bogyós gyümölcsök nyomait eltüntetni úgy tudod, ha szappanos vízben mosod, majd bedörzsölöd citromlével, ezután öblíted a textilt. Rozsdafolt esetén is citromba áztasd a ruhát, majd dörzsöld be sóval, és tedd ki a napra száradni. Kemény dió a WC pucolás, nedvesítsd be a WC-t, és kend be a lerakódást bórax és citromlé keverékével. Hagyd rajta két órán keresztül, majd alaposan keféld át. A kellemetlen szagokat só, szárított citromhéj és mentalevél keverékével tudod elűzni. A szőnyegen esett foltokat is ki kell pucolni. Bármilyen foltról legyen szó, ecetes, citromos vízzel dörzsöljük ki - persze nem a kézzel szőtt perzsából - kiveszi a büdös foltokat is.

Tehát a konyhában mindig legyen citrom! Sok citrom. A héja jó sütikbe, túrós palacsintába, bab- és lencselevesbe ecet helyett, ráadásul azt is megakadályozza, hogy felfúvódj, mint egy lufi. Egy egész patika rejlik a gyümölcsben, csak felhasználás előtt vegyszermentesítsük a héját!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások