Közösség

Szabadkézzel

3271

Miközben az ember anyagot gyűjt egy-egy cikkhez, óhatatlanul elkalandozik új irányokba, és új ötleteket merít. A Young Folks klipje alatt még vagy tucatnyi rajzfilmes darab jutott eszembe, ezek közül kiválogattam a szerintem öt legérdekesebbet.

Peter, Björn & John – Young Folks

A svéd trió első és egyben egyetlen nemzetközi slágerét szánt szándékkal hagytam ki az előző cikkből, ilyen ziccert illik kihagyni. Viszont a klipet mindenképpen illendő megemlíteni, hiszen a bugyuta rádiósláger mellé bugyuta klip dukál, aminek maradéktalanul elget tettek ebben az esetben. A 60 évek amerikáját idéző teljesen egyszerű, szinte statikus animáció mindenki számára könnyen emészthető, amolyan régi filmsorozat környezetet kreál. Több szót talán nem is érdemes vesztegetni rá, kezdődjék a terror. Menjünk e dallal munkatársaink, barátunk/barátnőnk, szüleink vagy albérlőtársaink idegeire. Két-három lejátszás után már kánonban fog felhangozni helyiségben.

Moby – Why Does My Heart Feel So Bad?

Egy egyszerű, „az ötéves kishúgom is tudna ilyet” módon megrajzolt klip, ami mégis rabul ejti nézőjét. Nem volt elég, hogy a rádióban folyamatosan szólt, újra és újra a képernyő elé szegezett, mert annyira tökéletesen aláfestette a hangulatot, amit Moby a dalban kifejez. Az elidegenedés, a magány mellett számomra külön döfés a sziszifuszi munka amit a parkban végez a köztisztasági szakember. Időről-időre azt kívánja az ember, bárcsak elmehetne a klip hősével, bárcsak boldogok lennének. Sajnos azonban a történet vége a magány, ahogy azt Halálnagyi előre megmondta.

more

Pearl Jam – Do The Evolution

Az előbb felsoroltak szöges ellentéte a seattle-i grunge hullám egyetlen megújulásra képes túlélőinek klipje. Jól megrajzolt, kitűnően animált és színezett darab, mindez még számítógépek támogatása nélkül. A minőségre garancia volt az elkészítéséhez felkért zseniális íróból és képregényrajzolóból lett pénzhajhász Todd McFarlane. A meglehetősen durva és agresszív klip nem csak támogatja és felerősíti a dal egyébként is erős mondanivalóját, de akár önállóan is megállja a helyét. Zseniális asszociációk, kitűnő vágások és átkötések, igaz tele van a szokásos klisékkel, de ezt még el lehet nézni. A legsúlyosabb jelenet mégsem a szegénységgel, háborúval vagy pusztulással függ össze. Tessék csak figyelni, amikor a réten táncoló kislány széttapos egy hangyabolyt, talán ez hordozza a legtöbb mondanivalót a filmben. Ártatlanul, a legkisebb rossz szándék nélkül is pusztulást hozunk magunkra és másokra, story of my life.

Neo – Ranbo 13

Szintén egy visszatérő a fütyülősök közül, úgy tűnik korai időszakában a Neo nem csak dalban, klipben is erős volt. Az agresszió, a háború itt is előfordul, igaz a megvalósítás megfelelően debil, nehogy valaki túl komolyan vegye a dolgot. Eleve, aki kitalálta az életrekelő Leninszobrok koncepcióját, megérdemel egy díjat, de a film az alapgeget a legmesszebbmenőkig kiaknázza elképesztű szituációs viccekkel. A folyóban lábat mosó Lenin csak a kezdet, nekem leginkább a pálcikalábakon futkározó mellszobor tette be a kaput. Ahogy a klip természetéhez dukál a végén minden jóra fordul, Lenin és Rambo kibékülnek és mindenki boldogan hazamegy. Az meg csak hab a tortán, hogy a készítők kicsit Michael Jacksonba is belerúgtak, csak úgy a hecc kedvéért.


szólj hozzá: Neo - Ranbo 13

Gorillaz – Clint Eastwood

Damon Albarn és Jamie Hewlett közös agymenésének bemutatkozó klipje annak idején igazán levett a lábamról. Ziggy Stardust óta nem éltem ilyen izgalmas fiktív bandát. A kerettörténet és a bandatagok igazán szórakoztatóak voltak, mindez minőségi popzenével támogatva igazi sikertörténet. A klip persze jórészt a Tank Girlt is jegyző Hewlett munkája, bár a fentiekkel ellentétben itt már jócskán beleszólt a számítógépanimáció is. A banda jellegéből adódóan ugyan minden videójuk hasonló jellegű, mégis ezt a darabot érzem a legsikerültebbnek. Tessék csak megfigyelni, a zombi gorillák ugyanúgy menetelnek, ahogy Lenin a Neo klipben. És persze itt sem mulasztották el citálni a már akkor élőhalott Michael Jackson munkásságát, egykori – életének úgy tűnik irányadó – saját zombis klipjének lemásolásával. Ami igazán merész a banda életében az az élő fellépés, amit egészen elképesztően oldottak meg, elég megnézni 1-2 élő felvételt, önmagáért beszél.

Ugyanez élőben:

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások