Közösség

Floppy nem floppy

3270

Azt gondolnánk, többet nem találkozunk ezzel az adathordozóval, ám egyszer csak postán érkezik a meglepetés nyomtatványok kíséretében, amikből kiderül, hogy a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapon történő adatszolgáltatást floppyn kell benyújtani. A közelmúltban még elegendő volt a mindössze 1,44 MB-os mágneslemez arra, hogy az ember lánya elmentse és átadja az infókat, ám mára ez avittá vált, egyrészt már olyan számítógépeket sem gyártanak, amik olvassák a floppyt, másrészt a forgalomban már alig van floppy, és manapság beszerezni is nehéz.

A floppy, András, a szakértőnk szerint egy olyan világban, ahol egy gombnyomással elintézhetünk mindent, kicsit röhejes megoldásnak tűnik. Mivel az állam által fenntartott intézmények gépparkja sok esetben elavult - legalább hat éves gépeken dolgoznak -, ezért fordulhat elő, hogy valamit floppyn kell benyújtanunk. A baj András szerint az, hogy valójában csak úgy lenne érvényes bármilyen beküldött nyomtatvány, ha digitális aláírásunkkal szignóznánk, ezért a floppyn beküldött táblázat sem érvényes, de ugyanígy nem lenne az az e-mailben kitöltött táblázat sem. Így tehát mindegy, hogy mélen, floppyn, vagy CD-n küldik és kérik vissza. Az elavult adathordozó amúgy se kifizetődő, és ma már nagy tételben olcsón lehet CD-khez hozzájutni, de valahol az is érthető, ha egy kolléga nem csak CD-t akar másolni az év minden napján. Mindez tehát világos, ám a baj csak az, hogy használhatatlan - legalábbis a környezetemben egy gépbe se tudom bedugni és csekkolni, mi van a NYENYI 2008 feliratú floppyn. 

A szakértő szerint a megoldás az lenne, ha webes alkalmazáson keresztül mindenki beküldhetné a kötelező bevallásait, hiszen internethez már mindenhol hozzá lehet férni, így akárcsak az adóbevallást, úgy bármi más állami szervvel intézett a kötelező köreinket egyszerűbben megoldhatnánk. Elvégre is 2009 van, és vagy öt éve nem láttunk floppyt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások