Test

Üresen lenni

3268

Alap, hogy naponta többször kezet mosunk, fürdünk, tisztálkodunk. Néha a lelkünket is megtisztítjuk egy-egy nagyobb kirándulással, egy jó szexszel. De mi van a beleinkben? Régebben simán rávágtam volna, hogy a széklettel távozik a salakanyag. Ami egyrészt igaz, de az nem tisztítás, csak ürítés. Olyan, mintha a kukát mindig ürítenéd, de soha nem mosnád ki. Nem, most nem a beöntésről lesz szó. Kíméletesek leszünk.

Salak

Felsorolnám, hogy mi minden rakódik le a bél traktusaiban, de meglepődnétek a lista hosszúságán. Szemezgettem: koleszterin, fehérjemaradványok, megkeményedett váladékok, foszfor-, húgy-, oxálsav, szerves és szervetlen mérgek a környezetünkből, elhalt sejtek, szövetek, gyógyszerek, kemikáliák, adalékok az ételeinkből, szóval sok oda nem való dolog. Ha belegondoltok, ezektől valahogy meg kell szabadulni, hiszen kellemetlen tüneteket okozhatnak, lassíthatják az anyagcserét, hurutot, székrekedést váltanak ki, a hasznos anyagok felszívódását gátolják. Az évek során rengeteg olyan – tápláléknak nem nevezhető – anyagot viszünk be a szervezetünkbe, amelyek lerakódnak a beleinkben, nyálka és üledék réteg rakódik egymásra a bélfalon, a bélbolyhokon, és ez meggátolja azt, hogy a valódi táplálék felszívódhasson, hogy egészséges alapanyagcserénk legyen. Ez a folyamatos visszamérgezés betegségekhez vezethet, amolyan civilizációs betegségekhez, bár mi már hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy ezek a megbetegedések az emberi élet természetes velejárói. De nem.

Na, ne kábíts!

A 1970-es években jött divatba a böjt, előtte vajon mi volt? Nekem ne mondja senki, hogy az ősember is salaktalanított, meg böjtölt! Pedig de. Sőt, az állatvilágban is megszokott dolog a böjt. Gondoljunk azokra az emlősökre, amik a téli időszakban egyáltalán nem vesznek magukhoz táplálékot, mert nincs. Ilyenkor a felhalmozódott tápanyagokat hasznosítják, a testük vegetál, de mégis képesek nagy teljesítményekre. Meglepő, de böjt alatt az ember is jóval nagyobb teljesítményekre képes. Lehetséges napokig, hetekig szilárd táplálék nélkül élni és jól teljesíteni. Otto Karl Aly svéd orvos beszámolt húsz ember nagy böjtjéről, minek során ötszáz kilométert gyalogoltak Göteborgtól Stockholmig. A távot tíz nap alatt teljesítették úgy, hogy közben csak folyadékot vettek magukhoz. Hogyan lehetséges ez? Koplaláskor az anyagcsere az emésztéssel járó energiaveszteség nélkül zajlik, a test optimálisan mobilizálja az erőit. Akárcsak az állatoknál, az emberek túlélésében is létfontosságú szerepet játszott korábban a táplálék nélküli lét képessége, hogy elraktározták, majd felhasználták a korábban nyert energiákat. E képesség nélkül bizony ősanyáink és a férfiaik is kihaltak voltak a vadászidényen kívül.

A hunzák

Dr. Ralph Bircher könyvében érdekes dolog olvasható a hunzák népéről, kik a Himalájában élnek, a Karakorum hegység magasan fekvő völgyében. Ez a tíz-tizenötezer főt számláló népcsoport egészen nyolcvan évvel ezelőttig el volt zárva a külvilágtól, nem vezettek se oda se vissza utak, az ott élők nem álltak kapcsolatban más civilizációkkal. Táplálékuk gabonából állt, de sajnos – vagy szerencsére – a magas fekvésű völgy nem termelt annyi gabonát, amennyire szükségük lett volna, így mire júniusra beérett az árpa, addig két-három hónapos böjtön kellett túl lenniük, miközben szorgosan dolgoztak, művelték földjeiket, javították a lavinák által tönkretett vízelvezetőket. Az itt élők nem ismerték az orvost és a rendőrt sem, életük a természetes mederben folyt. Ma már a völgy jól megközelíthető, a civilizáció is beszivárgott mindennapi életükbe. A hunzák tartós élelmiszereket importálnak, cukrot, lisztet, konzerveket, nem éheznek többé. Jóval, nagyobb problémákkal kell a hunzáknak szembe néznie, mint a néhány hetes böjt. Ma már ismerik az orvost, mivel fogszuvasodással, epebántalmakkal, túlsúllyal, megfázással küzdenek évről évre. A rendőrség is megjelent a közösségben, muszáj volt neki, hiszen a hunzák magatartásuk és viselkedésük is megváltozott. Azt hiszem ennyi érv elég is arra nézve, hogy belássuk, böjtölni szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások