Divat

Kísértetek a címlapon

3246

A francia Vogue 2009-es márciusi számának borítója kísértetiesen hasonlít az olasz Vogue egy, még 92-ben megjelent borítójához. A mostani borítón - a 92-es címlaphoz képest - persze a mai trendeknek megfelelően lett újragondolva, de mégis ugyanaz a stílus, hangulat és ugyanaz a Chanelban tobzódó világ köszön vissza. Felmerül a kérdés, hogy ez a visszanyúlás dicsérete a tizenhét évvel ezelőtti olasz címlapnak, vagy egy egyszerű lopásról van szó, mert azt hiszem ez már túllépi a nosztalgikus inspirálódás határát, vagy nem?

Az 1992-es olasz Vogue fedőjén egy akkori amerikai modell, Kristen McMenamy látható, a képet pedig Steven Meisel készítette. A friss 2009-es francia Vogue borítóján pedig Iris Strubegger osztrák modell szerepel, a képeket pedig csak Mert&Marcus-ként emlegetett fotóspáros, Mert Alas és Marcus Piggott készítette.

Nehogy azt gondoljátok, hogy csak a világ leghíresebb magazinjára jellemzőek ezek a kísérteties hasonlóságú címlapok, a többi kiadvány is szívesen merít egymástól. Nem is olyan régen kavart botrányt a W magazin 2008-as szeptemberi borítója, amely nagyon "hasonlított" - jó mondjuk ki őszintén -, teljesen ugyan olyan volt, mint a Harper's Bazaar 1994-es címlapja. Az 1994-es címlapon Nadja Auermann német modell látható hátrafésült platinaszőke hajjal, fekete füstös, de cicásan kihúzott szemekkel és mély bordó rúzzsal, kék felsőben. A 94-es borító után tizennégy évvel a W magazin Kate Hudson-t tette a címlapra, ugyanebben a stílusban, még a haj és a smink mellett még a kék felső is egyezik, a különbség talán csak annyi, hogy a Kate arcáról készült felvétel távolabbi, mint a Bazaar-os címlap esetében Nadja Auermann arcáról készült fotó.  Ez valószínűleg csak a magazin nevének lehet betudható, hiszen így jobban adta magát a beállítás a W-vel együtt. Érdekesség, hogy ezt a másolt címlapot is Mert Alas és Marcus Piggott fotózta.

Meg kell még említeni a 2009-es januári Vogue és L'Officiel címlapokat is, hiszen a borítón szereplő két modell - Julia Dunstall és Anna Selezneva - mindketten ugyanazt a szettet viselték a 2009-es tavasz-nyári Louis Vuitton kollekcióból, és még a frizurájuk is egyforma. Persze ebben az esetben azért nem beszélhetünk annyira másolásról, de azért különös azonosság.

A külföldi magazinokon kívül a nemzetközi újságok magyar változatai is előszeretettel merítenek ötleteket a külföldi lapokból, most történetesen az Elle inspirálódott a 2009-es januári olasz Vogue címlapjából és divatanyagából. A magyar Elle magazin 2009-es márciusi számában látható egy színeiben, hangulatában teljesen a januári olasz Vogue címlapját idéző összeállítás.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások