Közösség

Nincs egy Nokia töltője valakinek?

3255

Ismerős mondat ugye? Szinte ahány családtag, annyi töltő, és nem csak márkától, de már típustól is függ, hogy kisdugós vagy nagydugós, hogy lapos vagy pöckös-e az az izé. Agyrém. Már rég itt lett volna az ideje, hogy ezt az egészet rendbe tegyük, és legyen egy darab univerzális mobiltöltő.

A Barcelonában rendezett nemzetközi mobilkonferencián került elő a téma, hogy egységesíteni kéne a töltők rendszerét, amivel nem csak egyszerűbbé lehetne tenni a mobilozók életét, de energiát is spórolhatnánk vele. Ez úgy lehetséges, hogy kevesebb töltő lesz bedugva a konnektorokba úgy, hogy éppen nincsen használatban. Ha eddig egy családban volt három típusú telefon, az nagy valószínűséggel azt jelentette, hogy három töltő lóg ki folyamatosan a falból függetlenül attól, hogy épp töltöttünk velük vagy nem.

Az egyezményt minden nagyobb telefongyártó aláírta, ennek értelmében 2012-re már az egységes töltők uralkodnának a világon, s ez a mini USB-s megoldás lenne. A mobiliparág egyébként az egyik legkevésbé környezetbarát terület, így a spanyolországi konferencián számos ilyen irányú fejlesztéssel álltak elő. Bemutattak például napelemmel szerelt telefont a Samsungtól, ami már az év második felében kapható lesz Nagy-Britanniában. A készülék műanyag részei újrahasznosított anyagokból készülnek, és az alkalmazások között olyan kalkulátor is található, ami megmondja, mennyi CO2 kibocsátást spórolt a használó, ha a sétát választotta a motorizált közlekedés helyett egy bizonyos távon.

De nem csak a Samsung, hanem szinte minden nagyobb telefongyártó vállalat környezetbarát újításokkal rukkol elő, igyekeznek visszaszorítani a szennyező anyagok felhasználását, és a lehető leginkább beépíteni a megújuló energiákat, már amennyire ezt az eszközök lehetővé teszik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások