Közösség

Majmok vagy galambok?

3233

Míg közép-európai tereket és épületeket a galambok uralják, addig Indiában egész más a helyzet, a makákók azok, akik megrondítják az utcaképet. De ki is a hibás?

Galambok

A városi környezetben mindenhol felborult már a természetes egyensúly, egyes fajok olyan körülmények között képesek élni, hogy ezt pár száz évvel ezelőtt egyik tudós sem gondolta volna. A galambok pont ilyenek, ráadásul a természetes létfennmaradásukért egy picit sem kell küzdeniük, hiszen a városi szemétből jut nekik bőven enni, őket pedig nem eszi itt meg senki és semmi. A táplálékláncban galambokkal a nagyobb madarak laknának jól, de azok a városi környezetben képtelenek élni, így maradnak a nyakunkon az állandóan szaporodó galambok, amik ráadásul súlyos betegségek hordozói is lehetnek. A galambok odapiszkítanak mindenhova, ráadásul olyan pimasz módon szállnak alacsonyan, hogy olykor úgy kell az embernek lehajtania a fejét. A legtöbb esetben a városok nyugdíjas lakói tartják őket életben, és mára annyira elszaporodtak, hogy szóba került a fogamzásgátlásuk. 

Az biztos, hogy a galambok odáig szaporodtak, hogy a velencei Szent-Márk tér egyet jelent a galambözönnel. Felmerült megoldásként az is, hogy sólymokat telepítenek a városokba, hogy a galambokat valamilyen formában kordában tartsák, egyelőre biztos és hosszú távú megoldás még nem született - a zöld aktivisták továbbra is a solymok mellett voksolnak. A nyugdíjasok pedig napi programként etetik a nem kedvelt szárnyasokat. Más szemszögből nézve a túlnépesedett városokban ez csak kisebbik baj, hiszen Új-Delhiben állítólag akár embert is ölnek a fennmaradásukért a majmok.

Makákók

A számunkra cuki majmok galambokként élnek India nagyvárosaiban, pontosan ugyanolyan okok miatt, kiegészítve azzal, hogy a hinduk a majmokban Hanumán nevű majomkirályt látnak, így a majmok az emberektől származó kaját eszik, középületek közt élnek, és ami még rosszabb: lopnak. Nem az emberek tanították be erre az állatokat, hanem maguktól jöttek rá arra, hogy ha valakinek ellopják a táskáját, akkor banánt is kaphatnak azért, ha visszaadják azt. Elég elképesztő lehet, ahogy egy-egy ártatlannak tűnő majom kikapja a kezünkből a táskát, benne a mobillal, pénztárcával és kulcscsomóval, majd könyörögni kell neki egy banánnal, hogy visszaszolgáltassa azt. A majmoktól nem esik távol az agresszió, Új-Delhi főpolgármester-helyettesét majmok ölték meg - otthon olvasott az erkélyén, majd ahogy megtámadták a majmok, ijedtségében kizuhant az erkélyen. Ehhez hasonló esetektől tartva az indiai város úgy próbálja megoldani a bosszantó állatokkal járó problémákat, hogy jóval nagyobb harci majmokat vetnek be járőrként (természetesen emberi vezetéssel), így visszaűzik a makákókat az erdőkbe. A megoldás azonban összetettebb lenne, hiszen a majmok azért keverednek a városba, mert megszűnik az élethelyük, azaz az erdők. Ezek irtásával egyre több majom választja életterének a városokat, ahol gyorsan megtanulják, hogyan tudnak életben maradni.

Láthatjuk, hogy mindezt mi tesszük a galambokkal és a majmokkal is, hiszen rengeteg szemetet termelünk, a természettől elrugaszkodva élünk és nem figyelünk arra, hogy az egyensúlyt fenntartsuk. A megoldás nem az, hogy kipusztítjuk a fantasztikus túlélőképességgel és életösztönnel rendelkező állatokat.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások