Közösség

Fúrnak a csajok

3239

Kivételesen nem arról lesz szó, hogy mi csajok hogyan fúrjuk egymást, hanem arról, milyen remekül feltaláljuk magunkat nem csak a nőcis házimunkák, hanem akár a fúrás, faragás, összeszerelés terén is. Van úgy, hogy rákényszerülünk egy-egy otthoni tárgyunk megjavítására, felszerelésére, kicserélésére. Amennyiben nincs szükség a munka elvégzéséhez a nyers férfi erőre, akkor mi is bátran nekieshetünk a dolognak. Még ha van is pasink, néha előállnak olyan helyzetek, amikor sürgősen meg kell csinálni a férfimunkát.

Gyakori panasz

A leggyakrabban előforduló probléma, amivel egy háztartásban szembe találhatjuk magunkat, az eldugulás. Nem feltétlenül kell rögtön duguláselhárítót hívni sok ezer forintért, mi is neki állhatunk a hiba elhárításnak. Először próbálkozzunk a házi praktikákkal: WC pumpa, Mr Muscle, kávézacc. Ha mindezek nem hatékonyak, akkor egy hosszú, vékony drót segítségével kipiszkálhatjuk a lefolyóba rekedt dolgot. Amennyiben nyitott rendszerről van szó, tehát mosdókagyló, mosogató tál eldugulásáról, akkor a mosogató/mosdó alatt található egy kapszula alakú, szifonnak elnevezett dolog általában műanyagból. Ennek a kapszulának a közepén van az összeeresztés, azon egy szorítógyűrű, hogy ne essen szét. Na ezt kell kilazítani - az órajárásával ellenkező irányba tekerd. Ha nem megy - szorul -, akkor fogj egy konyharuhát és azzal próbáld, ha így sem moccan, akkor a befőttesüveg nyitót hívd segítségül, illetve csepegtess egy kis olajat a menethez. Megindul az, nyugi! Ja, semmiképpen ne felejts el vödröt, vagy egy nagyobb edényt tenni a szifon alá, mert, ha leveszed, mindenféle dolog fog onnan kijönni. Meglepő, de én már teafiltert is találtam ott. Ne, légyszi ne kérdezzétek meg, hogy került oda, belegondolni sem tudok, hogy a borsószem nagyságú lefolyószűrőn miként ment keresztül egy teafilter. Nos, ha a szifont sikerült szétnyitni, már csak annyi a dolgod hogy, kiszedd belőle a mocskot és a dugulás valószínűleg ezzel meg is szűnt. Persze mindig legyen egy telefonszámod elérhető távolságban, hogy komolyabb baj esetén azonnal elérhess egy vízvezeték-szerelőt!

Kialudt a lámpa

Bár az energiatakarékos égők esetén már nagyon ritkán szokott csak előfordulni, hogy kifogy belőlük a cufla, de a hagyományos izzóknál, a neoncsöveknél még gyakori lehet az eset. A sima csavaros izzókkal semmi gond nem lehet, becsavarás az óra járásának megfelelő irányba, ki pedig ellentétes irányba. Nem bonyolult, minden menet így működik. De mi van akkor, ha szorul a menet, ha az egész cucc beragadt, és nem akarjuk széttörni az égőt? Ilyenkor igyekezzük minél nagyobb felületen marokra fogni a lámpakörtét, és óvatosan feszegessük, kicsit mozgassuk meg jobbra és balra. Ha mégis beüt a krach, és eltörik az égő, akkor sincs gond, mert fogóval ki lehet csavarni, így már nagyobb erőt is tudunk kifejteni a tárgyra. Persze a művelet előtt mindig áramtalanítsuk a helyiséget, ahol a villanyszerelést végezzük. Gyakori esemény még a biztosíték lecuppanása rendszerről. amikor egyszer csak itt-ott nem világít, nem működik, nem kapcsol be. Minden lakásban van egy kapcsoló szekrény, itt kell ellenőrizni, hogy minden pöcök felfelé áll-e, ha nem, akkor partvisnyél és pöccintés. Ha megint levágja, akkor valószínűleg több áramot akarsz használni, mint amennyire jogosult vagy. Na, jó nem, nyilván zárlatról van szó, ilyenkor nincs más választás, mint villanyszerelőt hívni.

Új asztal, kanapé és kis szék

Néhány éve divatba jött az IKEA. Szeretjük, mert olcsó, szép és viszonylag egyszerűen hozzáférhető darabokról van szó. Igen ám, de még a legkisebb reszelőtartó polcot is apró darabokból kell összeszerelni. A szerzeményhez csatolnak egy minimál vonalrajzot, nagyjából beazonosítható ábrákkal és kész. Ennyi. Ha már rutinos vagy, akkor biztosan beszereztél a tárgy összerakásához szükséges csavarokat, kulcsokat, tapaszokat. Ezt nem szabad elfelejteni, amik kiválasztod azt a szép asztalt, mindenképpen kérdezz rá, hogy mire van még szükséged, ahhoz, hogy össze tudd szerelni, azon kívül, amit a szettben találsz. Ahol olyan ábra van, hogy két vagy három muki szerel, akkor kénytelen leszel áthívni a szomszédokat vagy a barátnődet. Olyan ez, mint a Lego, csak ép nem annyira fantáziadús. Egy-egy darabot csak egy-egy meghatározott helyre lehet rögzíteni, szóval, ha nem figyelsz, akkor biztos, hogy szét kell szerelni, és újrakezdeni a munkálkodást. Ha nem megy, hát hívd a hotline-t, lehet, hogy segítenek, amennyiben eléred őket. Ha nem, hát ne kérdezd IKEA Annát, bármennyire is összebarátkoztatok, legyen egy asztalos ismerősöd. (Soha nem felejtem el, hogy az öt elemből álló IKEA konyhaszekrényemet az asztalos másfél napig szerelte össze, hogy passzentos legyen és ne csak két hónapig.)

Végre fúrhatsz!

Nos, a mai házak már nem úgy vannak összerakva, hogy fogod a százas szöget, a kalapácsot és beversz egy-két akasztót, legtöbbször kőkemény meló a betonfalba való fúrás. Kell hozzá egy ütvefúró, amit persze nem kell a falhoz ütni, de valahogy ki-be mozogva fúr. Érdekes cucc. Baromi drága, kölcsönözni lehet, például a BauMaxból, de aranyáron, akkor már jobban megéri a szomszéddal jóban lenni, és néha elkérni az övét. Tegyük fel, fel akarsz tenni egy polcot a konyhába a fűszereknek. Először is ki kell választani a megfelelő felfüggesztést, nézd meg, hogy a polc akasztójába belemegy-e a csavar feje - én már jártam ellenkezőképpen és sikítófrászom lett a végén -, ezt követően válaszd ki a tiplit a csavarhoz, ez a kis műanyag hüvely, amit a falba fúrt lyukba kell belekalapálni, majd ebbe csavarod a csavart magát. Oké, a fúrás. Na, most a fúró egy elég nagy dög. Van a szája, vagy orra, na mindegy, az eleje, amin van egy lyuk. Abba bele helyezed a fúrót (a lyukasztani kívánt matériának megfelelőt), és a kulccsal, ami egy ilyen L-alakú, megszorítod, hogy ne lötyizzen és már fúrhatsz is! Figyi egy picit. Van egy kapcsoló a fúrón, ami azt irányítja, hogy a fúrás során a fej balról jobbra, vagy jobbról balra forogjon. Na, amikor befúrsz, akkor balról jobbra tekeredjen. Visszafelé is lehet, de ahhoz tényleg izom kell. Van még egy áthidaló megoldás, süssél sütit, vegyél sört, és hívd át a szomszédot!

Elektromos cuccok

Amikor új lakásba költözünk, esetleg új szerkentyűket vásárolunk, nem biztos, hogy az "on" feliratú gomb egyszerű benyomásával használható állapotba kerülnek. A mosógép, a televízió, a számítógép elindítása, használatba vétele külön mesterséget igényel. Nos, a mosógép. A legegyszerűbb, és legoptimálisabb esetben van a fürdőszobában kialakított helye a mosógépnek, vízvezetékekkel, csapokkal, csövekkel. Értelemszerűen a gumicsöveket rá kell kötni a megfelelő ki- és elvezetőkre, ami nagyon fontos, hogy tömítés legyen az illesztésnél, gumiból, mert akkor nem tud szivárogni a víz. A számítógépeknél kicsit más a helyzet. A legjobb az, ha a boltban ahol vásároltad, megkéred az embereket, hogy telepítsenek fel rá neked minden szükséges programot, majd hazamész, kibontod és nézel bután, mert annyi a kábel. Először is, adni kell neki áramot, ezért a gépházat bedugod a hálózatba - áram, konnektor, kinek mi -, majd a monitornak a csatlakozóját is beduoud a gépházba, vannak olyan monitorok, amelyek külön kapják az áramot, tehát azt is bedugod a konnektorba. A szerencse az, hogy a számítógép gépházán minden csatlakozó és aljzat más és más, képtelenség bedugni a monitort a nyomtató helyére, az USB aljzatok mind egyformák, oda csak USB csatlakoztatása lehetséges, de ez lehet a billentyűzettől elkezdve az egéren át egészen a kameráig bármi. Nagyjából eltéveszthetetlen minden. Az internet csatlakozás is hasonlóan megy, bár itt szükséged lehet a szolgáltatód segítségére.

Kommunikatív barkácsolás

Aki egyedül van, az úgyis úgyis rákényszerül, hogy felhívja az ügyfélszolgálatot, ha nem megy a tévé, nem jön a műsor, nincs net, nem tudunk bármit csinálni, amit szolgáltatnak, de megfigyeltem, hogy ha párban élnek az emberek, akkor is a nők azok, akik inkább felveszik a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Érdemes rögtön a hibabejelentést kérni, mert két menüpont választással megúszható, míg az általános információ szerzés legalább harmincöt percnyi géppel való hadakozást jelenthet. Javaslatunk ügyfélszolgálattal történő konzultáció előtt: ügyfélszám, pontos cím, széria szám, típus, és minden egyéb konkrét információ feljegyzése, mert úgyis meg fogja valaki kérdezni. Innentől kezdve, az ügyfélszolgálatosnak kutya kötelessége segíteni, addig, amíg nem sikerül beüzemelni a bármit, esetleg negyvennyolc órán belül küld egy szerelőt, helyes kantáros nadrágban és megcsinálja. 

Te mit szerelsz?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások