Közösség

Csináld magad!

3231

Találtunk pár igen érdekes és veszélytelen kísérletet, összegyűjtöttük nektek a vonatkozó videókat, s közben azon gondolkoztunk, vajon miért nem ilyeneket csináltunk kémia és fizika órán, hiszen könnyen végrehajthatóak, veszélytelenek és egyszerűek?! Nem jegyeztük volna meg könnyebben a szabályokat, ha ilyen érdekes kísérleteken keresztül mutatják be?!

Nem newtoni folyadék

Gondolom mindenkinek rémlik még valami a viszkozitásról, amit fizika órán próbáltak a fejünkbe tömni. A lényeg, hogy a nem newtoni folyadékok folyási tulajdonságai eltéréseket mutatnak a tiszta anyagokétól..., de azt hiszem népes olvasótábort vesztenénk, ha ebbe a témába túlságosan belemennék. Akit jobban érdekel, az a viszkozitásról bővebben itt olvashat, a newtoni és a nem newtoni folyadékoknak pedig itt nézhet utána. Szóval a lényeg, hogy a szöveg alatt látható kis videóból megtudhatjuk, hogyan is készíthetünk otthon mi magunk is nem newtoni folyadékot pofon egyszerűen! Nem kell más hozzá mint víz, és kukoricakeményítő, és valóban vicces játék. A második videón pedig azt nézhetitek meg, hogy egy medencényi ilyen folyadékon akár járni is lehet!


szólj hozzá: Nem newtoni folyadék


szólj hozzá: Vízen járás

Lávalámpa

Ha már az ilyen otthon, házilag elkészíthető kísérletezgetős dolgoknál tartunk, akkor nem hagyhatjuk ki a lávalámpát sem, ami szintén nagyon egyszerűen összehozható. Kell hozzá egy fél literes műanyag flakon, egy kis növényi olaj, tinta,  pezsgőtabletta és..., de inkább nézzétek meg a videót!


szólj hozzá: Lávalámpa

Egy mozdulat és kristályosodik

Biztos mindenki ismeri a melegítőpárnákat, amiket ha megtörünk, villámgyorsan kristályosodni kezdenek, meleget adva ezzel. Az ekkor lejátszódó folyamat jelentős hőfejlődéssel jár, így adhat a párna hőt. A párnákban lejátszódó folyamatot szemlélteti a lenti videó. A kísérlethez nem kell más csak egy kis víz és némi nátrium-acetát, utóbbiról fogalmunk sincs, hogy hol szerezhető be, de biztos, hogy laboratóriumokban demonstratív célokra tartanak minimális mennyiséget belőle. Szóval a nátrium-acetátos vízbe csak egy kicsit belenyomjuk az ujjunkat, s egyből beindul a kristályosodási folyamat, ezt mutatja be a film. 


szólj hozzá: Kristályosodó melegítőpárna

Mi a kristályosodás oka? Az, hogy az oldat túltelített, tehát az adott hőmérsékleten sokkal több nátrium-acetátot tartalmaz,  mint a telített oldalt tartalmazna (ugyanaz az eset mint amikor túlcukrozod a reggeli kávét, bizonyos mennyiség felett már nem tud feloldódni a cukor a kávéban). A túltelített oldatokra jellemző egy úgynevezett metastabil állapot, amely a legkisebb külső hatásra is felborul, tehát mikor belenyúlunk a nátrium-acetátos oldatba, ezt az állapotot borítjuk fel, és ettől indul meg a kristályosodási folyamat, ami mivel exoterm, hőfejlődéssel jár.

Varázssör

Házibuliban, de egy kocsmában is eljátszható ez a kis trükk. A lényege, hogy nagyon hidegre hűtik a sört, ami ugyan még nincs megfagyva és könnyen kitölthető, de amint rácsapunk egy nagyot, a sör habzani kezd, és ennek köszönhetően rögtön megfagy! Nézzétek meg a videót erről is!


szólj hozzá: Varázs sör

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások