Test

A pasik igenis tárgyiasítanak

3222

Professzorok nyilatkoztatták ki nemrégiben, hogy a meztelen, félmeztelen nőket ábrázoló naptárak, képek nézegetése a férfiakban igenis azt váltja ki, hogy tárgyként tekintsenek az ellenkező nemre.

A kutatást a Princeton Egyetemen végezték, alaposan megvizsgálták hímeink agyát, és a műszerek segítségével a következőkre jutottak: meztelen nős képek nézegetése közben azon agyterületek kapcsolnak be, amik normál esetben olyankor aktivizálódnak, ha szerszámokról, kalapácsról, ütvefúróról nézegetnek prospektusokat. Ezzel párhuzamosan pedig csökken azon terület aktivitása, ami az érzelmekért, az empátiáért felelős.

A kutatásvezető Susan Fiske hozzáteszi, ezt a jelenséget akkor figyelték meg embereken, mikor hajléktalanokról és drogfüggőkről készült fotókat mutattak nekik, mert ezekkel a társadalmon kívüliekkel az emberek nem akarnak azonosulni, jellemzően nem érdekel bennünket, ők hogy éreznek.

Összességében azt a megállapítást tették, hogy ezek a képek a férfiakat tudat alatt arra késztetik, hogy a nőket magukban lealacsonyítsák. Ezért például a munkahelyeken elhelyezett cicis nénik azt eredményezik, hogy a férfiak szexualizálják női kollégáikat, s valahol tárgyként, alacsonyabb rendűként tekintsenek rájuk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások