Lélek

A kis tinik és a pornó

3219

Sokkoló hírt közölt a FOXNews, az elvileg felnőtteknek szóló pornófilmek nézői főleg 11 és 18 év közötti kamaszok - derült ki egy átfogó észak-európai kutatásból. Érthető, hogy a szülők dühösek, ijedtek és gondterheltek attól, milyen egyszerűen és gyorsan lehet ma hozzájutni a pornóhoz. A tizenévesek és a fiatal felnőttek gyakorlatilag folyamatosan ki vannak téve a szexuális tartalmú üzeneteknek és filmeknek a médiában, és ehhez társulnak még az interneten található pornográf tartalmú képek is. Az elmúlt tíz évben ugrásszerűen megnőtt a pornó szerepe a szexuális ismeretek megszerzésében, bár egy két évvel ezelőtti hazai felmérés szerint még mindig a partnerekkel való valós testi kapcsolat a legmeghatározóbb.

Szakértők szerint a fiatal, szűz lelkeket megtöri a filmekben látott nem normális szexualitás, pontosabban az, hogy hamis képet kapnak a testi örömszerzésről és a szexuális vágyról. Egy 2006-os, malmöi tanulmány szerint a tizenévesek közül főleg a fiúk az aktív pornófogyasztók, akiknek ez szinte általános dolog az életükben.


Lányok

A lányok inkább felnőtt korukhoz közeledve válnak a pornó rabjaivá, ám ők azok, akik odafigyelnek arra, mit néznek meg és nem élvezetből, hanem kíváncsiságból teszik azt. A pornót néző lányok ambivalensen érzik magukat a látottakkal kapcsolatosan, egyrészt ébresztőnek és izgalmasnak látják, másrészt undorítónak, gusztustalannak és a női nemre sértőnek. A felmérés során fény derült arra, hogy a lányok azért is néznek ilyen képeket és filmeket, mert mindenki más is teszi, akkor ők miért ne?

Fiúk

A fiatal fiúk a látott filmeket megbeszélik egymással, kifigurázzák, nevetnek a vicces párbeszédeken, utószinkronizáláson és a sóhajokon. A látott filmekből egyértelműen információkat is szereznek, újabb és újabb szexpózt látnak, amiket akár ki is próbálnak, függetlenül attól, hogy a legtöbb póz nem éppen életszerű, hisz azok a kamerának szólnak. Ahogy megtapasztalják, hogy ezek valójában nem használhatók, elhagyják a látottakat és talán ez is az oka annak, hogy a srácok az évek múlásával leszoknak a pornózásról, a saját élményeik és tapasztalataik sokkal izgalmasabbá válnak, mint a képeken és filmeken látottak - ez is kiderült egy malmöi felmérésből.

Tapasztalatok

Más észak-európai kutatások is alátámasztották azt, hogy a 12-20 éves korosztályban a fiúk belülről feltörő, erős vágyat éreznek arra, hogy felnőtt filmeket nézzenek, míg a lányok pusztán kíváncsiságból vagy mókából kalandoznak oda. A legmegdöbbentőbb, hogy a megkérdezettek fele -többségében fiúk - úgy gondolja, hogy a pornó javíthat az életükön, és pusztán egyharmaduk tartja úgy, hogy a látottak károsan befolyásolhatják szerelmi életüket. A felmérések kitértek arra is, hogyan látják magukat a lányok, hiszen számtalan szép testű, érett, plasztikázott nőt látnak hangosan élvezni. Kiderült, hogy a pornót néző lányok aggódnak a testük miatt, leginkább azért, hogy talán nem fognak megfelelni a fiúknak úgy, ahogyan vannak. Ezzel szemben a fiúkat a filmekben látott pénisz mérete sem hatotta meg.

Az ifjúsági pornófogyasztást megakadályozni nem igen lehet, úgy tűnik felnőtté válásunk szoros részévé váltak a pornófilmek, és csak abban bízhatunk, hogy a valóságot megtapasztalva az emberek leszoknak a felnőtt filmekről.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások