Lélek

Végre itt a ctrl+alt+del!

3209

Tessék előbányászni a fejekből az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmet, elmélázni azon, mennyire szeretjük, és néha milyen jó is lenne, ha tényleg törölhetnénk emlékezetünk egy részét. Persze hirtelen felindulásból és többnyire fájdalomból. Az emlékezetes film (Jim Carrey, Kate Winslet) ugyanis pont erről szól, (ha nem láttad volna, azonnal nézd meg!) a szakítás feldolgozhatatlanságát a vonatkozó memóriák törlésével oldják meg, de persze a szív többnyire nagyobb úrnak bizonyul az elménél.

Tudósok most kézzelfogható valósággá tették mindezt, ugyanis kifejlesztettek egy olyan gyógyszert, ami blokkolja a negatív emlékek előretörését egy úgynevezett béta-blocker segítségével. A kutatások természetesen kísérleti fázisban vannak, az állatkísérleteken túl azonban már embereken vizsgálják a hatékonyságot - eleddig sikerrel. A Daily Mail Online-ban is olvasható teszt szerint egy vizsgálati csoportban először pókokkal kapcsolatos félelmeket alakítottak ki, majd az alanyok felének beadták a memóriatörlőt, a másik felének pedig csak placebót.

A béta-blokkeresek innentől kezdve nem mutatták azokat a stresszreakciókat különböző szituációkban, mint előtte, ellentétben a placebós alanyokkal, a szer tehát úgy tűnik működik. Persze azt nem lehet tudni, hogy egyéb emlékek nem sérülnek-e, s sokan azt sem tekintik bizonyítottnak, hogy az emlékek maguk törlődnek, és nem csak a válaszreakció csökken. A tervek szerint poszttraumatikus stresszben szenvedőkön segíthet elsősorban a készítmény, hisz ők sokszor képtelenek pozitív töltetekkel felülírni a negatív beidegződést, azaz nem képesek leszámolni félelmeikkel, amit valami stresszes élmény váltott ki belőlük - gondoljunk itt például valakire, aki nemi erőszak áldozatává vált.

A szert mindazonáltal már most sokan támadják, nem csak kiszámíthatatlan járulékos hatásai miatt, hanem leginkább az általa felvetett etikai kérdések miatt. Minden bizonnyal alapvetően változtatná meg az érintett emberek személyiségét az, ha nem tanulhatnának saját hibáikból, mondják a kritikusok, s ez kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Mint ahogy az is, hogy mennyiben és hogyan változna meg az emberek személyiségfejlődése, ha a nem kívánt részeket, élményeket, tapasztalatokat egyszerűen csak kitörölhetnénk. És akkor még nem említettük, hogy az emberszázmilliók által vallott karma-tannak mindez tökéletesen ellentmond. Te használnád?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások