Lélek

Nyitva van az arany kapu

3193

Nemrég a facebookon egy ismerősöm bejelölte, hogy kapcsolatban él, majd azonnal kapott egy olyan kommentet, amiben egy barátja azt firtatja, vajon hogy hívják valóban azt a kapcsolatot amiben ő él, hiszen szingliként létezik szinte minden kapcsolatában. Azaz ismerkedik, flörtöl, randizik, ám mellette szerelmes abba akivel együtt él, csak éppen így tud jól működni. Az illető pofásan visszaírta, hogy ez a házasság, és valahol igaz is, csak éppen ez az a bizonyos nyitott házasság. Azaz a kapcsolatban nyílt ügyként kezeli mindkét partner a külön utakat.

Kitartó szeretet

Egy kapcsolatban eljön az az idő, amikor már a csókolozás nem vált ki semmilyen érzést a partnerek közt, azonban annyi mindenen átmentek és kitartottak egymás mellett, hogy nem szeretnének elválni. Ez az érzés csak olyan emberekben élhet, akik a kapcsolatukat valóban úgy élik, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, azaz jöjjön bármi az életben, munkahelyváltás, betegségek miegymás, mindig egy pár lesznek. Ez az a dolog amire a mai társadalmunk nem képes, hiszen egyszerűbb a másikon levezetni a problémákat és a másikra kivetíteni a hozott parákat is, mint kitartani és megpróbálni türelmesnek lenni.  Ráadásul valamiért a filmek is arra kódolnak, hogy az "igazi" kapcsolatban minden szép és jó, és az a nem igazi, amiben vannak rossz dolgok is. Ekkor azonban megoldásként meg kell pattanni és újat kell keresni, holott ez sok esetben elkerülhető lenne, hiszen ha valakinek az élete éppen krízisben van, és az elmúlt időszakban sok pofont kapott, érthetően nem lesz szexuálisan a csúcson, ezért a partnernek nélkülöznie kell, türelmesen, nem pedig lelépni valaki mással. Ha e szerint él két ember együtt, akkor tartós és erős kapcsolatuk lehet, ám ettől még a szexualitás és az érintések élményei elhalványodhatnak.

Hazugságok vagy őszinteség?

A monogámia pusztán álom, hiszen az emberi természettel ellentétes az, hogy évtizedeken keresztül ugyanazzal az emberrel keljünk, feküdjünk. Akármilyen is a kapcsolat, előbb vagy utóbb valakinek ingere lesz arra, hogy idegen testet érintsen, és ahogy valami zűr  vagy üreg lesz a kapcsolatban, meg is fogja tenni. Ekkor jönnek a túlórák, baráti találkozók kifogásnak, ráadásul hazudni kell annak, akit a világon a legjobban szeretünk. Lehet másképp is, és erre jó megoldás a nyitott házasság. Elmaradnak a hazugságok és végre őszinteség lép a pár életébe. (Tegyük mellé, hogy erre a lépésre a már jó pár éve együtt élő, talán gyerekes házaspárok szánják el magukat.)

more

Mindenki teszi?

Ha csak az egyik fél lép félre, és ezt rendszeresen megosztja a másikkal, akkor abból probléma lehet, hiszen a hű társ szenvedője lesz a történéseknek. A baj az, hogy erre nincsenek tuti receptek, ezt minden párnak ki kell alakítania, le kell fektetni a szabályokat. Az biztos, hogy megszűnik a tabu kérdése és a kapcsolatokban megszokott birtoklási vágy. A legtöbb kapcsolatot ugyanis ez mérgezi meg, emiatt lesznek a felek egy idő után önállóságukat vesztett bábok. 

Előnye és hátránya

A nyitott kapcsolat előnye az, hogy nem rúgjuk fel mindazt, amit felépítettünk, pláne ha már több mint tíz éves kapcsolatról, közös családról és vagyonról van szó. Ha egy szeszély miatt mindennek véget kellene vetni, úgy nagyon sok kárt szenvedni mindenki. Ha sikerül kialakítani azt a bizalmi kört, amiben biztos, hogy ez megmarad és a szeszély tárgya pedig csakis az ösztönök megélésére van, akkor boldog és harmonikus maradhat hosszú távon a kapcsolat. Egyes párok ezt azzal a szabállyal oldják meg, hogy minden hétvégét és ünnepet együtt töltenek, kikapcsolt telefonokkal. A nyitott kapcsolatot azonban nem úgy kell értelmezni, hogy örökre szól, mert a párkapcsolatokban ez csak egy ideiglenes dolog, hiszen a kapcsolat folyamatosan alakul, változik, olykor nyitottabb, olykor zártabb attól függően, hogy a partnerek milyen közel kerülnek egymáshoz. E tekintetben pedig látható, hogy aki úgymond a harmadik, a negyedik vagy ötödik, az koppan a földre, hiszen a pár kitart egymás mellett.

Alternatív megoldás

Ha nem bírjuk elviselni a tudatot, hogy partnerünk mással is randizgat, de már unjuk őt az ágyban, akkor felhozhatjuk a swinger klubokat, vagy kereshetünk más párokat arra, hogy a szexualitást feltüzeljük. Nem kell feltétlenül mással lefeküdni, ismerek olyan párt, akik nyolc éve élnek együtt, és az első öt-hat swinger klubos élményükben csak egymással szeretkeztek. Később nyitottak csak másokra, és már legalább három éve e szerint élnek együtt, boldogan.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások