Lélek

Ön, Ön, Ön

3181

A Zavarosban élni cikknél igen elég meglepő kommentek születtek.... Azt kértétek, adjunk tanácsot, miként lehet az önbizalmatokat felépíteni. Fura ez, ilyenek a kozmóban szoktak lenni, nem túl használhatóan. Végiggondoltuk, hogy nekünk mi az önbizalom és azt hogyan... Mi sem vagyunk mindent tudók, sőt nagyon sokszor keressük a biztos pontokat, figyeljük a reakcióinkat, másokét, építkezünk, táplálkozunk... Szóval nehéz. Vigyázat! Frázisok pufogtatása következik.

Az önbizalom növelése - ez furcsán hangozhat -, úgy a legegyszerűbb, ha megfeledkezel önmagadról. Az egódat sutba dobod és elkezdesz mások javára tenni. A jó, amit szerzel nekik, visszatükröződik rád. Felemelő tud lenni, amikor rámosolyogsz valakire és az leutánozza a fejedet, visszamosolyog rád. Ebből érzed, hogy elfogad, talán még többet is ad, és ettől jól érzed magad. Mert érzed önmagad. Hogy vagy és nem csak lézengsz a világban, a többi lézengő között.

Tévedés!

Az önbizalom nem függ attól, hogy mennyire fehérek a fogaid, nem függ attól, hogy mennyire vagy szexi, nem függ attól, hogy cool-e a stílusod. Az önbizalomnak ezekhez pont semmi köze, talán inkább ezekre van hatása az önbizalomnak. Talán. Teljesen mindegy, hogy ki vagy, mit csinálsz, milyen anyagi javaid vannak, és az is tök mindegy mások mit gondolnak rólad. Te te vagy, egyedül jöttél a világra, egyedül is halsz meg, senkinek semmi köze hozzád. Ahogy te sem ítélsz meg másokat, úgy másnak sincs ehhez joga, és neked erről nem kell tudnod, nem kell figyelembe venned.

Definíció

Hit abban, hogy van motivációnk, ami ahhoz kell, hogy céljainkat elérjük, van tudásunk és képességünk, hogy elhisszük, sorsunk a lehető legjobban alakul, és ha érezzük, élni jó. A legnagyobb az, ha úgy vélekedünk magunkról, hogy bármilyen szituációból tudunk tanulni, legyen az jó, legyen az rossz. Érdekes, hogy az önbizalom, az önbecsülés kialakulásához elsősorban együttérzésre van szükségünk. Az empátia vezet mások szeretetéhez, ezáltal olyan visszacsatolásokat kapunk, olyan tükrök lesznek a körülöttünk lévők, hogy önbizalmunk biztos alapokon fog állni. Jogos a kérdés, hogy most mi van, akkor mégiscsak számít a külvilág? A külvilág véleménye nem, a viselkedésre, személyedre adott válaszreakciók igen.

Hova veszett?

Az önbizalom elvesztésének oka, a kudarc, ami bármikor, bármilyen téren bekövetkezhet az ember életében. Önkritikus embereknél ez lehangoltsághoz vezet és, ha ez hosszú ideig tart, bizony hátráltató tényező további céljaink elérésében, terméketlenné, sőt működésképtelenné válhatnak, amolyan letaglózott állapotban senyvedhetnek. Rövid távon a kritikus szemléletből adódó önostorozás lehet építő jellegű, de hosszú távon mindig negatívan hat a motivációra. Egy ideig önismeretet épít, egy idő után rombol.

Ön...

Önismeret, önelfogadás, önbecsülés, önbizalom. Magamról szól, bár különböző jelentésű szavakról van szó, mégis szoros kapcsolatban állnak - nem csak magam miatt. Mindenki életében eljön az a pont, amikor megkérdezi magától: miért vagyok? Erre a legegyszerűbb válasz: megismerni önmagad. Ezt életünk végéig tapasztaljuk, tanuljuk, egy ponton elérkezünk az elfogadáshoz - egészséges psziché esetén -, majd kialakul az önbecsülés, mivel igyekszünk jót tenni önzetlenül, és ezzel saját magunknak is jót generálunk. És máris megszületett a bizalmunk önmagunk felé.

Hit, szeretet

Nagyon fontos, hogy képességeink - legyen az szellemi, fizikai, érzelmi -, tudatába legyünk, és ezt nagyra értékeljük. Ez a lehetőség tesz minket képessé arra, hogy kifejlesszük a szeretetre való képességünket, az együttérzést. Ez az az alap, ami az önbizalomhoz szükségeltetik, az önbizalom pedig a a legfontosabb eleme annak, hogy életünk bármely területén sikereket érhessünk el. Meg kell becsülni, és ki kell használni azt az intelligenciát, amivel rendelkezünk, folyamatosan tanulnunk kell, és ennek alapfeltétele, hogy nyitottak legyünk a világra, ezek által szert teszünk egy bizonyos bölcsességre, együttérzésre, majd magabiztosságra, s ezek ötvözete segít nekünk abban, hogy leküzdjük valamennyi akadályt, nehézséget, amivel életünkben találkozunk. Valamennyi vallásban óriási szerepet kap az empátia, az ebből fakadó bizalom, önmagunk, a világ és más emberek felé. Ez maga hit.

Izgalmas

Gondoljatok bele, hogy milyen izgalmas korban élünk! Lehetőségünk van önmagunk megismerésére, megvalósítására. Anyáink, nagyanyáink egy korlátozott, elvárásokkal, társadalmi előírásokkal teli világban éltek, ami bizonyos szempontból bizony kényelmes lehetett, hiszen még a gondolat sem merült fel, hogy "Ki is vagyok valójában?", ha fel is merült, tudták a választ, hiszen mindenki tudta, hogy milyennek, kinek kell lenniük feleségként, férjként, gyermekként. Csodálatos, hogy lehetőségekkel, szabad utakkal van kirakva életünk, elkövethetünk hibákat, megnézhetjük, hogy jelenleg hol tartunk, tévedéseink választ adnak arra, hogy merre menjünk, mi lehet a helyes út.

Mit tehetünk?

Az önismeretünket, önbizalmunkat megszerezhetjük számtalan módon, nagyszerű módszer a pszichodráma, a jóga, a meditáció, az önmagunkba fordulás, az elvonulás, az írás, az önkifejezés egyéb módjai. Ha nyitottak vagyunk bevonzzuk a megfelelő utat, a lényeg a keresés és a törekvés. Óriási munkával jár saját értékeink megtalálása, becsülése, önmagunk szeretete, de ha a külvilág felé szeretettel fordulunk, kapunk olyan visszajelzéseket, amelyekből építkezhetünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások