Közösség

Szemétmentes utcákat!

3169

Hamarosan elérkezik az az időszak, amikor a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. Nem ritka, hogy veszünk némi zsemlét, camping sajtot és zöldséget, majd megesszük valamelyik belvárosi parkban, esetleg veszünk mellé sört műanyag pohárban és élvezzük a napsütést. Jó esetben összegyűjtjük a szemetet és kidobjuk a közeli kukába, ha az nincs rogyásig tele. Mivel e lazulást olyan helyen tesszük, ahol nincs szemét, nem erjed az utcán otthagyott ürülék, nincs tele cigicsikkel a füves terület, ezért érdemes lenne arra is gondolnunk, hogy ezt megtartsuk, és legalább olyan állapotban hagyjuk el a parkot, ahogy mi találtuk. Hatékonyabb eszközzel is felléphetnénk a tisztaságért, mert nem pusztán esztétikailag bántja a szemünket, hanem egészségünkre és környezetünkre is komolyan káros az a szemét- és ürülékhalom ami közt élünk.

A parkokat kinőttük, egyre többen vagyunk, gyakorlatilag csüngünk a terek szélén, mert  igényünk van arra, hogy a szabadban legyünk nappal vagy éjszaka. A legtöbb helyen annyira kicsi szemeteseket helyeznek el, hogy arra már csak rápakolni tudjuk a többit, esetleg ügyesen a kuka mellé helyezzük azokat. Ez a jobbik eset, mely a parkok környékén fordul elő, és az utcákon sajnos még az akarat sincs meg az emberek többségében arra, hogy a termelt szemetet kidobja. A forró nyárban az ürülékek maradványai erjedni kezdenek, a galambokét is beleszámítva, melynek előszele már most is érezhető a napsütéses napokon. És erre nem az a megoldás, hogy a társasházakat takarítók domestosszal mossák fel az utcákat.

Személyes megoldás

Ismerek olyan embert, aki a liberális politikai párt aktivistája, emellett gond nélkül eldobja a szemetet oda, ahova az esik. Ez a morál még mindig él sajnos, bár megoldás lehetne az is, ha megfelelő mennyiségű szemetest helyeznének az utcákra, így lenne hova dobni út közben is a szemetet. Mivel egyre több a szemét, így érthető, hogy az önkormányzatoknak is megterhelő még több kukát elhelyezni, évről évre duzzadó, több szemét elszállításáról gondoskodni. Így nekünk kellene jobban odafigyelnünk, azaz a lehető legkevesebb szeméttel terhelni a környezetünket, de ha már elengedhetetlen, akkor vagy dobjuk a következő kukába, még ha addig fogni is kell a kezünkben vagy hordjunk magunknál egy zacskót, amibe rakátorzunk, és otthon dobjuk ki azokat, lehetőleg szelektíven. Ehhez azonban olyan hozzáállás szükséges, ami sajnos ránk nem jellemző, így talán törvényes megoldással segíthetnénk a szemetelés ügyén.

Törvényes, központi megoldás

Európa más nagyvárosaiban szigorúbban veszik mindezt és a szabadtéri dohányzást, na meg a cigicsikk eldobálását is. Londonban és Dublinban már környezetvédelmi rendőrök és a szemetelést ellenőrző járőrök figyelik a tisztaságot. Átvehetnénk ezt a megoldást kiegészítve azzal a tisztasági rendelettel, amit Prágában vezettek be, eredményesen. A cseh fővárosban fél éve mindenkit, aki az utcán rágógumit, cigicsikket vagy más szemetet eldob vagy kiköp, csúnyán megbüntetnek. A tisztaságot szabályozó rendeletben a galambok etetése és a közterületen való vizelés is szigorú szabályozás alá került, hiszen csakúgy, mint nálunk, ott is kiemelkedő egészségügyi problémát jelent az, hogy a nyugdíjasok etetik a gyorsan szaporodó és rengeteg fertőzést hordozó galambokat. Mindez csak az alap, mert a kutyatulajdonosoknak is fizetniük kell, ha nem takarítják el kedvenceik ürülékét. Mindemellett a falakon, buszmegállókon és oszlopokon kihelyezett úgynevezett engedély nélküli hirdetésekért is komoly összegeket kell csengetni. Az elmúlt fél évben majdnem nyolc millió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze a több mint kétezer bírságból, melyre Prága vezetése büszke lehet, ráadásul turisztikai szempontból is csak előnyös mindez a városnak. 

A közelgő tavaszt és nyarat tekintve hatásos lenne nálunk is hasonló törvények bevezetése, kiegészítve azzal, hogy igényünk is legyen arra, hogy tiszta városban éljünk. Végre valóban fellépnénk személyesen is a környezetünk védelméért, másrészt a hozzánk érkező turisták sem azt látnák a Gödörnél, amit tavaly egy nyár éjszakán vagy egy szombat reggel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások