Közösség

Súlyos bünti jár

3170

A BKV-t már annyit szidtuk, hogy több szót nem érdemel, ellenben ha arról beszélünk, hogy óvjuk környezetünket, akkor az alatt a tömegközlekedési eszközök használatát is értjük. Mégis elég igazságtalan pénzbírság jár, ha a tömegközlekedési eszközön érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazunk, pláne akkor látható az aránytalanság, ha összevetjük az autósok parkolási pótdíjával.

BKV bünti

Ha megbüntetnek a buszon vagy a villamoson, akkor helyszínen kell fizetni hatezer forintot. Akkor is megbüntetnek, ha nem volt sehol a környéken olyan hely, ahol jegyet lehetett volna venni, vagy épp bankjegyet nem fogadott el az automata, de előfordul, hogy egész egyszerűen nem működött, hisz ez sem ritka. A büntetés összegéről ezt írja a BKV közlemény: "A döntés értelmében június elsejétől a bérletbemutatás díja 2.500 Ft-ra, a helyszíni pótdíj 6.000 Ft-ra, a 30 napon belül utólag befizetett pótdíj 12.000 Ft" Ha a helyszínen nem tudsz kicsengetni hatezret, akkor tizenkettőbe fájt az a pár megálló. Ha arányosítva nézzük, akkor nagyon sok pénzt kell fizetnünk a büntetésért, ráadásul a jegyvásárlásra a metró megállókon kívül alig van lehetőségünk.

Autós bünti

Az autósok, akik szennyezik a levegőt, akik a járdán parkolnak és egyébként is mindenhol ott vannak, ennél jóval kevesebb büntetésre számíthatnak, ha rossz helyre parkolnak, vagy ha épp nem fizettek a parkolásért. A Centrum Kft. weboldalán közzétett pótdíjazás szerint ha egy autóst megbüntettek, akkor öt naptári napon belül az alapdíj, azaz a parkolási díj tízszeresét kell befizetnie, számszerűsítve 1260 Ft-ot, ha pedig meghaladja az öt naptári napot, akkor az alapdíj hússzorosát, azaz 2520 Ft-ot köteles befizetni. Tegyük mellé azt is, hogy önkormányzatonként eltérhet a parkolási büntetés összege, de így sem annyi, mint a tömegközlekedésen kapható büntetés, ami a legszerencsésebb esetben is minimum hatezer, de inkább tizenkétezer forint.

Jegyárak

Ha mellétesszük még azt is, hogy nem csak a büntetésben, de a jegyárakban is hatalmas a különbség, akkor végképp van okunk felháborodni, hiszen míg egy vonaljegy ma Budapesten kétszázkilencven forint, úgy egy órányi parkolásért mindössze százhuszonhat forintot kell az automatába dobni (a kiemelt övezetekben ennél persze többet), ráadásul hétvégén és minden nap este hat után ingyenes parkolni. Ha egyszer vesszük a fáradságot és megfigyeljük mennyi üzemelő parkolási automata, és mennyi BKV jegyet árusító automata van, azonnal láthatjuk a különbséget.

Mindenképpen elgondolkodtató mindez, hisz nem csak humanitásában, hanem környezetszennyezés szempontjából is károsak az autók, hiszen ma már pontosan kimutatható adataink vannak arról, milyen mértékben szennyezik a levegőt, milyen mértékben károsítják egészségünket, hogy lehet akkor az, hogy mégis a tömegközlekedéssel utazókat sújtja a nagyobb büntetés? El vagyunk képedve. Hozzátesszük, nem támogatjuk a BKV-n történő lógást, hisz szolgáltatást veszünk igénybe. De azért legyen már arányosság a világban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások