Mi ez?

Mi ez? Lisztérzékenység

3154

Van egy betegség amiben egyre többen szenvednek/szenvedünk, mégis rejtve van a világ elől, ez pedig a lisztérzékenység, más néven Coeliákia. Elég alattamomos kis dög és nem gyógyítható. Na persze nem kell rögtön megijedni, együtt lehet élni vele. 

A lisztérzékenység autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet túlreagál egy bizonyos allergént, jelen esetben a glutént, és természetellenes módon méregnek tekinti azt. A baj az, hogy glutén rengeteg élelmiszerben van: mindenben megtalálható ami búzából, zabból, árpából, rozsból, malátából vagy ezek származékaiból készül. A betegnél lehet, hogy sokáig nem is tűnik fel, hogy beteg, s mivel mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek ezért nehéz kideríteni, hogy mi is a baj. Nálam az volt, hogy nagyon fáradékony voltam, hirtelen sokat fogytam, pedig nagyon szeretek enni, ájulóssá váltam, és valahogy nem volt jó a világ, nem éreztem jól magam a bőrömben. El is indultam szépen a körútra, vérvétel, ultrahangok, újabb vérvételek stb. Végül eljutottam egy gastroenterologushoz aki speciálisan coeliákiára kért vérvételes vizsgálatot és rögtön ki is derült, hogy ez a baj.

A legrosszabb az egészben az, hogy elméletileg gyerekkorom óta élek vele, és senkinek sem tűnt fel, hogy azért vagyok annyit beteg, azért vagyok annyira fáradékony, mert baj van. A lisztérzékenyeknél ugyanis a következő történik. A glutén letapad a bélfalakra és megöli a bélbolyhokat, így szinte semmi tápanyag nem szívódik fel a szervezetben. Ez még mindig a kisebbik baj, de ha nem kezelik, akkor meddőséget okozhat, és hajlamosít a különféle rákos megbetegedésekre is.

Hogyan kezelhető?

Hát diétával. Száműzni kell MINDENT amiben glutén található. De akkor mit eszünk? Minden mást amiben nincsen glutén, és ma már szerencsére elég széles a skála. Persze mi nem mehetünk bármilyen étterembe, nem ehetünk átlagos kenyeret vagy bármilyen péksütit, Budapesten egyetlen cukrászdából rendelhetünk süteményt és még sorolhatnám. Az élelmiszereink sokkal drágábbak. Például egy 400 grammos kenyér 5-6-700 forint körül van, de ha magunk akarjuk sütni kenyérsütőben akkor sem biztos, hogy olcsóbban jövünk ki.

Azért gondoltam, hogy fontos, hogy erről megjelenjen cikk itt a cotcoton mert még mindig ufónak tartanak minden olyan embert akinek valamilyen ételallergiája vagy autoimmun betegsége van. Érdekes például, hogy az éttermekben van külön a vegáknak étlap, de ha egy lisztérzékeny elmondja, hogy mit nem ehet, és mi ne legyen a kajájában akkor hülyén néznek rá. Mert mi nem csak a lisztet nem ehetjük, hanem nagyon sok olyan dolgot sem, aminek a tartosításához vagy állományjavításához (pl.: chipsek, néhány joghurt stb.) felhasználtak valamilyen kalászos növényt.

Egyébként nem olyan rémes így élni, csak néha összefacsarodik az ember szíve, amikor arra gondol, hogy enne egy palacsintát a közeli palacsintázóban vagy megenne egy jó kis krémest, és nem teheti meg. A témában egyébként bővebb infót a www.liszterzekenyseg.hu oldalon olvashattok.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások