Közösség

Készülj, kapcsolj!

3093

Ma már senki sem tagadja, hogy a klímaváltozás az emberiség számára az egyik legnagyobb probléma, de tudomást csak kevesen vesznek róla. E változás okozója pedig maga az ember, aki túl nagy mennyiségben juttat olyan üvegházhatású gázokat (szén-dioxid, metán, nitrogén-dioxid) a légkörbe, amelyek Földünk folyamatos felmelegedését okozzák.

„Szegeden nincs tiltás, mert nincs szankció. A polgármester csak kéri az autósokat, hogy ne menjenek kocsival a szmog miatt. Azért nem feledkezett meg az ösztönzésről sem. Szegeden ingyen lehet igénybe venni a tömegközlekedést péntekig, mert a légszennyezettség a riasztási határértéket 25 százalékkal meghaladta.” Rendkívül elszomorító volt látni, hogy ez az elkényelmesedett autós társadalmunkat mennyire nem érdekelte. Semmi nem változott, a forgalom nem lett kisebb és nem parkolt kevesebb autó a belvárosban. A média pedig a fő hangsúlyt nem a szmogriadóra és annak hatására fektette, hanem arra, hogy „nincs szankció”. Ugyebár Budapestre csak a páratlan vagy a páros rendszámú autók mehettek volna be, de! Mivel erre nincs törvény ezért annak aki ennek ellenére mégiscsak behajtott a szmoglepte fővárosunkba, csak ejnye-bejnye járt. (nonszensz) 

Ez csak egy példa a sok közül arra, hogy az emberek mennyire nem foglalkoznak a környezetükkel, közvetve az egészségükkel (nyilván ami nem csepp, rágótabletta, vagy kapszula formában van, annak amúgy se lehet sok köze hozzá…). Mert hát amíg nem leszünk betegek a szmogtól (akármi legyen is az), addig kit érdekel?! Ha meg megbetegszünk, akkor meg jól beperelünk mindenkit akire rá tudjuk fogni, hogy miatta kerültünk ilyen állapotba.  Olyan könnyen mondjuk, hogy miért én? meg, hogy „egy fecske nem csinál nyarat” és sajnos ez a hozzáállás annyira jellemző az emberekre. Senki nem szeret a közjóért áldozatokat hozni (a mártírok korszaka rég véget ért). Pedig ha kinyitnánk a szemünket, láthatnánk, hogy rengeteg olyan apró dolog van mellyel igenis tehetünk valamit a környezetünkért és nem kerül sem pénzbe, sem fáradtságba. Lássuk!

Föld Órája 2009

Világszerte már 62 ország 74 városa csatlakozott a Föld Órája (Earth Hour) 2009 akcióhoz. A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet egymilliárd embert és 1000 várost szeretne a kezdeményezés mögé állítani. Arra kérik a világ lakosságát, vállalatait és az önkormányzatokat, hogy 2009. március 28-án, szombaton, 20.30-kor kapcsolják le a világítást egy egész órára. A Föld Órája célja, hogy eddig soha nem látott méretű, globális összefogást teremtsen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az akció bejelentésének időzítése szándékosan a Poznan-i ENSZ Klímakonferencia idejére esik, ahol a világ döntéshozói az új, globális éghajlatváltozási egyezményről tárgyalnak, melynek lezárása 2009 decemberében, Koppenhágában lesz. 

A kezdeményezés Ausztráliából, Sydney-ből indult 2007-ben. 2,2 millió család és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyokat egy órára. Tavaly március 29-én este 8 órakor sorban sötétültek el a nagyvárosok. Elsőként Sydney, majd követte Manila, Bangkok, San Francisco is. A WWF kezdeményezésére több száz városban hunytak ki a fények egy órára, több mint 100 millió ember és 35 ország részvételével. Budapesten lekapcsolták a Vár, a Lánchíd, a Citadella, a Bazilika és még több más épület és szobor díszkivilágítását. Hasonlóan tettek Pécsett, Debrecenben és Sátoraljaújhelyen is. 

Nemcsak városok, de vállalatok, hotelek is csatlakoztak. Itthon például a Magyar Telekom sötétítette el fényreklámjait és épületei világítását. A Four Seasons szállodalánc világszerte gyertyafényes vacsorával várta vendégeit, a becslések szerint több mint 30 millióan kapcsolták le a világítást otthonukban. A 2009-es Föld Órájához többek között már csatlakozott Las Vegas, Los Angeles, London, Hong-Kong, Róma, Varsó és Dubai. 2009. március 28-án, 20.30 órakor bolygónk legismertebb nevezetességei borulnak sötétbe egy órára. Le fog kapcsolni például a világ legmagasabb épülete, a Burj Dubai, a Sydney Operaház, a CN Torony Torontóban és Európa legmagasabb épülete, a Federation Tower Moszkvában. Csatlakozzatok Ti is!! A Föld Óráján való részvételre ezen a weboldalon lehet regisztrálni.


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások