Test

Lüktet, hasogat

3163

Sokan már érezzük is, hogy milyen, amint kimondjuk a gyilkos szót: migrén! Jellegzetes fejfájásról van szó, amelynek féloldalas mivolta miatt, a görögök hemicrania névvel illették, az angolban megrim-ként került be, majd a franciák migrain-nek nevezték, mi meg simán migrénnek. Ez a típusú fejfájás rohamokban jelentkezik, van, aki csak életében egyszer tapasztalja meg, van, aki havonta többször is.

Milyen?

Borzasztó erős tünetei vannak ennek a típusú fejfájásnak, éles, lüktető, mozgásra, erős fényre fokozódó, féloldali fejfájás, amit megelőzhetnek az aura tünetek is. Az aura tünetek a következőek lehetnek: látótérbe beúszó, azon végigvonuló villódzó fényjelenségek, növekvő sötét foltok, végtag zsibbadás, fényérzékenység, zajra való erős ingerek. Nagyon ijesztőek a kísérő tünetek is. Én több mint tíz éve tapasztaltam először migrént - jellemzően húsz éves kor körül szokott kialakulni -, arra lettem figyelmes, hogy a látóterem egyik oldalán egy fényes forma kezdett el cikázni, két dimenzióban, ez egy húsz-harminc perc alatt eltűnt, és amelyik oldalon elindult, azzal ellentétes oldalon iszonyú fejfájásom lett. A látótérzavar során hányingerem volt, szédültem. Persze, hogy mikor már másodszor jelentkezett ez a tünetegyüttes és semmivel nem tudtam elmulasztani a fejfáját elmentem orvoshoz. végigmentem mindenféle vizsgálaton, voltam szemészeten, fül-orr-gégészeten, nőgyógyásznál, MR vizsgálaton, CT-n, tényleg mindenhol. Természetesen negatív lett minden eredményem, így abban maradtunk az orvosommal, hogy ezzel fogok együtt élni. Hát köszi. Eleinte még próbálkoztam durva fájdalomcsillapítással, a sima fejfájás csillapítótól elkezdve a vénás fájdalomcsillapító kombóig mindent, de persze semmi nem használt. Eltelt több, mint tíz év, de ma sem tudom megelőzni a rohamot, persze sok kis apró trükk van, ami enyhíteni tudja a fájdalmat, de a kellemetlen látótérzavarral semmit nem tudok még mindig kezdeni. A migrénes fejfájás legalább négy órán keresztül eltart, de van, hogy három napig is szenvedünk tőle. Sokaknál a hányinger tárgyiasult formában is megjelenik, és képtelenek bármilyen tevékenységre. Én már megtanultam vele élni, igyekszem nem tudomást venni róla, amikor jelentkezik, persze vezetés közben, számítógép előtt ez eléggé lehetetlen. Sokaknak segít az elsötétített szobában való csendes pihenő, de bevallom, nekem ez még nem jött be. 

Hogyan? 

Ahány emberrel beszélgettem már, akikről tudtam, hogy küzdenek a migrénnel, annyiféle leírást hallottam már. Sokuknál nincsenek aura tünetek, ezt a szaknyelv közönséges migrénnek nevezi, a klasszikus migrén jár aura tünetekkel, sőt ezek még a fejfájás elmúltával is megmaradhatnak. Mindegy kinek milyen típusú migrénje van, a roham előtti napokban már érzékelhető a változás a szervezetben, a hangulatban. Sok beteg számolt be arról, hogy minden ok nélkül úgy érezte, hogy tele lett energiával, feldobott volt, vagy épp ellenkezőleg, a teljes fáradság és elgyötörtség lett úrrá rajta, általános jelenség a szomjúság és az édes ételek kívánása. Szerencsére a migrén mögött nem áll súlyos betegség, anatómiai elváltozás, az okát nem ismerik, persze vannak elképzelések, amelyeket betegenként különböző okokra vezetnek vissza. Mivel a legtöbb esetben a gyógyszer mit sem ér, ezért felesleges szedni azokat, ráadásul azok a durva gyógyszereket, amiket orvosok a migrénre szoktak adni, könnyen függőséget okoznak. Magyarországon a lakosság több mint tíz százaléka szenved migrénes rohamoktól, nőknél sokkal gyakoribb, a migrénesek körülbelül hetven százaléka nőbeteg, és körülbelül három százalékuk gyerek.

Minek?

Folyamatosan kutatják, hogy milyen okok miatt alakul ki a migrénes betegség, szóval talán érdemes lenne újra elmenni orvoshoz, mert tíz év alatt nagyon sok új dolgot fedeztek fel. Egy elmélet szerint az agyi véráramban bekövetkezett változások váltják ki a migrént. Feltételezések szerint a migrénes betegeknek az erei nagyon érzékenyek, könnyen összehúzódnak, majd hirtelen kitágulnak, a fájdalmat érzékelő receptorok nagy ingerületet kapnak és jön a görcs. Hogy miért szűkülnek, majd miért tágulnak az erek, erre nem tudni a választ, hormonváltozásra gyanakszanak ,amit alátámaszt az is, hogy főként csajoknál jellemző ez a kiváltó ok. Ezt a feltételezést cáfolták meg a Kansas Egyetem neurológus kutatói. Szerintük az idegvégződéseket érő elektromos impulzusok váltják ki a migrént, nem pedig az agyi erek ismeretlen okból eredeztethető szűkülete és tágulata.

Orvost, gyógyszert!

Akinek aura tünetek is kísérik a fejfájását, minden bizonnyal annyira megijed, hogy kapásból elrohan az orvoshoz, gondol agyrákra, agyvérzésre, valami idegi károsodásra, bármire. Persze nem eszik ilyen forrón a kását, és mire az ember a kivizsgálósdi herce-hurca végére ér, hát megtanul vele együtt élni. ami persze nem megoldás, de mire végigjárja az összes szakrendelést, tényleg eltelik egy év, és legalább tíz migrénes roham. Persze vannak olyan típusú fejfájások, amikkel nem majd, hanem rögtön orvoshoz kell menni. Amennyiben hirtelen jön a fejfájás a tarkód felett, a fájdalom kiterjed az egész testre, esetleg napról napra erősebb lesz és csillapíthatatlan, lüktető a fájás, baleset utáni fájdalomról van szó, szemgolyó feszülésével járó fájdalmad van, vagy, ha fájdalmat láz kíséri azonnal menj orvoshoz!

Vissza természetbe!

Észrevettem, amikor migrénes rohamom van és van lehetőségem lazítani, akkor sokkal elviselhetőbb a folyamat. Érdemes olyan tevékenységeket végezni a migrén alatt, amik nyugtatólag hatnak ránk, én nagyon szeretek ilyenkor zenét hallgatni, egy nagyot sétálni, venni egy kellemes, de nem túl forró fürdőt. Sokaknak segít egy hűvös, csendes, elsötétített szobában való pihenés is. Bizonyították, hogy a Q-10 táplálékkiegészítő, a B-vitamin segít megelőzni a migrén kialakulását, valamint a magnézium is jótékonyan hat a rohamokra. sokan kezeltették már migrénjüket akupunktúrával, de a legújabb vizsgálatok szerint ezeknek csak placebo hatásuk van, bár az is hatékony sok esetben. Masszázsolajat is készíthetünk a migrénünkre. Borsmentaolajat keverjünk össze búzacsíra olajjal és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a halántékunkat, ugyanígy használható citromfűolaj, levendula vagy eukaliptusz - ezeknek a párologtatása is segíthet-, gyógyteák közül a kankalintea, a macskagyökér és a cickafark, ami hatékony lehet. A régi öregek kámfort tettek vattára, ezt dugták a fülükbe, ami hatékony fejfájás-csillapító.

Öröm az ürömben

Kutatások, felmérések azt bizonyítják, hogy akiknél a migrén jelen van ritkábban kapnak emlőrákot. A migrénes nők esetében harminc százalékkal alacsonyabb a mellrák előfordulása. A tumor és a migrén közötti összefüggést a hormonokkal lehet összefüggésbe hozni, de természetesen az okai még nem világosak.

Tudatosan

Ha már migréned van, vagy legalábbis gyanakszol, hogy ez a bajod, akkor érdemes naplót vezetned. Próbálj meg visszaemlékezni, hogy mit ettél az elmúlt két napban, hogy voltak-e hangulati ingadozásaid, milyen tünetekkel jelentkezett a fejfájásod, milyen gyógyszer vettél be, volt-e hányingered, szédülésed. Ha egy ilyen naplóval mész orvoshoz, örülni fog neked, legalábbis biztosan minden kérdésére kaphat választ.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások