Test

Lüktet, hasogat

3163

Sokan már érezzük is, hogy milyen, amint kimondjuk a gyilkos szót: migrén! Jellegzetes fejfájásról van szó, amelynek féloldalas mivolta miatt, a görögök hemicrania névvel illették, az angolban megrim-ként került be, majd a franciák migrain-nek nevezték, mi meg simán migrénnek. Ez a típusú fejfájás rohamokban jelentkezik, van, aki csak életében egyszer tapasztalja meg, van, aki havonta többször is.

Milyen?

Borzasztó erős tünetei vannak ennek a típusú fejfájásnak, éles, lüktető, mozgásra, erős fényre fokozódó, féloldali fejfájás, amit megelőzhetnek az aura tünetek is. Az aura tünetek a következőek lehetnek: látótérbe beúszó, azon végigvonuló villódzó fényjelenségek, növekvő sötét foltok, végtag zsibbadás, fényérzékenység, zajra való erős ingerek. Nagyon ijesztőek a kísérő tünetek is. Én több mint tíz éve tapasztaltam először migrént - jellemzően húsz éves kor körül szokott kialakulni -, arra lettem figyelmes, hogy a látóterem egyik oldalán egy fényes forma kezdett el cikázni, két dimenzióban, ez egy húsz-harminc perc alatt eltűnt, és amelyik oldalon elindult, azzal ellentétes oldalon iszonyú fejfájásom lett. A látótérzavar során hányingerem volt, szédültem. Persze, hogy mikor már másodszor jelentkezett ez a tünetegyüttes és semmivel nem tudtam elmulasztani a fejfáját elmentem orvoshoz. végigmentem mindenféle vizsgálaton, voltam szemészeten, fül-orr-gégészeten, nőgyógyásznál, MR vizsgálaton, CT-n, tényleg mindenhol. Természetesen negatív lett minden eredményem, így abban maradtunk az orvosommal, hogy ezzel fogok együtt élni. Hát köszi. Eleinte még próbálkoztam durva fájdalomcsillapítással, a sima fejfájás csillapítótól elkezdve a vénás fájdalomcsillapító kombóig mindent, de persze semmi nem használt. Eltelt több, mint tíz év, de ma sem tudom megelőzni a rohamot, persze sok kis apró trükk van, ami enyhíteni tudja a fájdalmat, de a kellemetlen látótérzavarral semmit nem tudok még mindig kezdeni. A migrénes fejfájás legalább négy órán keresztül eltart, de van, hogy három napig is szenvedünk tőle. Sokaknál a hányinger tárgyiasult formában is megjelenik, és képtelenek bármilyen tevékenységre. Én már megtanultam vele élni, igyekszem nem tudomást venni róla, amikor jelentkezik, persze vezetés közben, számítógép előtt ez eléggé lehetetlen. Sokaknak segít az elsötétített szobában való csendes pihenő, de bevallom, nekem ez még nem jött be. 

Hogyan? 

Ahány emberrel beszélgettem már, akikről tudtam, hogy küzdenek a migrénnel, annyiféle leírást hallottam már. Sokuknál nincsenek aura tünetek, ezt a szaknyelv közönséges migrénnek nevezi, a klasszikus migrén jár aura tünetekkel, sőt ezek még a fejfájás elmúltával is megmaradhatnak. Mindegy kinek milyen típusú migrénje van, a roham előtti napokban már érzékelhető a változás a szervezetben, a hangulatban. Sok beteg számolt be arról, hogy minden ok nélkül úgy érezte, hogy tele lett energiával, feldobott volt, vagy épp ellenkezőleg, a teljes fáradság és elgyötörtség lett úrrá rajta, általános jelenség a szomjúság és az édes ételek kívánása. Szerencsére a migrén mögött nem áll súlyos betegség, anatómiai elváltozás, az okát nem ismerik, persze vannak elképzelések, amelyeket betegenként különböző okokra vezetnek vissza. Mivel a legtöbb esetben a gyógyszer mit sem ér, ezért felesleges szedni azokat, ráadásul azok a durva gyógyszereket, amiket orvosok a migrénre szoktak adni, könnyen függőséget okoznak. Magyarországon a lakosság több mint tíz százaléka szenved migrénes rohamoktól, nőknél sokkal gyakoribb, a migrénesek körülbelül hetven százaléka nőbeteg, és körülbelül három százalékuk gyerek.

Minek?

Folyamatosan kutatják, hogy milyen okok miatt alakul ki a migrénes betegség, szóval talán érdemes lenne újra elmenni orvoshoz, mert tíz év alatt nagyon sok új dolgot fedeztek fel. Egy elmélet szerint az agyi véráramban bekövetkezett változások váltják ki a migrént. Feltételezések szerint a migrénes betegeknek az erei nagyon érzékenyek, könnyen összehúzódnak, majd hirtelen kitágulnak, a fájdalmat érzékelő receptorok nagy ingerületet kapnak és jön a görcs. Hogy miért szűkülnek, majd miért tágulnak az erek, erre nem tudni a választ, hormonváltozásra gyanakszanak ,amit alátámaszt az is, hogy főként csajoknál jellemző ez a kiváltó ok. Ezt a feltételezést cáfolták meg a Kansas Egyetem neurológus kutatói. Szerintük az idegvégződéseket érő elektromos impulzusok váltják ki a migrént, nem pedig az agyi erek ismeretlen okból eredeztethető szűkülete és tágulata.

Orvost, gyógyszert!

Akinek aura tünetek is kísérik a fejfájását, minden bizonnyal annyira megijed, hogy kapásból elrohan az orvoshoz, gondol agyrákra, agyvérzésre, valami idegi károsodásra, bármire. Persze nem eszik ilyen forrón a kását, és mire az ember a kivizsgálósdi herce-hurca végére ér, hát megtanul vele együtt élni. ami persze nem megoldás, de mire végigjárja az összes szakrendelést, tényleg eltelik egy év, és legalább tíz migrénes roham. Persze vannak olyan típusú fejfájások, amikkel nem majd, hanem rögtön orvoshoz kell menni. Amennyiben hirtelen jön a fejfájás a tarkód felett, a fájdalom kiterjed az egész testre, esetleg napról napra erősebb lesz és csillapíthatatlan, lüktető a fájás, baleset utáni fájdalomról van szó, szemgolyó feszülésével járó fájdalmad van, vagy, ha fájdalmat láz kíséri azonnal menj orvoshoz!

Vissza természetbe!

Észrevettem, amikor migrénes rohamom van és van lehetőségem lazítani, akkor sokkal elviselhetőbb a folyamat. Érdemes olyan tevékenységeket végezni a migrén alatt, amik nyugtatólag hatnak ránk, én nagyon szeretek ilyenkor zenét hallgatni, egy nagyot sétálni, venni egy kellemes, de nem túl forró fürdőt. Sokaknak segít egy hűvös, csendes, elsötétített szobában való pihenés is. Bizonyították, hogy a Q-10 táplálékkiegészítő, a B-vitamin segít megelőzni a migrén kialakulását, valamint a magnézium is jótékonyan hat a rohamokra. sokan kezeltették már migrénjüket akupunktúrával, de a legújabb vizsgálatok szerint ezeknek csak placebo hatásuk van, bár az is hatékony sok esetben. Masszázsolajat is készíthetünk a migrénünkre. Borsmentaolajat keverjünk össze búzacsíra olajjal és körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a halántékunkat, ugyanígy használható citromfűolaj, levendula vagy eukaliptusz - ezeknek a párologtatása is segíthet-, gyógyteák közül a kankalintea, a macskagyökér és a cickafark, ami hatékony lehet. A régi öregek kámfort tettek vattára, ezt dugták a fülükbe, ami hatékony fejfájás-csillapító.

Öröm az ürömben

Kutatások, felmérések azt bizonyítják, hogy akiknél a migrén jelen van ritkábban kapnak emlőrákot. A migrénes nők esetében harminc százalékkal alacsonyabb a mellrák előfordulása. A tumor és a migrén közötti összefüggést a hormonokkal lehet összefüggésbe hozni, de természetesen az okai még nem világosak.

Tudatosan

Ha már migréned van, vagy legalábbis gyanakszol, hogy ez a bajod, akkor érdemes naplót vezetned. Próbálj meg visszaemlékezni, hogy mit ettél az elmúlt két napban, hogy voltak-e hangulati ingadozásaid, milyen tünetekkel jelentkezett a fejfájásod, milyen gyógyszer vettél be, volt-e hányingered, szédülésed. Ha egy ilyen naplóval mész orvoshoz, örülni fog neked, legalábbis biztosan minden kérdésére kaphat választ.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
febr
10
Hella írta:
Ilyen durva migrénem még nem volt, viszont középiskolás koromban mindennap fájt a fejem egy pontban a homlokomon. Voltam vele fogorvosnál, ideggyógyászaton, háziorvosnál, aztán a szemészeten kiderült, hogy gyorsan romlik a jobb szemem és ezért volt a fejfájás.
13:44
2
febr
10
zsofi írta:
hát aki egy migrén alatt képes sétálni, annak nem is migrénje van :)
13:45
3
febr
10
tiatia írta:
Akupunktúra, akupunktúra, akupunktúra!

Nekem nagyon sokat segített, a klasszikus migrének nem jöttek vissza többet. Egyszerű, kisebb fejfájásaim néha azért vannak, de a szörnyű nagy rohamok elmúltak.
Nem elég egyszer, hanem évente kétszer, tavasszal és ősszel egy-egy kúrát kell tartani. Az évszak kezdetek megterhelik a felkészületlen szervezetet, és a szeles időben amúgyis fokozódik a migrénes hajlam. Egy hónapig hetente egy-egy kezelés, aztán néhányszor két hetente, majd még egy a végén, de ez egyéni, kinek mennyi használ.
Még néháy tanács: mindig legyen nálad sapka vagy kendő, még jó időben is jöhet hirtelen szél. Kösd be a fejed, sokat segít a megelőzésben!
Táplálék allergiák, erről majdnem mindenki tud, aki migrénes: hosszú a lista, de a tej, a sajt, a bor nálam hamar kiváltotta a rohamokat. A legszörnyűbb emlékem egy borkóstoló, sajtokkal...Illetve, ami utána következett.
Amióta szinte teljesen elhagytam a húst az étkezésemből, az is sokat javított.
Ha érzed, hogy kezdesz "tompulni", igyál meg gyorsan legelább fél liter vizet!
C vitamin még beszedhető, nagyobb dózisban, szintén javít.
De az akupunktúra és a lazító gyakorlatok mindenkinek ajánlható.
13:48
4
febr
10
szeba írta:
3 évig fogamzásgátlót szedtem, minek köszönhetően 1 héten 2-szer voltak migrénes rohamaim. Hányinger, hányás, iszonyú fejfájás, szédülés, fényérzékenység... Abbahagytam a gyógyszert, és mostmár szerencsére csak kb másfél havonta 1x kell megküzdenem vele. Nekem ilyenkor az segít, ha sötétben, a lehető legnagyobb csendben ALHATOK. Legtöbbször mire felébredek, elmúlik. Egyébként semmilyen fájdalomcsillapító nem segít.
14:20
5
febr
10
tiatia írta:
http://egeszseg.origo.hu/cikk/0905/098972/20090126_akupunktura_fejfajas_1.htm
Ebből a cikkből kiderül, hogy nem az akupunktúrának van placebó hatása, hanem annak az eljárásnak, amikor a "nem igazi" akupunktúrás pontokat szúrják meg, viszont ennek ellenére így is csökken a fájdalom. Ettől még a valódi akupunktúrás pontokon végeztt kezelésnek megvan a maga hatása, nem csak placebó.
14:23
6
febr
10
miju írta:
Nekem nagyon durva migréneim tudnak lenni, olyan nagyon fáj,hogy a fejmasszázs sem segit, pedig szokott. Volt olyan,h zsibbadtak a fogaim is. Órákon át csak kínoz és persze totál csendet nem találok. Általában másnapra kialszom én is de az az egy nap annyira borzasztó,h a fenének lenne kedve kimenni sétálni vagy egyáltalán megmozdulni :S
15:26
7
febr
10
tiborka írta:
ah gyermekkorom története...
azt a migrénest, aki elmegy sétálni és zenét hallgat, én is megnézném!
akinek pedig migrénje van/volt tudja, hogy az arc akupunktúrális pontjainak (halánték, a szemöldökök és az orrtö találkozása stb) masszírozása az egyetlen ami enyhíti a tüneteket. én erre mielött hallottam volna egyáltalán az akupunktúrárol rájöttem magamtól 7-8 évesen. erös fejfályás is okozhat tüneteket, mint a migrén, de ez egy tünetegyüttes.
15:28
8
febr
10
Katyerina írta:
Több mint 10 évig volt migrénem. Az a klasszikus, gyilkos rohamom szerencsére ritkán volt, másfél-két havonta, akkor kénytelen voltam elmenni, jobban mondva elvitetni magam ügyeletre, mert ilyenkor egyedül már nem tudtam közlekedni. Ilyenkor benyomtak egy „koktélt”, amitől másfél napig folyamatosan aludtam, majd kitisztultam és minden oké. De nem ez volt a jellemző, hanem a mindennapos, erős fejfájás, olykor-olykor hányingerrel és remegéssel, a hét hét napjából min. 5 nap így volt. Megjártam vele mindent, amit lehet. Orvosok, természetgyógyászok, masszőrök, gyógyteák, tisztító kúrák, diéták, akupunktúra, jóga stb stb... 10-ből min. 9-szer azt mondták, majd kinövöm, tanuljak meg vele együtt élni stb. De könyörgöm, lassan 30 évesen miből nőjjek már ki? :D
Persze hosszú út vezetett idáig, hogy ma már nincs migrénem, és 3 módszer volt, ami segített ebben. Az akupunktúra hatásos, de min. 2-3 évente meg kell ismételni, hogy a hatása meg is maradjon. Először is, ez nem túl olcsó módszer, ha jól emlékszem, kb. 15 kezelésen voltam. Ez kezelésenként 3-4 ezer Ft-ot jelent (ez olyan 5 évvel ezelőtti ár, és még csak nem is volt drágának mondható összevetve más árakkal!), így kiszámolhatjuk, mennyibe is kerül egy ilyen kúra. Úgy gondolom, ez kissé megterhelő, így rendszeresen elvégezve, a pénztárcámnak mindenféleképp, ezért más megoldások után néztem. De még ha el is lennék eresztve anyagilag, akkor sem mennék még egyszer, mert kellemesnek nem igazán mondható. Sőt... jöttem már ki sírva egy ilyen kezelés után, amikor már több mint 130 tű bennem volt... Pedig bírom a fájdalmat, aki évekig él együtt a migrénnel, az tudja, hogy egy idő után jobban bírja a fájdalmakat, mert kénytelen megszokni...
Utána kerültem el egy tündéri jó fej orvoshoz, a Sote migrén szakrendelésére. Ő kijelentette kapásból, ha csak lehet, gyógyszert nem fog adni. Na ez már szimpatikus volt. B2 vitamint adott, és azt kellett kúraszerűen szednem, évente 2x 2 hónapig. A különbség csak az volt a gyógyszertárban kapható B2 vitaminhoz képest, hogy ilyen tisztaságban és mennyiségben csak a Sotén adják ki, így gyógyszertárban nem lehet kapni. Tehát gyakorlatilag lóadagról van szó. Ez azért kellett, hogy megszüntesse az idegek érzékenységét, ami miatt létrejön a fejfájás. De ha már évek óta fáj a fejed, akkor az idegek egyre sérülékenyebbek lesznek, amitől egyre többször jön létre a fejfájás, ez egy ördögi körforgás. Ezt valahogy így magyarázta a doki. Mindenesetre sokkal jobb lett a kúra után, de még mindig nem volt tökéletes. Rohamok azért még voltak, erre pedig adott egy valamilyen speciális, csak náluk kapható gyógyszert, ami elmulasztotta ezeket. De legalább nem kellett injekciózni... Így már valamivel jobb volt a helyzet, de akkor sem akartam gyógyszeren élni, még ha csak a roham idején kell is bevenni, épp elég gyógyszert szedtem már életemben...
Ezután kezdtem el pránanadizni, azóta teljesen jól vagyok. Ezzel egyrészt gyógyítom is magam, másrészt a felfogásomat, az élethez való hozzáállásomat is nagyban megváltoztatta, nyugodtabb lettem, biztos ez is benne van, hogy már jól vagyok. Nem azt mondom, hogy sosem fáj a fejem, de a régi időszakhoz képest nagyjából a mennyekben érzem magam...
15:29
9
febr
10
tiborka írta:
OFF: a földön fetregek a röhögéstöl...láttam épp egy fleurop reklámot. magyarországon nem fogják mutatni!!!
15:31
10
febr
10
Katyerina írta:
"Öröm az ürömben
Kutatások, felmérések azt bizonyítják, hogy akiknél a migrén jelen van ritkábban kapnak emlőrákot. A migrénes nők esetében harminc százalékkal alacsonyabb a mellrák előfordulása. A tumor és a migrén közötti összefüggést a hormonokkal lehet összefüggésbe hozni, de természetesen az okai még nem világosak."
A cikknek ehhez a részéhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ez így mind tök jó. Viszont a kezeletlen migrén jócskánt megnöveli az agyvérzésre való esélyt. Ezt is kutatók mutatták ki. Szóval nagyjából 1:1 :(
15:32
11
febr
10
tiborka válaszaKatyerina írására:
tényleg ki fogod nöni! általában nem tart 15-20 évnél tovább. viszont hallottál már a sandomigrán nevü gyógyszerröl??? nekem az segített. kérdezz rá a háziorvosodnál, ha arra jársz!
15:33
12
febr
10
de csúnya a kéép :S az R.E.M.-es csóka jut róla eszembe
16:00
13
febr
10
Katyerina válaszatiborka írására:
Hát köszi, aranyos vagy, de nem hiszem, hogy kötelező ezt elviselni, inkább kerestem rá magam megoldásokat. Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás, hogy gyógyszereken éljünk. A Sandomigrant ismerem, nem segített az sem.
16:33
14
febr
10
Nekem nem migrénem van, hanem frontérzékeny vagyok, de baromi durva módon. Hideg-meleg front előtt 1 nappal először elkezd tompán fájni a fejem, leginkább elöl a homlokomnál és fölül, majd ez egyre erősödik. Baj, tudom, nem kéne, de ahogy megérzem bekapok egy gyógyszert, ami addig segít, amíg haza nem jutok, de általában már csak vonszolom magam. Azon kívül, hogy majd' szétrobban a fejem, fehér "fényt" látok, mintha villódzna, vagy nem tudom, plusz hányingerem van, de csak azért nem tudok hányni mert akkor már tényleg megőrülnék. Ha olyan erős, hogy nem tudok tőle elaludni, akkor csak fekszem és nyöszörgök, többre nem telik. Hála a jó égnek nem minden frontnál ilyen erősek a tüneteim, de mindegyiket megszenvedem... Csak az segít ha beveszek egy két jó kis Cataflamot (áldott legyen a neve aki feltalálta) vagy Quarelint és alszom...
16:55
15
febr
10
ismeretlen válaszamidnightpoison írására:
Michael Stipe jóóó pasi!
16:59
16
febr
10
midnightpoison válasza írására:
hát nemtom, szerintem 10 éve is ugyanúgy nézett ki :DD itt a faszi olyan, mint Michael 30 év börtön után :D tetszeni nem tetszik, de a zenéjük igen <3
17:11
17
febr
10
donci írta:
anyumnak volt éveken àt, egy 7en 3szor migrénje. ilyenkor besötétitett szoba, inyekcio,vizesborogatàs, gyogyszerek tömkelege,egész nap fekvés ment....
elég nehéz idöszak volt,szegénykém
17:14
18
febr
10
Neraya írta:
Hál' istennek nekem nincs migrénem, viszont én is frontérzékeny vagyok. Ha meleg, ha hideg, 1 nappal előtte már érzem, hogy megint változni fog az időjárásunk. :P Szerenére ez sem nagyon durva, de azért idegesítő. :(
17:42
19
febr
10
Barbesz írta:
Nem a migrénnel függ össze, de említette valaki a hozzászólásában a fogorvost és eszembe jutott egy aktuális problémám. Körül-belül 3 hónapja folyamatosan vannak az államon miteszerek, máshol nincs és tiszta a bőröm. Éppen ma olvastam, hogy ez egy lyukas fog miatt is lehetséges. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Esetleg, miután elment a fogászatra elmúltak-e ezek és ha igen, mennyi idő alatt?
Előre is köszönöm!
18:02
20
febr
10
eriana írta:
Huh, nálam sajnos családi örökség a migrén. Nem tudom hogy van ez, de női ágon majdnem mindenkinek meggyűlt a baja a fejfájásnak ezzel a formájával. Volt olyan, hogy anyukámhoz ki kellett hívni éjszaka az ügyeletet, mert már több mint 24 órája szenvedett, aztán hányt, és nem tudott felkelni. Az orvos is azt mondta, hogy ez ritkadurva migrénes roham, aztán adott egy vénás bika injekciót... Bár nálunk még a legnagyobb öcsémre is rátör néha (most 15 éves).

Nekem már kiskoromban is jelentkezett, szerencsére nem olyan erősen, mint anyukámnak. De, ha érzem, hogy jön a migrén, akkor csak sötét szoba, csend, de aludni nem tudok. Olyan, mintha bezsakadna a szemem, és érezhetően lüktet a halántékom. Néha, ha időben elcsípem, akkor használ valamelyik erős fájdalomcsillapító is.

Régen olvastam egy cikkben, hogy a kocogás jót tesz, ha érzi az ember, hogy jön a migrén, mert kitágulnak az erek, és megszűnik az oxigénhiányos görcs. Ne próbáljátok ki. Elmentem futni (amúgy akkoriban sokat futottam), mire hazaértem szinte elájultam, másnap reggel 11-kor ébredtem, az estéről se kép, se hang. Mondjuk legalább jó mélyen aludtam...:D
19:03
21
febr
10
bettiepage írta:
nekem a migpriv, a daedalon, és a quarelin segít. vagy az ügyeleten az injekció.
19:04
22
febr
10
zsofa00 írta:
úúú de jó ez a cikk!! aha, mostmár tudom, nekem is ien aura izém szokott lenni. hányinger fejfájás, meg az a hülye vibráló csík, ahhh annyira rossz... nekem is csak a sötét szoba és a csend segít olyankor. amikor orvoshoz fordultam vele, nemtudták megmondnai mi ez vagy mitől van egyáltalán, elküldtek szemészhez... persze semmit nem találtak. de mostmár ezt is tudom.
tényleg csak gratulálni tudok ehhez az oldalhoz, mindig találok valamit ami a megválaszolatlan kérdéseimre választ ad:)
19:11
23
febr
10
Adriana írta:
Ha már nagyon kész vagyok, egy fájdalomcsillapító + 1 Unicum. Eddig vagy 3-szor használtam (10 év alatt), de durván gyorsan hat. Mindenesetre tényleg csak akkor, ha itt a vég...
19:17
24
febr
10
ismeretlen írta:
Migrénes vagyok, nem kicsit, nagyon. :P :D
Általában két-háromhavonta szokott előfordulni nálam roham, nyaranta gyakrabban. Ahogy észrevettem, nálam az időjárás-változás váltja ki az esetek nagyon nagy többségében, néha az idegesség is bejárszik. Frontokra nagyon érzékeny vagyok, és különbözőképpen a két frontra: erős melegfrontnál migrénem van, amin nem segít semmilyen fájdalomcsillapító, csak az, ha - mint ahogy a cikkben is szerepel- sötét szobában, takaró alatt heverek, amíg csak el nem múlik. Ilyenkor zenét sem tudok hallgatni, az is fokozza a fájdalmat. Csend, nyugi, és legalább három-négy óra fekvés, adott esetben alvás: ez segít a fejfájáson és a hányingeren is.
Hidegfrontnál csak tompa vagyok, álmos, amin semmilyen kávé vagy egyéb élénkítőszer nem segít. Szerencsére ilyenkor nincs migrénem...
Én a saját tapasztalataimból kiindulva a légnyomás-változásnak tulajdonítom a migrén kialakulását, de ezt majd pontosan kiderítik nálam okosabb emberek. :)
19:38
25
febr
10
cef írta:
haha.
a migrénhez szerencsére nem tudok hozzászólni, de tök poén a fotó :)
20:36
26
febr
10
ence írta:
óóó, migrén...

éljen, havonta legalább 2x küzdünk egymással, rendszerint én kerülök két vállra nagyjából 2-3 napra. na de ott se séta, se zene, se moccanás, még a nyitott szem sem megy... felállni 6x akkora fájdalom, mint mozdulatlanul, de ha sikerült, akkor mostanában úgy veszem észre, hogy ha nem csak egy helyben fekszem, az kicsit eltereli a figyelmet a fájdalomról. vagy már csak kezdem megszokni. gyógyszer természetesen nem használ, be sem veszem, ha előjön, akkor elkönyvelem, hogy napokig béna vagyok, és le kell mondanom mindent. igen, se munka, se suli. meg persze alvás se nagyon, ha mégis, már az ébredés pillanatában is hasogat. én egyébként szagot is érzek az orrnyergem környékén belül, persze nem létező, de nem tudom onnan elűzni. akinek van ilyen fejfájása, az ösztönösen tudja, hol esik jól megnyomkodni, szerintem nagyon sokan magunktól jöttünk rá, hol vannak azok a bizonyos pontok...
én már sok kuruzslás-varázslást kipróbáltam, néha el is kell hinnem, hogy hat... de tényleg muszáj volt, ha már semmi nem segít. ilyenkor ilyesmikhez fordul az ember. megosztom veletek, hátha valakinek hasznos lesz:
a dédnagymamámtól maradt fenn, hogy ameddig bírok, leégetek 4-5 szál gyufát és mindegyiket egy pohár vízbe oltom bele, állítólag tágítja az ereket, nekem ez már nem egyszer bejött. nincs különösebb íze, ettől nem kell félni, és még egyszer sem haltam meg mérgezéstől sem.
a vörösbor is jót tesz, nekem a vérnyomásom is alacsony, vagy csak bebambizok tőle, nem tudom, de olyankor legalább tudok aludni. persze nem üvegszámra, csak 1 max. 2 pohár.
és még van egy, én nyilas vagyok, ametiszttel kell dörzsölgetni a fejem, hát ez sem rossz.
mást nem tudok. türelem...amíg elmúlik...
20:55
27
febr
10
nitusi írta:
Minden sorstársammal együtt tudok érezni. :(
Úgy látszik,akkor én vagyok a legpechesebb mindenki közül: nálam a fejfájás+hányinger még nem számít durvának.A fejfájás,hányás,epilepsziás görcsök és végén ájulás,na az igen.És már kb. 7 éves korom óta.
Nekem sajnos aura nélküli van,mivel ha a kísérő tünetek megjelenésekor (furcsa látás) vesz be valaki fájdalomcsillapítót,akkor az sokat tud javítani a helyzeten.Nekem neurológus mondta,csak hát én nem tudom hasznosítani.
21:43
28
febr
10
Katyerina válaszaBarbesz írására:
Az állon lévő mitesszereket okozhatja gyulladt fog, de nem jellemző. Inkább hormonális probléma szokta okozni. De lehet még vese vagy húgyúti gyulladás (gondoltam, ezt is megemlítem, ha esetleg volt az utóbbi időben ilyen problémád).
21:45
29
febr
10
Katyerina válaszanitusi írására:
Hát pedig ennek utána kellene járni, mert így hosszú távon nem lehet normálisan élni, már bocs, hogy ezt mondom, csak jót szeretnék... Már így is épp elég hosszú távon tűröd ezt. Valamilyen más, alternatív gyógymódokat nem próbáltál?
21:48
30
febr
10
nitusi válaszaKatyerina írására:
Szerencsére ennyire durván csak ritkán jön elő.Sajnos már a nagymamám is migrénes volt,úgyhogy van elég tapasztalat a családban.
Bár egy doki mondta,hogy érdemes lenne visszamennem a neurológiára,mert most sok új gyógyszer jött be.Vessetek meg ezért,de a természetgyógyászatban nem sok bizodalmam van.(le sem tagadhatnám,hogy orvosira járok :P )
Ja,és ha valaki nem akar őrült rohamot,akkor a túró rudi+tökmag párosítást nagyon kerülje! ;)
21:55
31
febr
10
ence írta:
háááát ha az is egy ásvány....:D
22:30
32
febr
10
fruuuzsinka írta:
le, le, le a migrénnel!
Nekem egyébként mostanában a friss, téli hideg levegő jót szokott tenni.
A másik legjobb módszer valóban az alvás... Hiába pislog ránk a szekrényből fájdalomcsillapítók tömkelege...
22:49
33
febr
10
zzs írta:
az öcsémnek durva migrénje van, kb 10 éves kora óta :( amikor először volt neki, kórházba került, elég ijesztő volt, nem tudott beszélni, hányt, satöbbi. teljes kivizsgálás után derítették ki hogy brutál migrén, nem lehet kezelni. szal időnként szegény gyerek iskolából hazafelé széthányta a buszt (itt jön be a múltkori téma hogy ilyenkor persze senki nem segített neki) és napokat volt kábé kómában, anyukám pedig nem volt hajlandó ezt így hagyni, úgyhogy utána nézett hogy miket lehet tenni.
egyrészt csináltattak egy biorezonancia vizsgálatot, ami azt mutatta hogy a migrének egyik oka hogy nincs elég oxigén a tesóm szervezetében, ezért szedett konkrétan oxigéncseppeket, másrészt pedig nagyon intenzíven elkezdett sportolni (ami ugye szintén felpezsdíti a vért). ezen kívül más vizsgálatok után kiderült hogy a túl sok cukor is rásegít a migrénre, és mióta ezeket a dolgokat betartja (+ az agykontroll tanfolyam is segített), sokkal jobban van, sokkal ritkábban van migrénje (viszont ha betöm egy zacskó cukrot, másnap valószínűleg fájni fog a feje :P ) nemtudom hogy ezek mennyire egyéni gyógymódok, de szerintem az oxigén (sport) és a kevés cukor mindenkinek segíthet.
22:56
34
febr
11
Neira írta:
Tudnék migrénről mesélni. Nálam napokig is eltarthat, és mintha a tarkómba folyamatosan baltát vágnának... Kegyetlen. Szinte eszméletlen vagyok olyankor, nem tudok magamról, fáj a szemem ha nyitva, ha csukva, fáj még a levegő vétel is. Az egyensúlyérzékem pedig full csődöt mond. A legszebb az egészben pedig, hogy ilyenkor a fájdalomtól az egész napot végig hányom, ergo ilyenkor azért eszem, hogy ne epét hányjak. Teljesen tönkre teszi a fogaim... :S Kegyetlen. Na ez migrén! Engem EEG-re küldtek, ott semmit nem találtak, és ennyiben is hagyták. Annyit mondtak, hogy ha tovább erősödne (de hova?), vagy sűrűsödne, menjek vissza és kapok roham csillapítót, vagy mit.
00:59
35
febr
11
Csillagszem írta:
Jézusom, ilyen van? Ilyen migrén? huh, de jó, hogy nincsen ezzel gondom.....
Viszont a pasi neeeeeem rosssz.....:)
08:07
36
febr
11
Katyerina válaszanitusi írására:
Igen, de ha az orvosira jársz, akkor azt is tudhatod, hogy gyógyszereken élni, pláne éveken, évtizedeken keresztül, nem tesz túl jót a szervezetnek, a májnak, vesének, és akkor nagyon szépen fogalmaztam... hiába teszel jót magadnak azzal, ha találsz végre egy olyan gyógyszert, ami hat, nincs fájdalom, viszont a gyógyszerrel meg gyakorlatilag máshol rúgsz magadba, már bocs a kifejezésért... és huzamosabb idő után valahol máshol fog negatívan visszahatni... Pont emberedre találtál, mert természetgyógyász (is) vagyok, és a lehető leg-gyógyszerellenesebb... :D
14:36
37
febr
12
tiatia válaszaKatyerina írására:
Katyerina, érdekelne ez prána dolog. Ha tudsz, írjál róla.
13:13
38
febr
12
tiatia válaszaKatyerina írására:
Katyerina, érdekelne ez prána dolog. Ha tudsz, írjál róla.
13:13
39
febr
12
Katyerina válaszatiatia írására:
Megpróbálom röviden, bár órák hosszat lehetne róla beszélni. Ez egy tibeti eredetű, energetikai gyógyító és öngyógyító rendszer. A minket folyamatosan körülvevő, de civilizált embereknek nehezen érzékelhető energiával gyógyít. Azért emelem ki a civilizált embert, mert egyes természeti népeknél, akik sokkal jobban odafigyelnek az őket körülvevő dolgokra, ez természetes, hogy valamilyen szinten érzékelik az energiát, aurát. Viszont jó dolog, hogy ez tanulható.
Ez az energia rajtunk keresztül, illetve bennünk is folyamatosan áramlik. Mindent ez alapján néz a pránanadi. (Ezen alapul még sok más gyógyító módszer is, pl. az akupunktúra, sőt sok keleti masszázs is ezt használja ki, pl. thai masszázs.) Ha valamilyen negatív hatás ér minket, akkor ez megzavarja az energia rendes áramlását, az adott helyen egy energiablokk alakul ki, és egy idő után betegséget okoz. Ezek a negatív hatások lehetnek bármilyen természetűek vagy eredetűek, stressz, idegeskedés, bánat, külső környezeti tényezők pl. sugárzás, szmog, valamint amit beviszünk a szervezetünkbe, étel adalékanyagok, egészségtelen étkezés, dohányzás, gyógyszerek, alkohol stb.
A nadi tanulása során egyrészt megnyitják nekünk már erre beavatott mesterek azokat az energiacsatornákat, ahol a legerősebben be tudjuk fogadni, illetve hívni a szervezetünkbe az energiát, hogyan kell az energiablokkokat megszüntetni, illetve megtanítanak arra, hogy kell saját magunkat kezelni betegség esetén. De másokat is tudunk ezzel gyógyítani.
A nadi nem kapcsolódik semmilyen valláshoz. Azért említem meg ezt, mert sokan kérdezik, hogy ha tibeti eredetű, akkor biztos olyan vallásúnak is kell lenni hozzá (buddhista). De nem kötődik hozzá, nem kell áttérni semmilyen vallásra, bármilyen vallásúak tanulhatják.
Így olvasva hihetetlennek tűnhet, és ezt abszolút megértem. Sőt, ahhoz, hogy kezeljenek téged, nem is kell hinni benne, anélkül is működik. Amikor az első kezelésre mentem, én sem hittem benne, de úgy voltam vele, próba szerencse, nem veszíthetek vele semmit. És elsőre nem is éreztem semmi különöset. Másodiknál már kezdtem kapisgálni, harmadiknál viszont (amikor már egy speciálisabb kezelést adott az illető), gyakorlatilag úgy mentem haza, mint akit fejbekólintottak vagy mint akit benyugtatóztak :D Akkor már több hete ínszalaggyulladásom volt, folyamatosan pólyálgattam, hátha jobb lesz. Negyedik kezelésnél kértem azt, csináljon nekem ezzel valamit. Másnapra semmi bajom nem volt. Teljesen le voltam döbbenve... Akkor döntöttem el, hogy ezt én is akarom tanulni.
Ha olyan szinten érdekelne, hogy tanulni szeretnéd, akkor e-mailben megbeszélhetjük, és tudok adni elérhetőséget, ahova tudsz menni tanfolyamra. Ha csak kezelést szeretnél, azt is ugyanígy tudjuk megdumálni.
Uppsz, ezt azért annyira mégse tudtam rövidre fogni... :)
17:16
40
febr
12
bobita24 írta:
Momentán rohadtul tompán lüktet a fejem...de ez ne ma migrén:)Sosem voltam fejfájós,de az utóbbi néhány hétben,ez keményen változott.Szerintem az időjárás és a stressz kombinációja...momentán meg a xanax tuti.Hát kellemetlen a fejfájás,pokoli is tud lenni.úgyhogy minden szenvedőnek részvétem:(
21:23
41
febr
13
tiatia válaszaKatyerina írására:
Köszönöm, igen ezt éreztem, hogy hasonló alapokon áll, mint az akupunktúra. A tanulását majd fontolgatnám még, de jó tudni, hogy van segítség, ha a szükség úgy hozná. Nem, már nem tűnik hihetetlennek. Az akupunktúra is működött, holott én sem hittem bennne. Sőt, szinte jobban működnek ezek a dolgok nálam, aki szkeptikus vagyok, mint olyan ismerősömnél, aki nagyon akarja hinni.
08:53
42
febr
13
Mandarin válaszaLittlePrincess írására:
én is detto,nagy frontérzékeny vagyok nekem is csak a Cataflam segit és a Béres csepp-Antifront változata van bogyos kiszerelésbe,nekem nagyon bevált!!
21:37
43
febr
13
ismeretlen írta:
Mások pénzt, házat, autót örökölnek a szüleiktől. Én migrént.
Legutóbb több mint 1 hétig fájt folyamatosan. Megettem egy doboz fájdalomcsillapítót, de még csak nem is enyhítette. Ja és most először kísérte hányinger is.
A frontoktól egyenesen rettegek már...
21:40
44
febr
23
Starship írta:
www.doktorur.com
08:17
45
febr
27
meredith írta:
ezen a héten 3szor volt csak migrénem..:D
nurofen powaa^^ ezaz egy segít bár erős és nem akarok gyógyszerfüggő lenni ígyhát csak mértékkel..
20:04