Közösség

Shopping és kultúra Münchenben

3144

München Európa egyik olyan nagyvárosa, ami talán nem tartozik a "top10 leglátogatottabb városok" közé, mégis kitűnő úticél lehet, ha pár napos kiruccanást tervezünk. Lehet itten kulturálódni, vásárolgatni és várost nézni. München belvárosa gyönyörű, megannyi régi épülettel, csodaszép térrel és érdekes múzeummal büszkélkedhet, sétálóutcáin mindenféle árkategóriájú márka képviselteti magát a H&M-től egészen a Pradáig.

Utazás és szállás

München Budapesttől kevesebb, mint hétszáz kilométerre található, és végig autópálya vezet, így kocsival körülbelül hat óra alatt oda is érhetünk. Vonattal is megközelíthetjük a várost, a Keleti pályaudvarról egykor és este kilenckor is indul szerelvény, az út időtartama nem sokkal hosszabb, mint autóval. A német autópálya használata ingyenes, viszont az osztrák területen matrica szükséges.

Münchenben a városon belüli közlekedés jól szervezett. A legtávolabbi külvárosi részből is könnyen és gyorsan bejuthatunk a számos metró és vonat segítségével a belvárosba. Sok vonal párhuzamosan fut, így rengeteg variáció közül választhatunk. Egy-egy megállóban van, hogy akár négyféle metró is megáll, így nagyon kell ügyelni, hogy a megfelelő jelzésű és végállomású járatra szálljunk fel. Müncheni tartózkodásunk első napján a metróvonalakon sztrájkoltak a dolgozók, de a buszok és "HÉV"-szerű járatok segítségével így is elboldogultunk. A belvárosi közlekedésnél hasonlítsuk össze az útikönyvünkben található tömegközlekedési térképet a megállókban található térképekkel, mert előfordulhat - velünk ez történt, és e miatt jól el is tévedtünk -, hogy a metróvonalak nevei (S1,U2,S6 stb.) nem egyeznek az útikönyv térképén és a valóságban, ez pedig komoly bonyodalmakhoz vezet.

Szállást érdemes a belvároson kívül foglalni - hiszen ott jóval magasabbak az árak, mint a külvárosban és a környező kisvárosokban - a bejutás pedig mint említettük, pofon egyszerű.

Shopping

München látványosságai mind egy helyre koncentrálódnak, egymáshoz közel esnek, így gyalog, sétálva könnyen bejárhatjuk a várost. Tömegközlekedésre szállni nem nagyon éri meg, hiszen lépten-nyomon valamilyen nevezetességbe botlunk, a vonaljegyek ára pedig két euró felett van, arról nem beszélve, hogy sétálva érezhetjük leginkább a város lüktetését és hangulatát.

A látnivalók mellett vásárolás céljából is érdemes ellátogatni a városba, hiszen mindenféle árkategóriájú, mindenféle stílusú üzlet található a számos sétáló utcákon. Összeköthetjük a kellemes vásárolgatást, a hasznos városnézéssel. Az első kötelező és különleges látnivaló a piac. A város hangulata és ritmusa a legjobban a piacon érezhető különleges sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket és például egzotikus fűszereket kínálnak az árusok, bámészkodni és persze kóstolni kötelező.

Münchenért klikk ide!

A Marien-Platz-ról nyugati irányba nyílik a Kaufinger Strasse, amelynek a folytatása a Neuhauser Strasse, északi irányba pedig a Wien Strasse, amelynek pedig a Theatiner Strasse a folytatása. Mind a négy utca üzletekkel tarkított, ez első kettőn a H&M, New Yorker, C&A, Foot Locker és számos középkategóriájú márka üzlete található, általában két, de akár három bolttal is. Kínálatuk azonos az itthoniakkal. A másik két utca és környéke a felső kategóriás márkák üzleteinek ad otthont, olyanoknak mint a Prada, a Chanel, Salvatore Ferragamo, Dior vagy éppen a Balenciaga. Érdekesség, hogy bár Münchenben kevesebb, mint másfél millió ember lakik, mégis két Louis Vouitton üzlettel is rendelkezik.

A másik szerintem kihagyhatatlan program egy séta az Isar partján, és természetesen egy korsó különleges német sör elfogyasztása valamelyik kiülős kiskocsmában. Érdekes dolog, hogy így február elején már kinn vannak a kiskocsmák előtt a kiülős kis asztalok, néhány pokróccal, és sok helyi valamint turista ücsörög még ebben a hidegben is kinn egy korsó sör mellett.

A város egyik különlegessége a rengeteg biciklis és rengeteg biciklitároló szerte a városban, a bicikliutak kiépítettsége kitűnő. Münchenben az öltönyösöktől kezdve egészen a diákokig mindenki két keréken szeli a várost, mi is bérelhetünk kerékpárt, ha nincsen kedvünk sétálgatni.

Látnivalók, nevezetességek

München épületei kitűnő példái annak, hogyan is őrizhetők meg a múlt értékei az eredeti formában, és hogyan lehet harmóniát tartani az egyes korszakok építészete között. A városnézést jó a Marienplatz-ról kezdeni, ez ugyanis a belváros közepén található, itt megnézhetjük a gótikus stílusú régi városházát, és a neogótikus, monumentálisabb, új városházát is.

Lehetetlen bejárni az összes nevezetességet, és talán értelmetlen is - hiszen pár nap alatt annyi információt be se tudunk fogadni -, azért vannak kihagyhatatlan helyek a Marien-Platz-on, a piacon és a sétálóutcákon kívül még Münchenben. Ilyen kihagyhatatlan hely a Múzeum negyed, ahol számos képtár és múzeum található. A múzeum negyedet, amely viszonylag távolabb van a belvárostól I. Lajos koronahercegnek köszönhető, aki fittyet hányva a várostervezésre pont arra a területre, egy kupacba képzelte el a múzeumokat, amelyek most München több száz éves történelmi emlékeinek adnak otthont.

Ha nem szeretnénk múzeumról múzeumra járni, és sok-sok antik képtárat megnézni, akkor se hagyjuk ki a sétát a múzeum negyedben, hiszen a például a Köningsplatz és az ott található épületek hangulata fantasztikus. Szerintem az egyetlen kihagyhatatlan múzeum, amelyet muszáj megnézni, az a Modern képtár. A Modern képtár 2002-ben nyitott meg, és ma már Európa egyik legnagyobb modern képzőművészeti és dizájn múzeuma. Aki rajong a modern művészetekért és a formatervezésért, annak ez a múzeum kötelező program, bár megtekintése több órát vesz igénybe. A jegy tíz euró alatt van, és ezért számos német művész alkotása mellett láthatunk képeket Dali-tól, Miro-tól, Andy Warhol-tól és Picasso-tól is, csak hogy a legnagyobb neveket említsem.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások