Test

antiBIOtikum

3126

Sir Alexander Fleming véletlenül óriási felfedezést tett, nyolcvan éve. Bakteriológiai kutatásai során egy staphylococcusokat tartalmazó tenyészetet véletlenül fedetlenül hagyott. Néhány nap múlva az bepenészedett, és a penész körül lévő baktériumok elpusztultak. Nyilván nem Fleming volt az első, aki így járt, viszont ő ahelyett, hogy kivágta volna a kukába tenyészetet, elkezdett gondolkodni. Így lett a penicillin, ami több millió ember életét mentette meg azóta. Fleming már 1945-ben figyelmeztetett, hogy a baktériumok rezisztenssé válhatnak - ez a tény pedig egyre újabb, erősebb antibiotikumok kifejlesztését teszi szükségessé. Ebbe a hibába esett az orvostársadalom, amikor minden búra, bajra, kis náthára, hátfájásra antibiotikumot írt fel boldog boldogtalannak. Kortársaink immunrendszere mára már annyira rossz állapotba került, hogy a legkisebb szellő is takony- és nyálegybefolyást eredményez.

Biztos észrevettétek, hogy ha elmentek egy meghűléssel a dokihoz, tuti hogy 100-ból legalább 50-en kaptok antibiotikumot. Sokan ezeket be is szedik, de mostanában egyre több olyan embert ismerek, akik elutasítják. Vajon melyik a helyes? Az antibiotikumok tíz évvel meghosszabbították az emberek átlagéletkorát, s minden bakteriális fertőzés esetén eredményesen használhatók. Igen ám, de honnan tudjuk, hogy egy betegség baktériumok túlszaporodása következtében jött elő? Felmérések szerint száz lázas betegből csak tíz olyan van, akinek a betegségét baktérium okozza, mégis több mint hatvan kap ezek közül antibiotikumot. Azt, hogy vírus vagy baktérium okozza a betegséget, ma már percek alatt megállapíthatja a háziorvos. A CRP-készülék és a streptococcus-gyorsteszt elvégzése biztosít minket és az orvost is arról, hogy kell-e antibiotikum vagy sem. Te láttál már ilyen tesztet? És kaptál már antibiotikumot? Vírusos betegségeknél egy hangyányit sem segít a baktérium - persze megtévesztő lehet, hogy az antibiotikum szedését követően egy-két nappal jobban lesz az ember, de ez akkor is bekövetkezik, ha nem szedünk semmit, hiszen a szervezetünk ellenálló képessége győz. Jó esetben. Persze az orvosok függnek a betegektől, akik mindenképpen szeretnének valami gyógyszert, a gyógyszer lobbi is kedvez az antibiotikumok árusításának, szóval egyhamar nem szabadulunk ettől a rémtől. Annyit tehetünk, hogy odafigyelünk saját magunkra és majd gyermekeinkre. 

Sajnos nem minden antibiotikum hat minden baktériumra - vagy éppen szerencsére. Sok baktérium találkozott már antibiotikum vegyülettel, ezért azok közelében is képesek szaporodni, fertőzni, azaz rezisztenssé váltak, tehát ellenállnak. Sajnos nem csak azzal válhat rezisztenssé egy bacitörzs, ha mi nyakra-főre antibiotikumot zabálunk. Az állattenyésztésben rendszeresen antibiotikummal kezelik az állományokat, így az emberi szervezetbe kerülve a húsféléken keresztül veszélyeztetik az egészségünket. Ezek a tenyésztett húsok az emberi szervezetbe kerülve átadják a rezisztens géneket a többi kórokozónak, és ellenállóvá teszi azokat a baktériumokkal szemben.

Persze az antibiotikumok gyógyító hatásához nem fér kétség, csak épp a megfelelő bakteriális fertőzésekkel szemben szabad alkalmazni. Amennyiben muszáj, akkor is érdemes odafigyelni a károsító mellékhatásokra. A szervezet számára fontos baktériumok is elpusztulnak, a gombák elszaporodnak a szervezetben, hisz az önfenntartó egyensúly felborul, s ez újabb betegségekhez, tipikus tünetekhez vezethet. Nem mellesleg sokak szervezetében emiatt szaporodik el a candida gomba is. Antibiotikumos kúra esetén naponta fogyasszunk joghurtot vagy bélflóra helyreállító készítményt, hogy a jó bacik visszatérjenek, s hogy immunrendszerünk ép maradjon. És bármilyen meglepő, nem csak a bélflórára, de a hüvelyflórára is nagyon-nagyon veszélyesek az antibiotikumok, de ezt sokan tapasztalhattuk már.

A legutóbbi bakteriális hallójárat gyulladásom során elkerülhetetlen volt az antibiotikum szedése, minek után egy teljes hétig kellett kezelni a hüvelyemet is, mert a baktériumok kihaltak, a gombák elszaporodtak. Nagyszerű volt! És, ha már a nemi szerveinknél tartunk, nem árt tudni, hogy az antibiotikumok nincsenek jóban a fogamzásgátló tablettákkal. Konkrétan antibiotikum szedésekor számolni kell a fogamzásgátló tabletták hatásának megszűnésével. Nem sátánt kiáltunk, indokolt esetben igenis kell az a bogyó, és végig is kell szedni a kúrát, pontosan a rezisztencia elkerülése miatt. Ha pedig muszáj szedni, figyeljünk a mellékhatásokra, ne fogyasszunk alkoholt, együk a bacikat!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások