Közösség

A tökéletes vendég

3119

Azt már tudjuk, hogyan együnk késsel és villával, és ne böfögjük el magunkat hangosan az asztalnál. Ezeken túl, ha vendégek vagyunk, illik viselkedünk, és ami a legfőbb, kötelességünk jól érezni magunkat még akkor is, ha ez nagyon nehéz. Ezzel tiszteljük meg a házigazdát ugyanis, aki készült arra, hogy minket fogadjon. Alább nyilván nem a legjobb barátodnál szervezett vacsorákról beszélünk, hanem olyan alkalmakról, mikor valaki kísérőjeként érkezel egy számodra idegen vagy félidegen emberhez vagy egy kevéssé közeli ismerőshöz, netán munkatárshoz.

Meghívás

Ha meghívtak valahova, légy pontos és lehetőleg gyors, tehát ha írásban érkezett meghívás, minél hamarabb jelezd, hogy el tudsz-e menni a buliba. Jó lenne legalább egy héttel előtte értesíteni a házigazdát. Ha nem jó a megjelölt nap, de menni szeretnél, egyeztess másokkal, és vess fel más időpontot nyugodtan! Ha vendégségbe mész, és étellel várnak, jelezd, ha bármilyen ételallergiád van, a cukorbeteg vagy netán vegetáriánus vagy, diétázol, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy jól érezd magad, és nincs annál rosszabb érzés, mikor ilyenek miatt marad éhen egy vendéged.

Érkezés

Érkezéskor a lovagok szabályát kövesd, vagy pontosan érkezz a helyszínre, vagy maximum tíz percet késs. Ha közbejön valami, szólj oda telefonon,  a házigazdának fontos tudni, mikor ehetnek a vendégek, várjanak-e rád, vagy sem. Ha már elindultál, és semmit sem vettél, kérdezd meg útközben a házigazdától nem felejtettek-e el valamit, és ha igen, mit vigyél. Üres kézzel nem menj vendégségbe, italt vagy virágot a ház asszonyának mindenképp illik vinni.

Udvariasság

Ahogy belépsz a házba, dicsérd meg a lakást, de legalább ne fintorogj, ha egy szót se bírsz kinyögni az ott látott ízléstelenségtől. Ne feledd, ha valaki beenged az életterébe, az megtiszteltetés, tehát ha kosz van vagy éppen vibrátorok lógnak a falakon, ahhoz nincs semmi közöd. Akármi is van az életedben, lehetőleg ne légy nyomasztó és unalmas, hacsak nem olyanok a barátaid, akik ezt az oldaladat jól ismerik, és így szeretnek. Amiről nem illik beszélgetni az a pénz és a betegségek, no és természetesen a politika meg a vallások ugye. Lehet, hogy nem minden vendég olyan jó fej, mint te, az asztaltársad folyton bökdös, vagy ha nevet, csapkodja a hátad, esetleg visít a gyereke és nem hallod a saját hangodat, ekkor inkább fújd ki magad az illemhelyen és ülj vissza. Itt most neked kell tűrnöd, türelmetlenséget vagy ingerültséged nem tartozik másra.

Kajálás

A jól ismert etikettet érdemes betartani, tehát ha nem ízlik az étel, ne köpd vissza a tányérba, hanem csomagold szalvétába és rejtsd el. Ne kezdj el hamarabb enni, mint mindenki más, főleg, ne állj fel az asztaltól, de ha nagyon muszáj, akkor is kérj elnézést. Ne beszélj teli szájjal, egyél késsel villával, blablabla. Szóval az alapokat most domborítsd ki, és mutasd meg, milyen tökéletes vendég vagy! Dicsérd a szakácsot, ha valami tényleg ízlik, kérd el a receptet is nyugodtan, hidd el, aki főzött, az most nagyon izgul.

Búcsúzkodás

Ne telepedj rá a házigazdákra, akik már régen aludnának és csak illemből tűrnek még meg. érzékeld at időt, amikor távozni kéne. Persze kaja után azonnal nem nagyon illik lelépni, érdemes a többi vendéghez igazodni, és velük együtt távozni. A következő napon mindenképpen küldj a háziaknak e-mailt vagy sms-t arról, hogy köszönöd a meghívást, jól érezted magad, és a következő alkalommal te leszel a vendéglátó. Ha valaki meghív az otthonába, illik visszahívni. Legyünk bájosak, kedvesek és elbűvölők, legyünk olyanok, amilyen vendéget mi szeretnénk látni saját hajlékunkban.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások