Divat

Juli, a tapasztalt mosónő

3112

A mosás talán nem nagy dolog, a XXI. században, amikor mindenre van program, hosszabb- rövidebb, pazarlóbb vagy épp olcsóbb. Mi a környezettudatost szeretjük, így megint erről értekezünk. Pontosabban arról, hogy hogy megy a mosás mosódióval. Talán már egy éve is van annak, hogy a mosódiót felfedeztük. Azóta volt már dolgunk kakaós palacsinta nyomokkal, vérfolttal, fűnyommal, löttyintett vörösborral. És a mosódió működik. Nem mondjuk, hogy minden segítség nélkül, de működik.

Indiában és Nepálban már ősidők óta használják a mosódiót - Sapindus mukorossi -, mint növényi mosószert. Termése diószerű, ahogy az a nevéből ki is derül, és az ereje a héjában van. Természetes szappant tartalmaz, ami vízzel érintkezve habzik, és alaposan tisztít. Könnyű beszerezni és használni is, különböző kiszerelésekben kapható. Én a legnagyobb kiszerelést szoktam vásárolni, ami fél kilós, ebben félbe vannak törve a diók, ára háromezer forint. Legutóbb augusztus végén vettem, heti két-három gépnyi ruhát mosok, és van még az nyár végi zacsiban. Mosás előtt beáztatom a diókat - ha nem felejtem el -, vászonzsákostól és ezt a ruha közé teszem, egy adag mosódiót három alkalommal is felhasználok. Öblítőt nem kell használni, puha és semleges illatú lesz a ruhád. Ha mégis szeretnél valami extrát, akkor kis ecet, víz és illóolaj mehet az öblítőtartályba. A mosódió egyébként nem csak mosógépben, hanem mosogatógépben is használható, sőt felmosáshoz is. Bármelyik bioboltban beszerezhető, és nagyon kedvező az ára.

Lehet kapni modernebb formában is, illatosított, folyékony mosódió kivonatot, de azt még nem próbáltam. Ha mosódióval és természetes háztartásban fellelhető, univerzális szerekkel mosunk, mint az ecet, illóolaj, egy mosás körülbelül harminc forintból kijön, ellentétben a mosószeres mosással, ahol a mosószerek egy mosásra vetített ára meghaladja a száz forintot, főleg akkor, ha adalékanyagokat is használsz, vízlágyítót, folttisztítót, stb. Nagyon fontos, hogy fehér ruhák mosásakor tegyél mosószódát a mosópor helyére, mert a mosódió nem fehérít. Viszont élénkíti a színeket, nagyon puha lesz tőle a holmi, és ami nagyon érdekes, hogy pikk-pakk megszáradnak a ruhák mosás után. Nagyon fontos, hogy miután kimosott a mosógép, vegyük ki a ruhákat, mert a mosódió természetes anyag lévén, hamar elkezd bomlani nedves környezetben, és a ruhák dohosak lesznek, sokkal hamarabb, mint hagyományos, vegyszeres mosás esetén. Ha mégis így jártunk, akkor futtassunk le egy öblítőmosást, illóolajat téve az öblítőtartályba és némi ecetet. Ami a legjobb a mosódióban, hogy univerzális, fel lehet vele mosni, hajmosásra is tökéletes, sőt állatok fürdetésére is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások