Mi ez?

Mi ez? Alma

3107

Több régi közmondás, szólás is arra utal, hogy bizony az alma nem csupán gyümölcs, hanem orvosság is. "Mielőtt ágyba mész, egy alma, s az orvos koldulni megy ma." Az alma egészséges, és nem csak a fogaknak tesz jót! Az almafa a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, ennek a termését esszük, az almát. Levesbe, sütibe, húsok mellé, nyersen, hámozva, héjastól, csutkástól, magostól. Ahogy tetszik. Persze, hogy ennek a sztorija is Egyiptomba nyúlik vissza. De erről annyit csak, hogy szerették. A görögök és a rómaiak is. 

Egészségesnek, betegnek

India orvosai használták először gyógyszerként, hasmenésre. A kínai természetgyógyászatban még mindig alkalmazzák a cukorbetegség gyógyítására. A híres, német gyógynövényes, Hildegard is almát ajánlott mindenkinek, és főtt almát, amint valaki megbetegedett. Vérszegénységre, vashiányra is megvolt a népi gyógymód, amit még rajtunk is ki-ki próbáltak - nevezetesen szögeket szurkáltak egy almába, abban egy éjszakán át állni hagyták, majd kivéve a szegeket, a vasas almát el kellett fogyasztani. Gyökere elpusztítja a maláriát, ezért a kinin helyettesítőjeként is használták. Az alma húsa tele van pektinnel. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora. A pektin jelenlétében az elfogyasztott koleszterin mindaddig a bélcsatornában marad, amíg ki nem ürül. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen. Diétázóknak nagyszerű táplálék, mert segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra, a vesére és a májra is jótékonyan hat. Az alma leve üdítő és kiválasztást fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetén igyünk meg mindennap két-két decit.

Mi a rákra jó

Egyes rákkutatások kifejezetten sokat foglalkoztak az almával. Kiderült, hogy ennek a gyümölcsnek a héjában, magjában olyan fenolos szerkezetű vegyületek vannak, amelyeknek kifejezetten tumor ellenes hatásuk van. Magas flavonoid tartalma miatt, az alma: antioxidáns, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, asztmaellenes, antiallergén, jó a vírus ellen, antibakteriális, májvédő és érfalkarbantartó. Csodaszer!

Szex és tudás

Mivel a szimbólumok egyidősek az emberiséggel, ezért nem hagyhattam ki az alma megtekintését mint szimbólumot. Szerelem, termékenység, ezeknek a fő szimbóluma. Leginkább a gömbre hasonlít az alma, ami a tökéletesség, teljesség felé mutat. Magháza és annak az ötágú csillagra való hasonlósága miatt, a tudást is jelképezi. Az almát Aphrodité és Vénusz kezében lehet a leggyakrabban látni. A mitológiában a félbe vágott almák a női melleket szimbolizálják, a magháza pedig a szeméremtestünket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások