Divat

Eltérően gombolkodunk

3108

A férfi és női nadrágokon egyesek szerint már a viktoriánus kor óta különbözik a cipzár és a gombolás iránya: tudjuk, hogy a férfiak jobbról balra gombolnak, mi csajok pedig balról jobbra tesszük ezt. Mindennek ma már nincs jelentősége, mégis így élünk évszázadok óta.

more

Szolgák miatt

Egyesek szerint a viktoriánus korban az úriasszonyokat többnyire szolgáik, azaz szolgálólányaik öltöztették, nekik pedig természetesebb, könnyebb volt balról jobbra gombolni úrnőik ruháit. Ám e tézist az ellenkező nem cáfolja, feltehetően az urakat is szolgák és inasok öltöztették, tehát nem lenne indokolt a gombolás variálása. Akik azt állítják, hogy ebből a korból ered az ellentétes gombolás, azt vallják, hogy az urak a nőktől eltérően maguk gombolkoztak. 

Oldalnyereg miatt

A lovaglási szokások is magyarázatot adhatnak a gombolás különbözőségére, ám ez sem túl meggyőző. A XIX. században a nők jellemzően oldalnyeregben lovagoltak, így azért, hogy a szél ne fújjon be a blúzukba, balról jobbra gombolták azt, hiszen a testük a ló bal oldala felé húzott.

Ruházati cégek hibája

Akad olyan is, aki azt állítja, mindez a véletlen műve, azaz a ruhaipari cégek egy része balról jobbra gombolta a férfi kollekciót, míg egy másik fordítva tette. Mivel kelendőbbek voltak a jobbról balra gombolások, ezért ez lett az elterjedt. 

Festők hibája

A legérdekesebb az összes feltevés közül az, hogy egyesek szerint a festők tehetnek a különbségről, mert amikor házaspárokat festettek, úgy ábrázolták őket, hogy ruhájuk gombolása egymás felé nézzen. Így a pár öltözéke tükörképet alkotott. Hogy melyik volt előbb, a kép vagy az eltérő gombolás, nem tudni pontosan.

Bal a férfi oldala

Leginkább mindezek összessége lehet a magyarázat, sőt, ha belegondolunk, a bal oldal mindig is a férfiak oldala volt. Erre az oldalra tették a kardot, és erre fűzték a nadrágszíjat is, jobbjukon pedig a nőket kísérték.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások