Lélek

Kicsit kell kibírni

3091

Alig várom, hogy jöjjön a tavasz, már február van, ami remélhetőleg gyorsan eltelik, és jön a reménnyel teli március, amikor már kisebb kabátot vehetünk fel és a harisnyanadrágot is elfelejthetjük a farmer alól. A rossz hangulatnak azonban nincs még vége, a napsütés nélküliség, a szürke hétköznapok, az eső, és a sötétség még mindig nyomott hangulatokat idéznek bennünk. Ezt pedig jobb elkerülni, vagy tenni ellene, hiszen nincs sok hátra és itt a tavasz. Így amikor észleljük a rossz hangulatra utaló jeleket, tegyünk a nyomottság ellen.

Helyváltoztatás

Ha azt érezzük, hogy belesüppedünk a székbe vagy a fotelba, és onnan semmi kedvünk kimozdulni, álljunk fel, és sétáljunk egyet. Mindegy, milyen az idő, hiszen a levegőváltozás és helyváltoztatás jót fog tenni a lelkünknek. Ha a sétához egyáltalán nincs kedvünk, akkor segíthet egy fürdő vagy némi játék, ami talán bizarrnak hangzik, ám nagyon jól leköti az embert, és jókedvet is hoz a sikerélmény.

A csacsogás is segít

Ha azt érezzük, valami nagyon lehúzza a hangulatunkat, beszélgessünk valakivel, lehetőleg olyannal, aki jó dolgokat mesél, sikertörténetet oszt meg velünk, amitől feldobódunk -persze ha nem vagyunk irigy természetűek. A barátnői csevegés, pletykálkodás is lehet vicces, és máris van az élethez kedvünk.

Másokon segíteni jó

Lehet, hogy hülyén hangzik, de a lélekre jótékony hatással van, ha segítünk valakin. Az is segítség, ha egy néninek megfogjuk a szatyrát amíg felszáll a buszra, vagy átadjuk a helyünket másoknak, akár át is kísérhetünk valakit a járdán, legyen az gyerek, idős ember vagy fogyatékossággal élő embertársunk.

A pakolás mindig hasznos

A rossz gondolatokat és érzéseket tökéletesen el lehet űzni azzal, ha nekiesünk egy fióknak, konyhaszekrénynek, ruhásszekrénynek, vagy a CD-knek, DVD-knek, esetleg a könyveknek, és végre rendet teszünk. Minden háztartásban akad olyan szekrény ami elnyeli a kupit, így biztosan van mit csinálnunk a lakásban, csak nem bírjuk magunkat rávenni már hónapok óta. Ettől a pakolástól általában annyira elfáradunk, hogy alszunk, és eszünkbe sem jut belesüppedni a téli depresszióba.

Édességek, teák, gyertyák

Ha minden kötél szakad, és semmihez sincs kedvünk, akkor jöhet az édességes doboz, a citromfű tea vagy az orbáncfű, mécsesekkel, hangulatvilágítással együtt. Ezek valóban megnyugtatják a lelket és ellazítanak. Azt azért ne feledjük, hogy a cukor sok mennyiségben nem egészséges, és helyettesíthető a jóval egészségesebb mézzel. 

Mindegyiket kombinálhatjuk a másikkal, és túlélhetjük a még hátralévő telet. Mindjárt itt a tavasz!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
febr
02
lolababa írta:
ki nem állhatom ezt a szürke időt, amikor szinte semmi fény nem érkezik a Földre.. na de tényleg tökjó, hogy már február van, alig várom a kiskabátos időt! :)
a pakoláshoz annyit, h a rendetlenség, a kosz, a káosz lefogja az energiákat a szobában. ezért is lehet, hogy vki depressziósnak, vagy szimplán rosszul érzi magát. régen nagy gyűjtögető voltam, mára kicsit alábbhagyott ez a "jó" szokásom és amikor rend van, tényleg jobb. ha rend van körülötted, a fejedben is az lesz. :) oh igen. :D
10:45
2
febr
02
Hella írta:
Én ennél lustább vagyok. Most otthon voltam másfél hónapot, de csak a számítógépig meg a cotcotig vonszoltam el magam...:)
Idén nem éreztem meg a téli depressziót, vagy csak egyszerűen elkerült.
10:53
3
febr
02
donci írta:
itt egész éjjel esett a ho, és k..... hideg van.
a tavasz még vàrat magàra!!
10:55
4
febr
02
Jucc írta:
:))
Helyváltoztatás: jessssz. Éjszaka, mikor már kész,vége nem bírom, beöltözök, és órákat megyek. Sokáig senki nem tartott velem, mindenki az ágyikót választotta, és majd "vár" haza volt. De exlakótársammal teljesen véletlenül uabba a városba költöztünk, ráadásul 1 utca a táv közöttünk, úgyh. Ő pont alkalmas erre. Hosszú-hosszú órákat lehet vele kóricálni, cél nélkül:))

A csacsogás is segít: szokott. . . Én annyira nem vagyok csacsogós, de nagyon szeretem, mikor más beszél. Szoktam kérni embereket, h. léccci beszélj nekem, sokat, bmiről. De erre nem mki kapható...:(

A pakolás mindig hasznos: most télen már vagy 5ször pakoltam ki be a szekrényt. Szanáltam, családsegítőbe vittem ruhákat, próbáltam, cipőket válogattam, pedig semmi értelme. DE vhogy muszáj. Télen nagyon kell...
Meg ilyenkor állandóan sütök. Folyamatosan...

Viszont vannak a télnek olyan pillanatai (pl. múlt héten éreztem először ezen a télen), amikor meglátom benne azt a varázst, ami csak a télhez tartozik. Olyan kis szép, békés, olyan mesés. Nem tartott sokáig, max. 10 percig, amíg "láttam", de láttam!!! és jó volt...
Azt hiszem bennem van a hiba. Gyerekkoromban sza*tam az évszakra, mindegyiknek örültem. Nem voltam lehangolt télen. Azt sem tudtam mi az. Ezt kéne visszahoznom, ha jobban belegondolok. Zsörtölődő pun*i lettem...CCCC ejj
10:59
5
febr
02
whitetulip írta:
télen tényleg csak fekszünk az ágyban, vagy ülünk a fotelban, és ez olyan lehangoló..:S
de ha kimegyünk kicsit hógolyózni, vagy társasozunk, az annyira fel tud vidítani!:)
tegnap néztünk egy műsort a milliomosokról a barátommal, és arról kezdtünk el beszélgetni, hogy mi lenne ha nekünk lenne annyi pénzünk, hogy nem is tudnánk elkölteni..
ja, és ami még segít szerintem az egy kis állattal való foglalkozás..engem mindig felvidít a tengermalacom..:)(meg a kutyus, meg a cica, meg a nyuszik..)
11:40
6
febr
02
zsofi írta:
szerintem meg lehet találni ebben az időszakban is a jót. minden és mindenki lelassul, nincs kényszeres menés, ilyenkor a legjobb olvasni. én falom a könyveket télen.
12:01
7
febr
02
carrie írta:
Elkerült a téli depi szerencsére, bár lenne okom a szomorúságra, hiszen még a kedvestől is külön kell lennem összesen 4 hónapot, amiből még kettő visszavan :( De jól vagyok, mert mindig le tudom foglalni magam, én is rengeteget olvasok, és a barátokkal is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, nem hagyjuk, hogy bárkinek is rossz kedve legyen!! Ha csak tehetjük, összejövünk, mint múlt szombaton is, meghívtam őket vacsira, nagyot zabáltunk, aztán egy oltári jót buliztunk a törzshelyünknön! Nekem az ilyen események mindig segítenek, mert feltöltenek, és utána még sokáig él bennem az emlék, és kizárt, hogy rossz kedvem legyen!!
13:31
8
febr
02
kövezzetek meg de én nagyon tudom szeretni a telet. gyönyörű a hó, a hóesés, a hópelyhek, a fehérség... jó a hidegből bemenni a meleg lakásba, lehet forralt bort inni... november-decemberben a Karácsonyt várjuk, utána a tavaszt, mindig van, ami éltessen. lehet kandalló vagy akár radiátor mellett ülve társasozni, összebújni a takaró alatt, és felmelegíteni egymást. vagy ott vannak az illatok, amik csak a télé: fahéj, narancs, lehet két pofára narancsozni, mandarinozni, kiwizni... és legeslegfőképp lehet korizni:)
13:35
9
febr
02
LittlePrincess válaszaLittlePrincess írására:
természetesen a tavasznál nincs jobb, de minden évszakban van mit szeretni:)
13:35
10
febr
02
csiberopi válaszacarrie írására:
Kitartás a "párnélküliséghez", nekem is volt benne részem és egggyáltalán nem könnyű.

Egyébként a másokon segítés és a pakolás tuti recept. Én beletenném a listába a zenét is. Akármilyen formában.
Ha igazi tél van, akkor nem vagyok depressziós csak ezt a szürke esős nyányós időt utálom. Ilyenkor tényleg olvasni érdemes. Viszont mikor esik a hó, vagy már leesett és minden fehér, az annyira szép, hogy nem lehet nem szeretni. Imádom olyankor a tájat. Meg azt a tél-szagot. Nem tom érzi e még valaki... kicsit hülyén hangzik.. :)
Viszont nálunk még nem volt értelmes hó ezen a télen, úgyhogy valami mostmár jó lenne!!!
13:51
11
febr
02
Mandarin írta:
Allig várom a tavaszt és a nyarat én is!!De viszont örülök ennek az esős hideg időnek mert gécsémet ki tudom használni,és gyönyörű sapikat vettem a nagy tél végi Angebot-okon:)
13:54
12
febr
02
Az édességesdobozt szerintem felejtsük el, ha nem akarunk depis tavaszt meg nyarat :D
A többi tipp egész jó.
14:08
13
febr
02
hubbabubba írta:
miért van az hogy az én mélyrepülésem mindig tavasz közepe fele kezdődik???
télen semmi para, ha jön a jó idő, akkor viszont annyi a jó hangulatnak
14:16
14
febr
02
zsofi válaszahubbabubba írására:
végre valaki :)
le a tavasszal! :D
15:14
15
febr
02
cortina írta:
Mi a baj a téllel? Még csak tegnap kezdődött. :) Végre leesett a hó! Ilyenkor lehet a legjobbakat kirándulni. Minden csupa hó, olyan mint a vattacukor. Hóember építés, szánkózás, forralt borozás (vagy teázás) termoszból, meg korcsolyázás. Ez mind olyan tök jó dolog, amit nyáron nem lehet.
15:51
16
febr
02
carrie válaszaLittlePrincess írására:
Szégyenlem is magam, hogy balatoni lány létemre egyszer sem mentem a jégnek még csak közelébe sem :( Műjégen is csak egyszer koriztam.
16:31
17
febr
02
carrie válaszacsiberopi írására:
Én is szeretem a "tél szagot"!! Vasárnap éreztem, hideg volt, de olyan friss és üdítő és tél-illatú volt a levegő!!!
Én egyébként nem a telet nem szeretem, csak nagyon utálok fázni és hát ez a téllel együtt jár :D De legalább ilyenkor van mentségem, hogy sokat tartózkodom a jó meleg ágyban!
És szombat éjjel különösen örültem, hogy esett a hó, a törzshelyünkön, kandallóban lobogó tűz, és kinnt csupa fehérség minden...Szép volt!!
16:36
18
febr
02
LiDzsin írta:
Édesség? Pont fogyókúra idején??? Mindjárt itt a tavasz, formába kell hozni magamat! :D
17:43
19
febr
02
Mangi írta:
Egyszerűen imádom a telet.. a hideget.. Ha még a hó is esik, maga a mennyország :)
18:28
20
febr
02
afrikai írta:
Én télen szeretek "bekuckózni". Legszívesebben átaludnám a telet, mint a többi medve :)
Olyan jó idebent, a melegben lenni :) Sokat aludni, jókat enni, aztán megint aludni :))) Majd 10 kilót híztam, amióta beállt a tél :)
Pedig nem vagyok fázós, ma is egész nap egy ingben, meg pulóverben jöttem-mentem, pedig látom mindenkin kabát volt. Kesztyűt ezen a télen még fel sem vettem :)
Ez a tél laza volt eddig - egy medvének :)
18:41
21
febr
02
Huhuuhu írta:
tél a kedvenc évszakom. nyarat pedig utálom, a meleg miatt... nem is nevezném melegnek inkább valami hőguta közeli állapotnak. borzasztó hogy csak kisétálok a buszmegállóba és szakad rólam a víz, a karomat édeti a nap. légkondi/ventillátor/medence nélkül ki sem lehet birni...

kiváncsi vagyok milyen lesz az idei nyaram ideenn Skóciában...
18:55
22
febr
02
KicsiKatica írta:
Én szeretem a telet!
Ilyenkor nincs nagyon meleg: felvenni még tudok valamit, de nyáron egy bizonyos szint után már nem tudok mit levenni /az utcán legalábbis :)/.
Szeretem a havat, ha van! Lehet hógolyózni, meg hóembert építeni, meg hemperegni a hóban!
Olyan jó barátommal, egy dvd-vel, vagy társassal és némi rágcsával kuckózni a jó meleg takaró alatt, mikor kint hideg van!
Valahogy a tél számomra sokkal bensőségesebb, mint a nyár. Olyankor főleg a kinti programok dominálnak /strand, koncert, kirándulás, séta stb./. Szerintem kell a tél is :D /főleg nekem, aki nem szereti a meleget/!
18:56
23
febr
02
Malkale írta:
Szerintem is kell a tél, de csak úgy jó, ha esik a hó! Egyébként én a decembert imádom a legjobban a télben! Egyszerűen semmihez sem fogható az az érzés amikor este a kivilágított utcákon járkálsz, ropog a lábad alatt a hó, minden bolt fel van díszítve és még a fák is ragyognak! Ilyenkor olyan érzésem van, mintha egy Coca cola reklámban lennék (persze a karácsonyi verzióra gondolok). Szerintem ennek annyira megvan a maga hangulata:)
Egyébként ilyenkor én is sokat szoktam olvasni, és hát igen, sokszor pakolgatok is:P
19:31
24
febr
02
hubbabubba válaszazsofi írására:
igenigen:D:D
20:13
25
febr
02
EveDuncan írta:
Az én kedvenc évszakom a nyár, mert imádom a hőséget!!!Ezt környezetem nem igazán érti, és akkor vagyok csúcsformában, amikor 40 fok van! Mások akkor ájuldoznak... :) A tavasznak és télnek is megvannak a hangulatai, szépségei, fentebb nagyon szépen le volt írva, hogy mi a szép a télben! A havat, hóesést, a fahéj-narancs illatot én is szeretem, csak a hideg... Én is november-december-karácsony várás, utána várom a tavaszt, és utána a hőséget. Jó, tudom, általában az emberek csak egy bizonyos fokig szeretik a meleget, ismerőseim és családom átlaga 25 fok mindig az évben! Tavasszal gyönyörűek a fák és isteni a sok növény finom illata! Tíz évig éltem családi házban, és ezért nagyon szerettem!
Egyébként érdekes, de én nagyon szeretem az esőt gyerekkorom óta! Imádom ha esik, nyáron pedig nagyon szeretek elázni! Szereti még valaki rajtam kívül????
Amúgy a depi nem jellemző rám télen, legalábbis nem észleltem!
21:32
26
febr
02
fabienne válaszaEveDuncan írására:
én szeretem az esőt! :)) a nagy nyári viharokat... az őszi-tavaszi esővel sincs bajom, ha nem kell kimennem :D és csak bentről hallgatom ahogy kopog az ablakon.

amúgy meg miért nem lehet 2 hónapos a tél? jó dolog a karácsonyi készülődés, a havazás, a forralt bor, de a február olyan szürke és hosszú tud lenni, ilyenkor már úúúgy hiányzik a napfény, a meleg és a virágillat...
22:37
27
febr
02
EveDuncan válaszafabienne írására:
Csak találtam valakit! :))))
Lehetne rövidebb a tél... egyetértek, de néha rövidebb is, enyhébb! De nemsokára vége a télnek, utána talán lesz egy kis meleg!
22:48
28
febr
02
lolababa válaszacsiberopi írására:
óó zene, igen-igen. jól jön, pláne reggel, amikor nem akar beindulni a nap, vagy épp a szürkeség miatt van letargia. akkor van, h meghülyülök és bedobom salome de bahiától a taj mahalt vagy az outro lugart és idióta ugrándozás indul! :D tuti adrenalinbomba. a bahia csak tipp volt, igazából bármi megfelel, amit szeret az ember és pörög. :)))
22:56
29
febr
02
Neraya írta:
Egy bónusz tipp, amit a cikk nem említ:

Február van, a Farsang hónapja, plusz báli időszak is!!
Keressen magának mindenki egy jónak ígérkező bulit, kreáljon valami frappáns kis jelmezt magának, és mehet a party! :)

Én személy szerint visszalátogatok majd a gimimbe a jótékonysági bálra (mikor máskor, ha nem febr. 14-én? :P) felszolgálni. ^^' A végén már úgyis a vendégekkel együtt fogunk piálni, meg táncolni, esetleg tombola... Nem kapunk érte semmit, de segíteni jó, és úgyis odaköt egy csomó emlék. :)
23:49
30
febr
03
Csillagszem írta:
Én minden egyes évszakot szeretek, minden egyes évszak szép a maga nemében. Éppen ezért, elképzelni sem tudom, hogy egy olyan helyen lakjak, ahol nincsenek évszakok. csak pl. állandóan nyár. bár állítólag ott az emberek vidámabbak, de nem érdekel, nekem az lenne tök uncsi.
10:24
31
febr
03
Csillagszem írta:
Én minden egyes évszakot szeretek, minden egyes évszak szép a maga nemében. Éppen ezért, elképzelni sem tudom, hogy egy olyan helyen lakjak, ahol nincsenek évszakok. csak pl. állandóan nyár. bár állítólag ott az emberek vidámabbak, de nem érdekel, nekem az lenne tök uncsi.
10:24
32
febr
03
cropp írta:
Hát, van ilyen. Mármint úgy értem, hogy van olyan orvos, aki elismeri. Szerintem van, akire rossz hatással van, hogy diagnosztizálják ("úgy sem tehetek ellene akkor semmit"), van, akire meg jóval ("háhá, akkor csak három hónapig leszek szarul").
Amúgy én egész évben ilyeneket csinálok, és így inkább megelőzöm a rossz hangulatot. Bár már egy éve nincs is. Soha. Igazából éljen az egész éves jókedv, minden évszakban van, valami jó. (jajj de idealista megjegyzés, fujj)
11:45
33
febr
03
Devalyn válaszacortina írására:
Nincs is hó, csak eső. :(( Pedig úgy mentem volna szánkózni... Van egy kilenc éves öcsém, őt lehetne alibinek használni, de már nem sokáig, és utoljára négy éves korában "vittük szánkózni", azóta nem volt mifelénk tisztességes hó.
Egyébként télen nem vagyok depis meg izéé, csak folyton álmos, és nagyon zavaró tud lenni, ha mondjuk olvasok tíz oldalt és bumm, már megint szunyálok.
12:04
34
febr
03
donci írta:
van aki tavasszal is depis. nem feltétlenül a fényhiàny okozza a depressziot. ebben is a gének müködnek...meg a sajàt hozzààllàs a dolgokhoz....
15:03
35
febr
06
Anima írta:
Én télen élénkebb vagyok,feldob az évszak.Szép,nyugodt,kevés napsütés,fehérség,jó beöltözni is,mert olyan mintha be lennék takarózva.Nálam nyári depresszió van néha.
17:59
36
febr
06
Anima válaszaHuhuuhu írására:
Ezzel én is így vagyok.Skóciai nyarad lesz?De jó neked!(majd mesélhetsz,ha hazajössz) :-)
18:05
37
febr
06
Anima válaszaEveDuncan írására:
Igen,az eső szép+nyáron lehűt.
18:08