Közösség

Kérek még gumibogyószörpöt!

3080

„Sziasztok. XY vagyok, 29 éves és rajzfilmfüggő.” Valami ilyesmivel kezdhetném én is a bemutatkozást a névtelen meseisták klubjában. Nem tehetek róla, imádom a rajzfilmeket. Valamelyik este, valahonnan nagyon messziről, jött egy gondolat a fejembe… tök jó lenne egy varázsceruza. Biztos emlékeztek a rajzfilmre, amiben a srácnak volt egy ceruzája, és amit azzal rajzolt, megelevenedett. Azt hiszem, egyfolytában rajzolnék. Először egy szép házat, majd egy másikat anyunak is aztán autókat… és valószínűleg mindenkinek a világon rajzolnék egy kis otthont, akinek amúgy nincs. 

Másnap a neten utánanéztem ennek a rajzfilmnek, és csodák-csodája találtam is belőle részeket. És ezután kezdődött… egymás után jöttek a videók és az emlékek mesékről, bábfilmekről, rég elfeledett rajzfilmzenékről… teljesen kész voltam. Ezen felbuzdulva jött az ötlet, hogy írok egy tízes listát a régi régi kedvenceimről. Lefirkáltam egy-két címet, közben pedig rájöttem, hogy túl sok volt a jó rajzfilm (kábé negyvenet írtam össze hirtelen). De a top tízet azért is kiszenvedtem…

10. A kisvakond (1963-ban készült cseh rajzfilm). Nem tudom, egyszerűen annyira aranyos volt, pedig még csak nem is beszélt szegénykém, csak nyünnyögött az orra alatt, de még az is aranyos volt.

9. Varázsceruza (1964 körüli lengyel rajzfilm). A már említett ceruza… tetszett nagyon az ötlet és jó volt elképzelni mi lenne ha nekünk is lenne…

8. Pumukli (1980-ban készült, magyar-német . Jó, nem teljesen rajzfilm, de nagyon szeretnivaló volt. És a magyar szinkront tökre eltalálták.

7. Hol volt hol nem volt… az élet (’80-as évek közepe fele készült, francia). Nem is tudom mit szerettünk benne annyira, de legalább megtanultuk mi az a fehérvérsejt és milyen csúnyák a vírusok. Így, felnőtt fejjel még jobbnak tartom. Szerintem nagyon sokat lehetett belőle tanulni, amellett hogy egy jó rajzfilm volt.

6. Nils Holgerson csodálatos utazása (’80-as években készült svéd rajzfilm). Először kicsit fura volt, hogy egy kisfiú összemegy, aztán meg egy mini pocokkal utazik egy lúd hátán… akit ráadásul Mártonnak hívnak. De nagyon megszerettem; emlékszem, mindig kedd este volt.

5. Elsüllyedt világok (1985-ben készült, francia). A zenéjére még most is emlékszem, meg a kalózokra és Popócicire.

4. Gumimacik (1985-ös amerikai rajzfilm, itthon 1992-ben mutatták be). Nem tudom megmagyarázni. Tök jó.

3. Hupikék törpikék (1980-ban indult a híres sorozat, de több előzménye is volt, a törpök megálmodója a belga Peyo). Tudom hogy gáz, de ha elkapom a tévében, még most is megnézem. Pedig nem is nagyon szeretem a kék dolgokat… és elég fura, hogy csak egy lány van köztük… nem? Az biztos, hogy a leendő gyerekemnek/gyerekeimnek „be fogom mutatni” őket.

2. Beszélő kutyák csodacsontja (nem sikerült kideríteni mikori, ’80-as évek vége lehet, amerikai-német egész estés rajzfilm). Imádom. Aki nem látta és szereti a régi rock’n’roll számokat és a kutyákat, az mindenképpen nézze meg! 

1. Tom&Jerry (1940-ben láthatták az első részeket, amerikai) Igen, az örök klasszikus. Nem tudom megunni. Egyébként pedig hét (!!) Oscar-díjat nyert összesen. Tudtátok?

Nos ennyi a top 10 a „retro-rajzfilmekből”, de muszáj megemlítenem a többieket is, mert attól, hogy nincsenek a listán, még nem kevesebbek. Például a Magyar népmeséket. Teljesen jó. És ha már a magyaroknál tartunk, akkor nem hagyhatjuk ki a Kockásfülű nyulat sem, ami 1975-ben készült a Pannónia Filmstúdióban. Aztán ott a Vizipók csodapók (1982) Mazsola Tádéval együtt, ami annyira de annyira aranyos volt Manócskával meg a kis házikóval. A párom pl. imádja a Szaffit (1984) és a Vili a verebet (1989). És itt van Süsü (1977), aki még lemezen is megvan nekünk. És persze VUK (1981), Frakk (1972), Kukori és Kotkoda, Pom-Pom (1980) és Misi mókus (1980). Meg kell hogy mondjam, a magyarok nagyon jók (voltak?) a rajz- és mesefilmgyártásban.

1986-ban a tévé vetített egy japán rajzfilmet, aminek A pandamaci kalandjai volt a címe (ha minden igaz). Nem tudom hányan emlékeztek rá, én is csak halványan… de arra emlékszem, hogy a film végén, mikor egy vízesésen kellett felmásznia az anyukájához (és folyton visszaesett) rengeteget sírtam. Annyira sajnáltam szegényt. Kicsit később játszották a Praclifalva lakóit, ez is egy kedvenc volt. Ha jól emlékszem, valami totemoszlop állt a faluban, amin életre keltek az állatok, ha meg kellett harcolni a rosszakkal. Magyarországon 1989-ben kezdték vetíteni a Csip-Csup csodákat, amiből csak Kalán nénire meg Paprika bácsira emlékszem. És persze ott volt Denver, az utolsó dinoszaurusz (1988), az Alvin és a mókusok (’90 körül), Rumcájsz és a Jamie és a csodalámpa 1976-ból, Angliából. Szerettem a zenéjét, de talán egy kicsit fura szereplői voltak (Megvagy hadnagy, Nyakigláb, Szám bácsi).

Néha most is elnézek rajzfilmezni a Cartoon Networkre vagy valahova, de nem túlzottan nyerték el a tetszésemet a mai mesék. Persze azért van egy-két kicsit modernebb rajzfilm, mint amilyenekről fentebb szó volt, amiket még szeretek is. Sőt… Egyik személyes kedvencem a Micimackó. A könyvvel kezdődött nagyon régen, jó párszor elolvastam. Abban E.H. Shepard illusztrációit láthatjuk, ami szerintem nagyon aranyos és szerethetően egyszerű. 1961-ben vette meg a Disney a Micimackó jogait, és az általuk rajzolt figurák azok, akiket mindannyian ismerünk. Akár rajzfilmből, mesekönyvből, tolltartóról (nekem volt), akármiről. Nagyon szeretem ezeket a figurákat és a rajzfilmeket is, a magyar szinkronnal együtt. Viszont valamelyik nap láttam egy újfajta extramodern Micimackót a tévében, és valami borzalmas volt…
A másik nagy kedvenc a Szörny Rt. Imádom benne a kislányt, Boo-t, és az egész történetet. Talán az első egész estés filmek között volt az Aladdin, az Oroszlánkirály és a Szépség és a szörnyeteg is, amik ugyancsak szépen megrajzolt, igényes rajzfilmek voltak. A zenéjükről nem is beszélve! Na és a Wallace és Gromit? Szerintem még mindig kevesen ismerik, ahhoz képest, hogy milyen jó kis gyurmafilm. A bárányos rész a kedvencem. Persze aztán jött a Shrek (2001), a Jégkorszak (2002) és azóta nincs megállás.

Biztos, hogy egy rakás filmet kihagytam, eszembe is jutott még vagy 15 cím mialatt írtam a cikket, ráadásul a párom is jött valami Thundercats nevű rajzfilmmel, amiről még csak nem is hallottam. Na de nem is lexikont akartam írni, csak szerettem volna kicsit visszaülni a tévé elé… mondjuk 20 évvel ezelőtt. „Minden álmunk valóra válhat, ha van bátorságunk a nyomukba eredni.” (Walt Disney)


Az olvasói cikkek tartalmának valódiságáért a cotcot.hu szerkesztősége nem vállal felelősséget. Ezen szolgáltatásunkat olvasóink saját felelősségükre vehetik igénybe. A szerkesztés jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások