Test

Hát megérkezett

3088

A napokban megérkezett hozzánk is a rettegett H3N2, az a vírustörzs, amit hongkongi influenzaként is ismer a szakirodalom, s ami a leginkább fertőző típus. 1968-69 között mintegy 500 000-en betegedtek meg Hongkongban, később Amerikában a hazatérő vietnámi katonák közvetítésével ugyanez a törzs 50 millió embert fertőzött meg, s 34 000-en bele is haltak. A legveszélyesebb az, ha pandémia alakul ki, azaz egy országban vagy földrészen különösen sok embert érintő járvány, ilyen volt például az influenza esetében a spanyolnátha, amiben legkevesebb 20 millió ember halt meg Európában. Ez az A influenzavírusra jellemző, a H3N2 pedig ez.

Az influenza úgynevezett RNS vírus, azaz örökítőanyagként RNS-t tartalmaznak, s a szervezetbe jutva a gazdasejt anyagcseréjét megváltoztatják, s a vírus reprodukciójára késztetik őket. Egy idő után a sejt megtelik a vírusokkal, elpusztul, s elárasztja a testet kis gonoszokkal, akik újabb és újabb gazdasejteket keresnek, s robbanásszerűen növelik számukat.

Az influenza tehát vírusfertőzés, tehát gyógyszerrel, antibiotikummal nem pusztítható el, ezért gyógyulásunk saját immunredszerünkre van bízva. Mivel cseppfertőzéssel és a fertőzött madarak ürülékével terjed, városi körülmények között gyakorlatilag lehetetlen, hogy egy kialakuló járványt sikeresen elkerüljünk. Amit tehetünk az kimerül a körültekintő higiéniás szabályok betartásában a járvány ideje alatt, immunrendszerünk megerősítésében, és esetleg a védőoltás beadásában.

A tudatos védekezést nehezíti, hogy a fertőzés a lappangási idő alatt a legvalószínűbb, ekkor még nincsenek tüneteink. Ha már beteg embertől kapjuk el az influenzát, eggyel jobban jártunk, hisz az immunrendszere már küzd a betegséggel, így mi legyengített formában kapjuk azt meg, ez olyan, akár egy védőoltás, persze nem azt jelenti, hogy rajtunk nem tud durván kitörni, ha gyenge a szervezetünk. A lappangási idő 1-3 nap.

Az influenzát sokan összekeverik a náthával, pedig egyszerűen megkülönböztethető a kettő. A nátha jellemzően orrfolyással és tüsszögéssel kezdődik, magas láz nem, inkább hőemelkedés jellemző rá. Az influenza ezzel szemben szinte órák alatt ledönti az embert a lábáról, a gyakran erős torokfájást követően szinte pillanatok alatt kialakul az igen magas, 39-40 fokos láz. Végtagjaink, ízületeink, csontjaink fájnak, lüktető fejfájást tapasztalunk. Orrunk nem folyik, nem tüsszögünk, teljesen legyengülünk, és hányingert, hányást is tapasztalhatunk.

Kezelése házi módszerekkel történik, fontos a sok folyadék bevitele, a magas vitaminbevitel, az ágynyugalom és a tüneti kezelés. Fájdalomcsillapítót és lázcsillapítót vehetünk be, de 38,5 alatt nem érdemes lázat csillapítani, hisz a testhőmérséklet emelésével szervezetünk a vírust igyekszik elpusztítani. 39 fölött azonban mindenképpen csökkentsük a hőt, akár hűtőfürdővel is, ez már megviseli szervezetünket, s belső szerveink is károsodhatnak. Igazán baj csak akkor van, ha legyenült szervezettel rendelkezünk, esetleg csecsemők, idősek, HIV fertőzöttek vagyunk, mert a vírus által szétrombolt szervezetet azonnal megtámadják a lesben álló baktériumok.

Ez úgy néz ki, hogy a bacik bemennek a szánkba, orrunkba, és elkezdik megfertőzni a légzőszerveinket. Bedugul az orrunk, begyullad a torkunk, elmegy a hangunk, azaz a baktériumok egyre lejjebb hatolnak légzőszerveinken. Nagyon fontos, hogy akármennyire fáj is, rendszeresen és alaposan fújjuk az orrunkat, mert a baktériumokkal teli gennyen keresztül léllegezve a kórokozók bejutnak a tüdőnkbe, és kész is a kellemes tüdőgyulladás, netán arc- vagy homloküreg gyuszi. Na, ilyenkor jön az antibiotikum, és ez az a veszély, amibe bele szoktak halni a veszélyeztetettek. Ha nincs felülfertőződés, semmiképp ne vegyünk be antibiotikumot!!!

A megelőzés gyakorlatilag ugyanazokkal a készítményekkel történhet, amivel a kezelés maga is, csak utóbbi esetben nagyobb dózisra van szükségünk. Mi így csináljuk. Alap a C vitamin, megelőzésre pár száz miligramm, influenza esetén bőven jöhet az ezres. Echinacea csepp. Megelőzésre napi párszor 20 csepp, betegség esetén először 50, majd óránként 20! Fontos a gyajkoriság. Oscilococcinum megelőzésre hetente egy, kitört influenzánál már gyengécske, de azért toljuk bátran. Aflubin csepp, ez is homeopátiás, megelőzésre napi kétszer 10 csepp, ha kitört, 30-60 percenként 10 az első két napon, utna napi 3-szor 10. Szintén alap a Béres csepp, e mellé mindig szedjünk C vitamint!

Ezeket terhesen is lehet szedni nyugodtan, de fontos az is, hogy ne beszéljük be magunknak, hogy el fogjuk kapni. Ha a teát nem bírod vagy már unod, a szenvedés közben készíttess magadnak ápolóddal csavart narancsból, grapefruitból vízzel hígított italt, hidd el, ez nagyon jól fog esni. Szintén hatásos a savanyú káposzta és a hagymatea is. Hányinger, hányás ellen jó a B6 vitamin. Ha azonban hányni kezdesz és a szövődmények tüneteit észleled, mindenképp irány az orvos, kiszáradni nem jó, de ha tüneteid elviselhetetlenek, ha nagyon fáj a fejed, torkod, ha csillapíthatatlan lázad van, akkor is. Injekcióval segítenek, hogy megkönnyebbülj, és legaláb aludni tudj. Ja, és szellőztess sokat, hogy csökkenjen a  csíraszám!

A védőoltás segíthet, specifikusan a várható vírustörzshöz fejlesztik ki az oltóanyagot minden évben a WHO vezényletével. A veszélyeztetett csoportoknak ingyenes, a többieknek háziorvosi receptre 1-1200 forint. A járvány kitörése előtt 1-3 hónappal érdemes beadatni, hatóideje 6-12 hónap. Aki eddig nem tette, most már nagyjából fölösleges az oltás, hiszen a védettség körülbelül 14 nap alatt alakul ki. Az oltóanyagot egyébként tyúktojásban állítják elő, így tojásérzékenyek ne kérjék a legyengített kórokozók beadását.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások